Cecilia Grönberg & Jonas (J) Magnusson   Leviatan från Göteborg

Paracetologiska digressioner: Malmska valen, Göteborgsvitsen, Jona-komplexet och Moby Dick

Bildmaterialet utgörs av de 18 fotografiska planscherna ur Malms monografi över Malmska valen från 1866, samt samtida fotografiska reflektioner kring de platser och preparat förknippade med Malmska valen.

1865 strandar en val söder om Göteborg. Så småningom hamnar den på Naturhistoriska museet i Göteborg, med en inredd salong i buken. Grönberg & Magnusson följer dess rhizomatiska liv genom 1800-talets fotografi-, litteratur- och kulturhistoria. Kodorden är Göteborgsvitsen, Jona-komplexet och Moby Dick.

Cecilia Grönberg är fotograf och doktorand i fotografisk gestaltning vid Göteborgs universitet, och Jonas (J) Magnusson är översättare, essäist, redaktör för tidskriften OEI.

Glänta produktion, Januari 2002
272 sidor, Mjukpärm

Mer info

Omslag

”Det är en underhållande, otäck och gripande text som långsamt äter sig in i ens medvetande för att muntert och insisterande kolonisera dess vrår och skrymslen ... Det är en imponerande och lustfylld väv som förbryllar och lockar, mycket i kraft av sitt försåtligt goda humör. Vad som fascinerat Grönberg och Magnusson är den uppstoppade calen som en radikal artefakt – ett ting som i sin monstuositet motstår varje entydig tolkning.” (Camilla Hammarströn, Aftonbladet)

”Genom att i bild och ord skarpsynt ta fasta på Malmska valens art och dess egenart skapar Grönberg och Magnusson rum för fruktbara vetenskapliga överklivningar och historiska språng.” (Lotta Lotass, Göteborgsposten)

"Allt kan vara av betydelse. Där Malm dissekerade den fysiska valen med stinkande inälvor och allt, strimlar Grönberg och (J) Magnusson ned Malmska valen som begrepp och fenomen i våra medvetenden. Boken handlar inte på något vis om den blåvalshanne som strandade i Askimsviken strax söder om Göteborg en oktoberdag 1865." (Alexandra Kronqvist, Dagens Nyheter)