Glänta söker redaktör

Ansökningstiden för tjänsten som redaktör på Glänta har gått ut. Vi vill tacka alla som har visat intresse, och kommer att svara alla sökande så fort som möjligt.

Glänta är en tidskrift som, sedan 1993, kommer ut med fyra nummer per år. Glänta produktion är ett bokförlag som, sedan 1999, har givit ut ett åttiotal böcker. Såväl tidskriften som förlaget rör sig i gränslandet mellan mellan filosofi, litteratur, konst, politik och historia – ofta i essäform. Vi samarbetar regelbundet med tidskrifter, institutioner och sammanhang både i och utanför Sverige och Europa.

En av våra medarbetare har nyligen slutat och vi söker därför en redaktör som tillsammans med den övriga redaktionen kommer att planera och redigera våra tidskriftsnummer och böcker. Utöver detta ingår kontakter med redaktionsråd och samarbetspartners, administrativa uppgifter, att skriva ansökningar och redovisningar av olika slag, samt organisering av och deltagande i olika arrangemang.

– Du har stort intresse för språk, stil, och av att redigera texter.
– Du tror dig ha förmåga till, och ser fram emot, självständigt redaktionellt arbete: bedömning av inkomna manus; textredigering; korrekturläsning; kommunikation med författare och andra medverkande; kreativt samarbete med formgivare.
– Du är intresserad av att bedriva research och arbeta med uppsökande arbete.
– Du har förmåga att tänka tematiskt och kunna identifiera, utveckla och formulera potentiella text- och bildprojekt, böcker och tidskriftsnummer.
– Du har viss förtrogenhet med grundläggande produktions- och administrationsverktyg, liksom med budget- och projektekonomi.
– Du kan uttrycka dig på engelska i tal och skrift på en någorlunda avancerad nivå.
– Du får dessutom gärna ha personer eller nätverk omkring dig som du tror kan vara relevanta för arbetet med en tidskrift (det kan vara skribenter eller organisatörer, aktivister eller forskare, men också andra).

Adjektiv som vi gillar: nyfiken, noggrann, självkritisk, riskmedveten, vetgirig, praktisk, petig, teoretisk, pragmatisk, anspråksfull, ödmjuk. 

Fler språk än svenska och engelska är meriterande. Vi eftersträvar en jämn könsfördelning och uppmanar särskilt kvinnor och ickebinära att söka tjänsten då arbetsplatsen för närvarande har en manlig dominans. Vi kommer att tillämpa positiv särbehandling vid tillsättande av tjänsten.

Tjänsten är en tillsvidareanställning på deltid (40–60%) med tillträde enligt överenskommelse. Vi tillämpar 6 månaders provanställning. Fast månadslön. Redaktionen ligger i Göteborg, men en viss mobilitet är möjlig beroende på aktuella arbetsuppgifter.

Vår redaktion ligger i Lagerhuset centralt i Göteborg, där flera liknande verksamheter huserar, däribland Nätverkstan Kultur, tidskriften Ord&Bild, Teg publishing och Göteborgs litteraturhus. Dessutom finns Förlagshuset på våningen ovanför, med flera förlag och redaktioner, liksom frilansande översättare, journalister, skribenter och kommunikationsbyråer.

Så här går ansökan till
– Det första momentet består av en ansökan, som kommer att anonymiseras. Se instruktioner nedan. 

– De sökande som går vidare ombeds svara skriftligt på ett antal frågor samt skicka sitt CV inklusive kontaktuppgifter till referenspersoner. 

– Därefter görs ett urval av de sökande som kallas till intervju.

Ansökan: svara på följande frågor
1. Ge exempel på ett tidskriftsnummer (tema, material, medverkande) du skulle vilja göra, och en bok (översättning eller originaltitel) du skulle vilja arbeta med. Berätta varför du tycker att just dessa ska ges ut och varför just Glänta ska ge ut dem. 

2. Hur ser du på Gläntas plats och funktion inom svensk tidskrifts- och bokutgivning?

3. Vad tycker du att Glänta skulle kunna göra som inte görs idag (av Glänta eller någon annan)? På vilket sätt skulle du arbeta för att åstadkomma detta?

Sänd dina svar, 1–2 sidor text (max 5 000 tecken inkl blanksteg), och kontaktuppgifter till ansokan@glanta.org senast 12 januari 2020. Din ansökan kommer att anonymiseras. Vi avböjer vänligen men bestämt kontakt och erbjudanden från rekryteringsföretag.

För frågor kring tjänsten, kontakta styrelseordförande Nils Olsson: nils.olsson@glanta.org.

www.glanta.org

Postadress: Glänta, Box 311 20, 400 32 Göteborg

Besöksadress: Lagerhuset vån 3, Heurlins plats 1b, 413 01 Göteborg

Comments are closed.