Michael Azar  Vittnet

Hur kan man vittna om en unik erfarenhet och samtidigt bli trodd? ”Du har ingenting sett i Hiroshima”, upprepar en röst i Marguerite Duras Hiroshima, mon amour. De som överlevde Förintelsen kan inte vittna om densamma hävdade Primo Levi. Kring detta dilemma kretsar Michael Azars essä om vittnet och vittnesmålet. Det börjar i Paulus omvändelse och slutar i Guantanamo, DNA-analyser och självbiografier.

Bläddra i boken.

Michael Azar är författare och docent i idéhistoria, verksam i Göteborg. Han har tidigare givit ut fyra böcker, senast Döden i Beirut 2007. Under hösten 2008 spelades hans debutpjäs Deadline på Angeredsteatern i Göteborg.

Glänta produktion, December 2008
160 sidor, Häftad

ISBN: 978-91-976842-7-9

Förordstext:

Det har sagts att människan bara kan vittna på två sätt: med blodet eller ordet. I det första fallet vittnar hon med sitt eget liv som insats; det är genom den döda kroppen som sanningen uppstår. I klassisk grekiska betecknar ”martyr” (martys) just vittne. I det andra fallet försöker vittnet uppdaga sanningen genom att ta till orda; det är genom vittnets mun som det förflutna och frånvarande återföds i det närvarande nuet. Vi börjar med två vittnen – Sokrates och Jesus – som skall ha vittnat med både blod och ord. Vi rör oss sedan från filosofin via teologin till politiken, från vetandet via tron till makten, från Aten via Jerusalem till Guantánamo. Vem kan man tro på? Vilka kan räknas som trovärdiga vittnen?

Författarporträtt

Omslagsbild

Omslag: Jens Andersson

Sättning: Jens Andersson

Omslag

Om boken i DNAlbaDagens BokTidningen Kulturen.