Glänta 1.14

Det första av årets tre nummer helt ägnade åt migration. I kartans, reportagets, diktens, essäns, fotots och infografikens form tar sig Glänta an den europeiska gränspolitiken, statlig rasism, grekisk flyktingpolitik, hetsjakten på mårdhund, ”fri” rörlighet vs ”illegal” migration, migrerande moderskroppar, resan till faderns land, asylintervjuns baklängesberättelse, vem som tjänar mest på migrationsbusinessen och mycket mer.

Den kronologi över Europas migrationspolitik som följer med numret – från den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna till fartyg med syriska flyktingar som avhyses av grekisk gränspolis – finns också, kraftigt utökad, att ta del av här. Högerklicka för att spara filen på din dator. 

Den tryckta upplagan är slutsåld men numret finns att köpa som elektronisk tidskrift, exempelvis här. Observera att den elektroniska versionen är i formatet Epub3 – se till att din hård- och mjukvara klarar detta format (http://wiki.mobileread.com/wiki/EPub_3#Available_Readers) innan du beställer.

Klicka på en titel för mer information. Understrukna titlar finns tillgängliga i fulltext.

Omslag

Pris: SLUTSÅLT
Beställ nummer.

"Blandningen av prosa, reportage och kortare flyktberättelser från anonyma gömda flyktingar är perfekt, men det är ändå essäerna som ger mest. Eve Geddies klargörande text om EU:s dubbla ansikte tar höstens sjunkande båtar, med hundratals döda syrier, som exempel: utåt sörjde de europeiska ledarna medan överlevarna fängslades och unionen byggde högre murar och skärpte övervakningen."
Shora Esmailian, Sydsvenskan

"Jag slukar det. Äntligen en skarp, kritisk röst i ett samtal som alltför ofta handlar om begränsningar, volymer, och ekonomi, och som alltför sällan handlar om solidaritet, mänskliga rättigheter och de dagliga dödsfallen vid Europas gränser. [...] Glänta ger mig hopp om ett samtal om migration som är akut och aktuellt, som främst är grundat i erfarenhet, i kroppar, och i behov – inte i nationalism eller sverigedemokratisk retorik."
Judith Kiros, Dagens Nyheter

"Gläntas senaste nummer är kort sagt ett starkt, seriöst och uppfordrande bidrag till ett samtal som annars ofta kännetecknas av slarv och simpla instrumentaliseringar."
Fredrik Persson-Lahusen, Aftonbladet