Pia Arke & Stefan Jonsson  Scoresbysundshistorier

Fotografier, kartor & kolonialism

Översättning av Anna Vallgårda

Ett stort antal fotografier från arkiv och privata album.

Mitt på Grönlands ostkust ligger Scoresbysund. Platsen koloniserades 1924 av en handfull danskar och befolkades med 100 grönlänningar från Angmagssalik, däribland Pia Arkes morfar och mormor. Trakten är en av världens mest isolerade och befolkningen idag helt beroende av omvärldens insatser.

När Arke 1997 efter 35 år återvände till sin födelseort ställdes hon inför ett gåtfullt underskott på historiskt medvetande. Ortsborna talade ogärna om den första generationens vedermödor, och samhället saknade historisk dokumentation. Det fick Arke att spåra upp ortens historia – i bildarkiv, avhandlingar, dagböcker och fotoalbum; på vindar och i källare; i Köpenhamn, Paris, New York, Oslo och Stockholm. Resultatet blev Scoresbysundshistorier, en bok som i text och bild går i personlig närkamp med de skandinaviska staternas koloniala historia, men som också är fylld av kärlek till de människor som historien placerat i Europas utkant.

Arkes material kompletteras av förord och kartografiska miniessäer skrivna av Stefan Jonsson.

”Genom sitt porträtt av en av jordens minsta och mest förbisedda orter lyckades hon vända upp och ned på en världsordning. Bättre sagt: hon lyckades vända världen rätt.” (ur Stefan Jonssons nyskrivna förord)

Bläddra i boken.

Pia Arke (1958–2007) var konstnär och fotograf. Hennes verk presenterades senast vid en stor retrospektiv utställning i Köpenhamn 2009, en utställning som kommer att visas i Umeå sommaren 2010.

Stefan Jonsson är författare och lektor i estetik vid Södertörns högskola. Han har givit ut ett antal uppmärksammade essäböcker, senast den hyllade Rapport från sopornas planet.

Glänta Produktion, Juni 2010
160 sidor, Häftad

Mer info

Omslag

"Scoresbysundshistorier är konst och textaktivism på en samtidigt teoretiskt avancerad och jordnära nivå. [...] Fragment som fogas samman och omkastar perspektiven, framkallar ett mönster som effektivt förvrider den förvanskande koloniala historieskrivningen. Och det med ett tonfall genomgående präglat av en stillsam kompromisslöshet. Vilket ger mycket vackra texter, i vissa stunder lysande som små solar." (Aftonbladet)

Läs även om boken i Tidningen Kulturen