Anders Johansson  Göra ont

Litterär metafysik

”Don’t be evil” säger Google; Josef Fritzl är ”ondskan personifierad” påstår Nationalencyklopedin – begreppet ondska har fått en renässans under de senaste decennierna, i politiken, juridiken, humanvetenskaperna, psykologin, journalistiken osv. Hur ska den utvecklingen tolkas?

I Göra ont diskuteras allt från Thomas Quicks bekännelser och Saddam Husseins romanskrivande, till Michael Hanekes estetik och riddar Katos skavande hjärta. Anders Johansson ställer myten om ondskan mot litteraturens nedärvda godhet. Är det först i mötet med föreställningen om ondskan som litteraturens existens kan motiveras? Hur skulle en ond litteratur se ut?

Finns även som e-bok hos internetbokhandlarna.

Bläddra i boken.

Anders Johansson är litteraturvetare och kritiker i Aftonbladet. Han har tidigare givit ut Avhandling i litteraturvetenskap och Nonfiction.

Glänta Produktion, April 2010
Hardcore
144 sidor, Häftad

Mer info

Omslag

"Anders Johansson är en av landets mest egensinniga och briljanta litteraturvetare och kritiker. Den essä om ondskan och litteraturen han nu publicerar i förlaget Gläntas Hardcore-serie excellerar i spelöppnande intellektuella genomskärare"
(Sydsvenskan 14/4 2010)

"I en tid då svensk kulturpolitik tycks gå ut på att stödja 'hälsosam' kultur behövs böcker av denna sort"
(Aftonbladet 24/4 2010)

Om boken i Dagens NyheterHelsingborgs DagbladBenshiSvenska DagbladetUpsala Nya Tidning och Göteborgs-Posten.