Nya och gamla nyheter, respektive pågående och tidigare projekt: publicistiska experiment, bloggar, poddar, tematiska urval, korta filmer, långa samtal, läsningar, fester och andra arrangemang.

Mer | Projektarkiv

Gläntas verktygslåda

Verktygslådan har på så sätt kommit att innehålla 21 verktyg i form av begrepp som kan användas för att bygga upp nya eller riva ner gamla samhälleliga strukturer, för att konstruera, omkonstruera, dekonstruera, destruera, eller vad det nu kan finnas behov av.

Poddar & ljud

Sven-Olov Wallenstein & Josefine Wikström om AdornoI samband med utgivningen av Theodor W Adornos Estetisk teori och Negativ dialektik, samt dess översättare Sven-Olov Wallensteins bok Adorno, samtalade Wallenstein med filosofen Josefine Wikström om Adornos betydelse idag. Lyssna på samtalet här: Glänta’s editorial scopeIn […]

Glänta om migration

Omslag till föregående nummer av Glänta Vid mottagandet av Tysk bokhandels fredspris höll Navid Kermani den 18 oktober ett mycket uppmärksammat tal om fredlig islam och kristendom, Europa och Mellanöstern, och om Islamiska staten och dess anhängare. I sitt anförande, vars aktualitet beklagligt nog bara ökat efter terrorattackerna i Beirut och Paris nyligen, närmar sig Kermani det förtvivlade läget i Syrien och Irak både högst personligt och via de historiska och religiösa orsakerna.

Samira Motazedis blogg

Samira Motazedi är född och uppvuxen i Iran, där hon bl a studerat ekonomi. Efter att ha dömts till döden för brott mot den islamiska regimens regelsystem kom hon till Sverige och sökte asyl 2012, en ansökan som avslogs i maj 2013. Under flera års tid stred hon för att Migrationsverket skulle ompröva hennes ärende och skrev samtidigt om den svenska asylprocessen och om den islamska regimen i Iran, på den här bloggen och i andra medier.

Glänta-tv

Glänta TV testbild Vad är tv? Kommer den alltid att överleva? Varför verkar alla tro att ingen ser på tv längre? Är Youtube det största hotet mot “vanlig tv”? Får man fyrkantiga ögon av att se på tv? Vad hände med folkbildningen? Är tv alltid ironiskt? Utopiskt? Finns det någon demokratisk potential kvar i tv-mediet? Någon politisk?

Anyurus Gazablogg

Johannes Anyuru är poet, författare och en av de presumtiva deltagarna på Ship to Gaza som dagarna efter midsommarafton skulle ha avseglat med humanitärt bistånd till Gaza. Innan och under resan bloggade Johannes från Aten på den här sidan.