Göran Dahlberg  Hemliga städer

Hemliga städer är en essä om underjordiskt liv, flyktingläger, rymdbaser, atombyar och hemliga sällskap. Men framför allt handlar den om inhägnade samhällen (gated communities) och kåkstäder, två allt vanligare extremer i stadsutvecklingens historia.

I Hemliga städer kopplar Göran Dahlberg i en koncentrerad essäistisk form samman olika former av hemlighållanden. Han rör sig mellan underjordiska städer i Vietnam och flyktingläger i Algeriet, mellan Månbas Alfa och sydafrikanska kåkstäder. Kanske säger alla dessa grader av hemlighetsmakeri mer än vi anar om oss själva och de välbekanta städer vi rör oss i.

Finns även som e-bok hos internetbokhandlarna.

Bläddra i boken.

Göran Dahlberg är tidskriften Gläntas grundare och redaktör. Han utkom senast med Att umgås med spöken (2009).

Glänta Produktion, September 2010
Hardcore
208 sidor, Häftad

Mer info

Omslag

"Den verklighet som beskrivs av Dahlberg blir begriplig just därför att den ställs mot den ödmjuka och undrande röst som är resultatet av en enskild människas förundran och fascination."
(Helsingborgs Dagblad)

”Från varje dokumentär, FN-rapport och bok inom endera ämnet han påträffat verkar Dahlberg ha vägt varje fragment på atomvåg innan han pusslat in det bland övriga lika understrykningsvärda bitar. Poängrikedomen blir så hög att man bläddrar tillbaka för att repetera det man nyss läste.”
(Dagens bok)

”Dahlberg har med stor beläsenhet och mycket resande samlat upp mängder av intressanta uppgifter om skymda samhällsbildningar, från förhistorien till idag.”
(Tidskriften Arkitektur)

Om boken även i Aftonbladet, Nättidningen Alba, i kulturmagasinet Benshi och på bloggarna Maskinskrift, Q-kontinuiteten, Lavaland text, The Last Details och Sveriges Arkitekter i Örebro.