Sven Anders Johansson  Litteraturens slut

Är det slut med litteraturen? Är det i så fall något att sörja? Sven Anders Johansson har svaren.

”Men jag har inga problem med att vara oense med en hel del i Litteraturens slut, för det var länge sedan jag hade så roligt med en bok. Att läsa den är som att sitta och gaffla med nån på en fest, även om festen äger rum helt och hållet inne i mitt huvud och mina marginalanteckningar, men i dessa dagar får man verkligen vara glad över de fester man får.” (Therese Bohman i Expressen)

”Litteraturens slut är ett vältänkt och övertygande försvar för litteraturens egenvärde. Boken ger en klar bild av den situation vi befinner oss i nu.” (Mikaela Blomqvist i GP)

Sven Anders Johansson (1968) är professor i litteratur­vetenskap vid Mittuniversitetet och nytillträdd litteratur­redaktör på ­Aftonbladet. 2018 gav han ut Det cyniska tillståndet.

Glänta produktion, Februari 2021
Glänta Hardcore
240 sidor, Mjukband

Mer info

Omslag

”Men jag har inga problem med att vara oense med en hel del i ’Litteraturens slut’, för det var länge sedan jag hade så roligt med en bok. Att läsa den är som att sitta och gaffla med nån på en fest, även om festen äger rum helt och hållet inne i mitt huvud och mina marginalanteckningar, men i dessa dagar får man verkligen vara glad över de fester man får.”
Therese Bohman i Expressen.

”’Litteraturens slut’ är ett vältänkt och övertygande försvar för litteraturens egenvärde. Boken ger en klar bild av den situation vi befinner oss i nu.”
Mikaela Blomqvist i GP.

”Få saker gläder mig mer än när Sven Anders Johansson ges fria tyglar med sin lätt uppviglande prosa i Gläntas serie Hardcore. Efter två titlar som tagit sig an ondska och cynism är det dags för – Litteraturen slut. Pessimistiskt så det förslår? Ja och nej, skulle nog författaren själv svara, illmarigt leende.”
Bernur

”’Litteraturens slut’ är skriven just som en debattbok av det här slaget ska skrivas: genom den går ett tydligt stråk av läslust. Johansson argumenterar med och mot en lång rad tänkare, ofta kvinnliga, som Toril Moi och medieteoretikern Olga Goriunova. Han är undersökande, inte grälande. Sina litterära exempel plockar han lika brett: från debatten om Peter Handke till Emma AdBåges bilderbok Gropen.”
Håkan Lindgren i Aftonbladet.

”Resultatet är en intellektuell position som inte låter sig fogas in i någon av de färdiga mallar vi har framför oss i dag. Att försöka vore att göra sig själv en otjänst – Johansson ställer allvarliga frågor om litteraturens tillstånd, och han gör det med sällsynt skärpa.”
Måns Wadensjö i SvD.

"Professor forudser litteraturens død"
Christian Johannes Idskov samtalar med Sven Anders Johansson i Politiken

Ulrika Knutsson och Cecilia Blomberg pratar om Litteraturens slut med Sven Anders Johansson i P1 Kultur (11 minuter in i programmet).