Christina Ouzounidis  Tvivel

Replikernas poetik

Den prisbelönade dramatikern Christina Ouzounidis nya bok är en sällsam poetik. Utgångspunkten är en konflikt fångad i repliken, förbunden med talandets kroppslighet. Genom att sätta sin egen praktik i spel med bland andra Gertrude Stein, Inger Christensen, Walter Benjamin och Simone de Beauvoir formulerar hon en utsagans självreflekterande förmåga som insisterar på tvivel och oavbruten omförhandling.

Christina Ouzounidis är dramatiker, regissör och författare. Hon har sedan debuten som dramatiker skrivit och satt upp ett tjugotal pjäser och hörspel. Hon har tidigare givit ut Lögner (2013) och Spår av Antigone (2014). Tvivel – replikernas poetik är hennes doktorsavhandling i teater.

Glänta produktion, April 2016
272 sidor, trådbunden, öppen rygg

Mer info

Omslag

”Texten återvänder, börjar om och är själv exempel på det den talar om – och precis som på scenen är talakten en händelse. Hur mycket talet är en händelse klargör följande citat om att börja: 'Det är en guldfisk. Den menar och glömmer, för att sedan mena igen. Börjar. Om också som samma utsaga i en ny komposition.' Och så vidare.
Tvivel / Replikernas poetik är ett pionjärarbete. Den kan inte vara annat än ensam i sitt slag."
Barbro Westling i Aftonbladet

””Under en tid har jag levt med boken. Läst korta avsnitt om och om igen, antecknat och somnat med den. Retirerat in i andra uppgifter. Vaknat, läst, somnat. Läst."
Malena Forsare i Sydsvenskan

”Avhandlingen är i den meningen ett originalbidrag. Den står först i ledet, den bryter ny mark, som jag uppfattar det, såväl för vad konstnärlig forskning kan innebära som för samtidsteatern. Jag har aldrig tidigare läst en avhandlingstext som så uppenbart och konsekvent sätter sina egna teman och kunskapsfilosofiska utgångspunkter i verket. Jag har för övrigt aldrig läst en liknande avhandling."
Ulf Karl Olov Nilsson i SvD

Daniel Mårs skriver om Tvivel i Dagens bok.