Aleksander Motturi  Etnotism

En essä om mångkultur, tystnad och begäret efter mening

Vårt samhälle genomsyras av ett välvilligt men diskriminerande skillnadstänkande. Genom en mängd exempel, hämtade från idéhistorien, populärkulturen och händelser i samtiden, utforskar Aleksander Motturi de dilemman som vurmen för mångkultur rymmer. Nyckelordet är etnotism – en efterföljare till den rasism som förlorade sin rumsrenhet i och med nazismen.

Finns även som e-bok hos internetbokhandlarna.

Bläddra i boken.

Aleksander Motturi är filosof, verksam som konstnärlig ledare för Clandestinofestivalen. Han har tidigare givit ut Filosofi vid mörkrets hjärta – Wittgenstein, Frazer och vildarna (Glänta Produktion 2003), samt översättningar av bland andra Ludwig Wittgensteins Blå och bruna boken och Filosofi.

Glänta produktion, April 2007
Clandestino bibliotek
120 sidor, Mjukpärm

Mer info

Omslag

”Tystnaden är då inte enbart en protest, en vägran att delta i ett spel med osunda regler, utan ett led i en nyartikulering, en början på ett nytänkande. Motturis bok är fylld av belysande exempel, inte minst ur svenskt kulturliv, och den ger många tankeställare om vårt förhållande till kulturell identitet.”
(Tove Österman, SvD)

”Filosofen och konstnärlige ledaren för Clandestinofestivalen Aleksander Motturi, går i sin mycket välskrivna och infallsrika essä Etnotism i närkamp med det skillnadstänkande som han menar överlevt in i dagens mångkulturideal.”
(Cecilia Nelson, Göteborgs-Posten

”Den främsta utvärderingen av mångkulturåret är inte den officiella, utan en briljant stridsskrift av filosofen och kulturarbetaren Aleksander Motturi. […] Motturi avslöjar bristen: verktygen man använder för att bryta segregeringen bidrar till att cementera den.”
(Stefan Jonsson, Dagens Nyheter)  

”Etnotism handlar inte om Mångkulturåret eller integrationspolitik. Däremot lyfter den frågor om makt och ideologier. Den vill vidga ramarna när vi är begränsade av färdiga föreställningar. Den vill tänka nytt där hjulspåren är sönderkörda. Det behövs sådana här teoretiska blåslampor för att tända eldar runt den trubbiga, ofta välmenande, samhällspraktiken.”
(Ira Mallik, Aftonbladet)

”Blatte de Luxe är ingen parodi på sjukdomen, bara ytterligare ett symtom. Vad heter åkomman då? Nu har den äntligen fått ett namn: etnotism. En utförlig diagnos ställs i Aleksander Motturis utmärkta essä med samma namn. Parallellt med en exposé av rasismens och exotismens historia kartlägger han den metafysik som håller sitt grepp om oss.”
(Alejandro Leiva Wenger, Arena 4/2007)