Omslag

Böcker | 2020

Dagbok från Brasilien – Fascismen utifrån och inifrån

Patricia Lorenzoni

Under de gångna månadernas globala pandemi har Brasilien blivit en bild av politiskt kaos och ständigt stigande dödstal. Hur kunde det bli så i ett land som för bara tio år sedan ännu andades politiskt hopp och ekonomiska framsteg? Våren 2019, under Bolsonaros första månader som president, är Patricia Lorenzoni i Brasilien. Det är ett land hon alltid återvänder till, ett andra hem. Men den här gången är någonting annorlunda. Med en blick som kommer både utifrån och inifrån skildrar Lorenzoni i dagboksform hur fascismens tentakler alltmer tar landet i besittning. Dagbok från Brasilien skrevs innan corona-pandemin, men ger likväl en omedelbar bakgrund till det som nu sker. Men den är också en kuslig skildring av ett samhälle som förlorat tron på demokratin, och en akt av sörjande över ett land som istället valt att bejaka det auktoritära våldet. När en man som öppet hyllar tortyr av meningsmotståndare kan väljas till president och när till och med spelad anständighet blivit otidsenlig, var hitta den plats från vilken motstånd kan göras?

Patricia Lorenzoni är idéhistoriker och författare. Hon har tidigare publicerat Mama Dolly – Bilder av moderskap från jungfru Maria till Alien (2012), och hennes dokumentärfilm Mothercity, om Brasília, nominerades i kategorin New Doc vid Tempo dokumentärfilmsfestival 2018.

Lorenzoni har också gjort en kort film baserad på boken med bilder från Brasilien. Du hittar filmen här.


Dagbok frå… | Recensionsklipp

”Lorenzonis bok radar upp exempel som ter sig allt mer hårresande när hon refererar Bolsonaros framfart. Det låter som en ond saga, som man knappt tror är sann. Hon ger också flera personliga inblickar, som ger perspektiv. Hon visar också hur exmpel från fiktionen, Atwoods Tjänarinnans berättelse och Orwells 1984, ger oss åtskilliga varningar. Det är ingen originell tanke i sig, snarare har det blivit en kliché efter Trumps tillträde 2017, men Lorenzoni nyanserar, och visar med sin förtrogenhet i brasiliansk litteratur på ytterligare synvinklar. Så kan hon hitta fler lämpliga mallar som ger oss fördjupad förståelse för hur fascismen fungerar.”
Bernur

”På ett mycket personligt sätt ger Lorenzoni en skrämmande bild av ett Brasilien på väg bort från demokrati.”
Andrea Bodekull i Amnesty press