Alla bidrag är faktiskt helt lysande och med detta nummer befäster tidningen sin position som en av de vackraste och viktigaste litterära plattformarna i Sverige. För detta är vad en tidskrift kan göra: vidga världen, ifrågasätta sanningar och tänja på gränserna i ett dynamiskt kollage av konst och text, med en kometsvans av fotnoter. Jag bugar mig.
Andrea Lundgren, Svenska Dagbladet 15.11.08

Tidskriften Glänta är ett fint exempel som nästan alltid går på knock out med ett innehåll som du inte visste att du behövde och en utomordentlig form på behagligt papper.
Sebastian Johans, Upsala Nya Tidning 13.05.23

De poetiska och politiska texterna speglar varandra väl. Förslagna investerares aktiviteter i Arktis påkallar en bredare diskussion om ‘den sista vildmarken’. Glänta erbjuder en effektiv isbrytare.”
Jonas Holmberg, Expressen 12.06.23

Engagemang kan ta sig de mest skiftande former och uttryck. Om detta vittnar nya numret av Glänta, en ypperlig samling texter som grunnar och granskar, vänder och vrider, friar och fäller. Vad innebär det egentligen att vara engagerad? […] Oavsett riktning eller vägval är Glänta en bra ledsagare. Läsning som engagerar utlovas.
Peter Viktorsson, Kristianstadsbladet 12.02.11

I min inre stringhylla står höstnumret av Glänta under bokstaven O som i ‘oundgänglig’. För Johannes Anyurus essä […], en text som slår upp ett hål i mitt huvud, men också för helheten. Det här är ett ovanligt viktigt tidskriftsnummer, för att det säger att vi måste tänka på rasismen nu och för att det visar hur. Jag vill ge det till alla som arbetar med folkbildning i Sverige – på skolor, kulturredaktioner, studieförbund, bokförlag, departement, daghem. Som en bruksanvisning. En inledning till ett samtal som borde pågå överallt hela tiden.
Jenny Tunedal, Aftonbladet 11.12.09

ett toppnummer, packat med kvalitetstexter som på olika sätt reflekterar, komplicerar och kastar om diskussionen om offrets roll för det mänskliga kollektivet och för individen.
Pia Bergström, Aftonbladet 11.01.31

Att läsa Glänta är såklart en fröjd. Den har lyxigt gräddpapper, är tjock som en bok och pendlar mellan essäistik, konst och litteratur på en och samma gång.
Ann Hellgren, Expressen 10.05.13

senaste Glänta (4/09) med tema naturen gör miljöreportern Henrik Andersson ett oemotståndligt “hemma hos”-reportage med den norska duon [Fuck For Forest], som numera expanderat till ett fullvärdigt skogspipparkollektiv i Berlin.
Sverker Lenas, Dagens Nyheter 10.01.15

Det vetenskapliga möter det mer fantasifulla. […] Själv roas jag oerhört av funderingen kring och redogörelsen för fotbollspelares uppfattning av intuitiv fysik, dvs hur de uppfattar utfallet av en nick mot mål efter inlägg.
Heidi von Wright, Ny Tid 1-2/2010

Det är ett synnerligen vitalt dubbelnummer. […] Sporten är att gasa mycket. Resten är litteratur.
Daniel Levin, Göteborgs-Posten 09.10.14

Efter en debattglad höst där kulturkonservativa velat skilja konst och politik åt, gör tidskriften Glänta tvärtom och avslutar 2008 på ett välkommet sätt: genom att samla ett gäng texter som alla undersöker konstens politiska potential – ljusår från den slitna tanken om att allt är politiskt.
Therese Eriksson, LO-Tidningen 09.01.30

Jo, jag har tappat alla koncept. Men vunnit nya. […] Namn på tankar som igår verkade omöjliga att tänka. Resultatet är definitionen av fantastiskt: nyskapande, dumsmart och helt roligt. […] Reclaima ordet!
Viktor Johansson, Aftonbladet 08.11.26

… listar det mesta vi kan tänkas behöva veta om kommande tider. Redan några få exempel antyder projektets sinnrika och språkligt kreativa karaktär
Peter Viktorsson, Kristianstadsbladet 08.10.23

… resultatet är både tänkvärt och roligt, lekfullt och, faktiskt, användbart.
Marie Pettersson, Helsingborgs Dagblad 08.10.26

Snarare hoppar ögonen hit och dit och blir allt gladare.
Göteborgs-Posten 08.10.13

… rolig och underhållande läsning, och den underliggande uppmaningen är att aldrig släppa makten över språket.
TM Fria Tidningen 08.10.04

… en fet smäll i ansiktet på den som betalar sina hundra spänn.
Situation Stockholm nr 134/2008

Den skarpaste av de ”svåra” tidskrifterna är både ett måste för den som vill känna sig, och kanske bli, smartare, samt en stadig bjälke i ögat på den höger som så gärna skulle vilja ta över den intellektuella arenan.
Johan Berggren, Ordfront 6/2008

Tänk om kulturtidskrifter hade för vana att handla om så mycket som det här. […] Det är ett underbart nummer, tjockt som en bok för en hundralapp – ta med på picknicken!
Henrik Petersen, Helsingborgs dagblad 08.05.05

Är möjligen civilisationens historia medelmåttornas historia? Har allt väsentligt utspelat sig utanför den här historien? Det är i alla fall den frågan som sprider sig genom det här, oerhört stimulerande, numret av Glänta.
Jan Arnald, Dagens Nyheter 07.05.07

Särdeles intressant är diskussionen om det nakna livet, alltså människan minus de attribut som vanligtvis utgör våra konturer: yrke, medborgarskap, åsikt, eller – med idéhistorikern Maria Johansens ord – människan reducerad till ingenting annat än sig själv och sin fullständigt unika individualitet. […] Tidskriften Glänta visar igen att den har ett fint luktsinne för samtiden.
Ola Sahlén, Nerikes Allehanda 07.04.25

Glänta innehåller också ett strålande reportage av Anders Johansson om Peru i en era av terrorism och korruption, en text av Louise du Toit om frågan som den sydafrikanska sanningskommissionen ”glömde” – nämligen våldtäktsoffren. Detta och mycket mer i ett nummer som, som vanligt, är häpnadsväckande väl sammansatt och mycket värdefullt.
Jonas Thente, Dagens Nyheter 07.01.10

I en debatt som alltför ofta tassar fram på minerad mark vrider och vänder Glänta oförväget på perspektiven och tvingar oss att tänka till och tänka om.
Ann Lingebrandt, Helsningsborgs Dagblad 06.10.29

Som alltid har redaksjonen komponert et stramt temanummer, for en stor del bestående av relativt korte tekster, mange oversatte, de fleste nyskrevne. Her er ingen «snakkiser», ingen tekopper, ingen aftensanger, ingen merkelapper overhodet – bare velredigerte, skarpe artikler som perler på en snor. Svenskene er velsignet med en tidsskrifttype som savner sidestykke her hjemme: Glänta har skarp politisk brodd, uten dermed å minne om Vardøger. Dessuten klarer redaksjonen å integrere skjønnlitteratur og billedkunst i stoffmiksen, uten at disse bidragene framstår som innleide gjøglenumre. Det er ingen liten bragd.
Bendik Wold, Klassekampen 06.10.14

Kulturtidskrifter som […] Glänta har blivit arenor, inte bara för en diskussion om det politiska i konsten, utan också om det politiska i sig.
Kristoffer Arvidsson, Göteborgs-Posten 06.08.09

Som vanligt blandas essäer och samtal med poesi och bildkonstnärliga projekt. Som vanligt är det roligt, oroande och utmanande.
Jesper Olsson, Svenska Dagbladet 06.07.06

Det uteblivna publikfjäsket brukar kännas befriande. Så också denna gång.
Mikael R Karlsson, Borås Tidning 06.06.05

Att det är det bildade allvaret som är Gläntas starka sida bevisar man alltså också i detta tjocka nummer […] Mer sådant, tack.
Annika Hagström, Helsingborgs Dagblad 06.06.03

Ett nytt fett nummer av Glänta. Jippie, tänker vi, för tänka måste man när man läser den tidskriften. Här finns, som vanligt, en synnerligen bra blandning mellan essäer och skönlitteratur.
Aftonbladet Kultur 06.01.21

Utan kritisk (och kärleksfull) reflektion över oss själva som kulturvarelser blir vi slavar under realpolitik och ekonomisk cynism. I det avseendet blir jag riktigt uppiggad av Glänta.
Stefan Helgesson, Dagens Nyheter 05.07.18

Temat är en lysande utgångspunkt för en tidskrift som förmår rymma såväl psykologi och filosofi som konst och litteratur. Här samsas texter om jungfrufödelse hos möss med cut-uberättelser av UKON – essäer om den politiske filosofen Agamben med antropologiska funderingar kring Buñuels film Landet utan bröd, från 1932. Det är stimulerande läsning som väcker lusten att syntetisera.
Mats Kolmisoppi, Göteborgs-Posten 04.12.07

Kort sagt får man väldigt mycket att tänka på för bara hundrafemtio spänn. Kulturgärning etcetera. Och om man inte råkar ha summan tillgänglig, ja, då får man väl, i Deleuzes anda, vara uppfinningsrik, antar jag.
Nils-Aage Larsson, Göteborgs-Posten 04.07.06

Den som gör sig det omaket skall bli rikt belönad.
Pia Zandelin, Expressen 04.06.15

Mycket läs- och tänkvärda texter
Måna N Berger, Nerikes Allehanda 03.07.03

Borde vara tvångsläsning för alla som tänker resa i väg och koppla av
Lena Sohl, Aftonbladet 03.07.07

Det är ju inte ofta man får inblick i ett land i tredje världen utan misärturismens hurtfriska ton.
Mikael Karlsson, Borås tidning 03.07.22

Det är modigt, kanske lite dumdristigt.
Bo Madestrand, Dagens Nyheter 03.07.23

Varning för sträckläsning!
Tor Billgren, Kulturnytt P1 03.06.25

Den sedan några allra bästa tidskriften för mer allmän kulturdiskussion är utan tvivel Glänta. Den är alltid lika oförutsägbar och odlar en ny generation skribenter som lyckosamt kombinerar akademi, stilistik och nyfikenhet.
Jonas Thente, Dagens Nyheter 02.10.23

I ingenmanslandet mellan det rådande och det påbjudna, det enkelspåriga och det snåriga, befinner sig de tongivande skribenterna i det senaste numret av Glänta.
Thomas Anderberg, Dagens Nyheter 01.11.01

1999 utsågs tidskriften Glänta till “Årets kulturtidskrift”, i motiveringen står det bland annat att tidskriften “vågar ta sig an sådant som kan synas uttjatat”; det tredje numret i år ger syn för sägen.
Erik Löfvendal, Svenska Dagbladet 01.10.31

som väntat för mig komplett obegriplig
Gunnar Fredriksson, Aftonbladet 01.07.03

lika förvirrande som förtjusande
Patrik Svensson, Sydsvenskan 01.03.01

läckert och läs- och bläddervänligt
Gunilla Grahn-Hinnfors, Göteborgs-Posten 01.03.31

förmår göra vilket ämne som helst läsvärt
Niklas Qvarnström, Göteborgs-Posten 00.11.13

var annanstans än i Glänta skulle man få läsa om det?
Mikael Karlsson, Borås tidning 00.10.24

I Glänta gäller det livet
Ingrid Elam, Dagens Nyheter 00.05.04

Från den första sidan till den sista är detta nummer läsvärt, uppfriskande, utmanande.
Johan Dahlbäck, Göteborgs-Posten 00.01.27

som med all rätt utsetts till Årets kulturtidskrift
Pia Zandelin, Expressen 99.04.10

Glänta pekar ut många av de problem som “kritiken av en konst som inte vill vara god” står inför, samtidigt som den petar djupt i ett öppet sår.
Niklas Darke 1999

Det vore fel att säga att Glänta överraskar med ett nytt intressant nummer, snarare infriar den en förväntan jag börjat vänja mig vid.
Karin Widegård, Göteborgs-Posten 99.02.16

Men med glänta i handen har jag svårt att känna någon verklig oro
Thomas Götselius, Dagens Nyheter 98.11.10

Det här är ett nummer att plasta in
Petter Larsson, Göteborgs-Posten 98.02.15

All heder åt glänta
Claudia Lindén, Expressen 96.01.11

Tidskriftens anslag är ömsom akademiskt, ömsom journalistiskt, ibland politiskt, ibland teoretiskt, någon gång litterärt, och alltid genomtänkt. Alla artiklarna är angelägna, få är invändningsfria, och det är så det skall vara.
Sara Danius, Dagens Nyheter 95.12.13

Här finns alltså plats för medialt helt oprövade namn, kanske det enda verkligt fria utrymmet i vår trots allt rätt så ymniga tidskriftsflora. [—] För den som tvivlar på att bredd och djup är kompatibla är glänta en nyttig läxa.
Jan Arnald, Göteborgs-Posten 95.06.08

Den stilrena och vackra tidskriften glänta gör ofta skäl för namnet. […] 138 sidor får man man för ynka femtio kronor.
Pelle Andersson, Aftonbladet 1995

Visst är det roligt att ständigt nya tidskrifter startas och särskilt roligt när de håller så hög klass som glänta.
Erik Östling, Arbetet 95.06.20

Det finns med andra ord fortfarande hopp för universitetet. Det rymmer uppenbarligen en hel del av både egensinnigt, kritiskt tänkande och vilja att popularisera utan att trivialisera. Det är en kombination som bådar gott.
Ingrid Elam, iDAG 94.03.05

En glänta är en plats för oväntade möten, och det är tydligen vad den nya väst-svenska kulturtidskriften glänta vill vara. […] Tidskriftens lika enkla som snillrika grundidé är att vara ett forum för sådana idéer som inte får plats i seminarierummen. […] En salig blandning, alltså, av högst olikartade ämnen. Men rolig att läsa. Och en förträfflig lekstuga för den som vill bli ett spekulerande tvärvetenskapligt snille i nobelklass.
Lars Lönnroth, Svenska Dagbladet 93.07.12

Här vill man “mötas” på ett personligt plan, ge utlopp för och föreviga tankar och idéer som annars arkiveras eller går under “i den eftersträvade vetenskapligheten”. […] Jag frågar mig precis som Adam Mattsson gör i sin text “Subjektiviteten som vetenskap”: Varför är den subjektiva värderingen i den humanistiska forskningen inte ett krav istället för, som nu, ett gissel?”
Henriette Zorn, Dagen Nyheter 93.07.03

Det är en stramt vacker tidskrift som härmed startats: ambitiöst komponerad till både form och innehåll. Här ges stadens studenter ett forum för all den seminariemöda som brukar förvandlas till institutionsmakulatur efter avslutad uppsatsgenomgång. Glänta är ett beundransvärt initiativ och borde kunna finna en läsekrets också utanför universitetet.
Tomas Forser, Göteborgs-Posten 93.05.17

Comments are closed.