Axel Andersson  Den koloniala simskolan

Den koloniala simskolan tecknar simningens globala historia. Axel Andersson rör sig mellan simkulturer, likt de som existerat hos nordamerikanska urbefolkningar, västafrikaner i frihet och slaveri och de vattennära polynesierna. Parallellt undersöker han hur förmedlingen av kroppstekniker medialiserades under främst 1900-talet och hur en traditionell simkultur likt den japanska anpassade sig till en för den ny simteknik i globaliseringens tidevarv.

Axel Andersson är historiker och kritiker med intresse för mötet mellan kulturhistoria och medieteori. Han är författare till A Hero for the Atomic Age: Thor Heyerdahl and the Kon-Tiki Expedition från 2010.

Glänta produktion, Januari 2016
Hardcore
214 sidor, Häftad

Mer info

Omslag

”Är det möjligt att öka sin förståelse av kolonialismen genom att studera simningens historia? Efter att ha läst den här boken är mitt svar ett obetingat ja.”
Gunnela Björk i Polulär Historia nr 6/2016.

”… mest är det perspektivskiftet som gör att jag sitter som klistrad vid texten. Elegant och oavbrutet tankeutmanande gör Andersson upp med bilden av väst som den överlägsna läraren, som sprider sin kunskap till den påstått eftersatta världen. .”
Malin Lindroth i GP

”… en viktig och oavbrutet förunderlig berättelse om hur intimt sammanflätat det västerländska och det koloniala är och hur sällan vi förstår det.”
Johan Heltne i Sydsvenskan

Vetenskapsradion forum tar med Den koloniala simskolan till stranden när de tipsar om årets sommarläsning.

Läs också Daniel Mårs recension i Dagens bok
och Lars-Erik Alkvist i Dalademokraten

Axel Andersson om Den koloniala simskolan i OBS

Elise Karlsson recenserar boken i Aftonbladet

Katarina Schenker om boken på idrottsforum.org

Johan Östling om boken i SvD

"I en tid när simning handlade om estetik – man kunde ge pris i 'vacker simning' i de första simtävlingarna kring mitten av 1800- talet – var crawl-sim någonting häpnadsväckande. Detta beskrivs i den tankeväckande boken 'Den koloniala simskolan' (2016) av historikern Axel Andersson, som där berättar hur crawlandet tog sig till Europa via koloniserade folk." Ur Henrik Höjers understreckare i SvD