Lo Caidahl  Konstens anspråk

Intervjuer med och verk av 21 svenska konstnärer

Redigerad av Göran Dahlberg & Nils Olsson

Med bilder av respektive konstnär i 4-färg

Med förord av Lo Caidahl, Göran Dahlberg & Nils Olsson

Intervjuer med och verk av 21 svenska konstnärer. Resultatet är en osedvanligt god överblick över samtidskonsten. ”Konsten är det enda som kan vara utanför systemet och samtidigt se dess nedbrytande kraft” säger Tuija Lindström. ”Uppgiften är att hålla det meningslösa vid liv” säger Arijana Kajfes.

Konstnär, se http://www.caidahl.com

Glänta produktion, Januari 1999
224 sidor, Hårdpärm

ISBN: 91-973636-0-X

Även om många velat beskriva konstvärlden som fenomen, har det sällan gjorts ur ett perspektiv som gett individen röst. Hitom den abstrakta diskussionen om konsten som sådan och bortom det ibland alltför interna i den personliga intervjun, låter denna volym det allmängiltiga framträda genom det personliga, och vice versa. Konstnärerna talar här i egenskap av konstnärer, inte som teoretiker, kritiker eller på annat sätt utanförstående. Genom dessa långa och personliga intervjuer framträder så vilka behov, syften och mål som ger oss dagens konst. Medverkande konstnärer: Channa Bankier, Ernst Billgren, Ola Billgren, Carl Johan De Geer, Arni Gudmundsson, Annika von Hausswolff, Carl Michael von Hausswolff, Jan Håfström, Arijana Kajfes, Maria Lindberg, Marianne Lindberg De Geer, Tuija Lindström, Cecilia Parsberg, Lenke Rothman, Stig Sjölund, Jan Svenungsson, Otmar Thormann, Anders Widoff, Elin Wikström, Lars Vilks, Dan Wolgers.

Utdrag:

”Konsten är det enda som kan vara utanför systemet och samtidigt se dess nedbrytande kraft.” Tuija Lindström ”Konstens uppgift är att hålla det meningslösa vid liv.” Arijana Kajfes ”Det är en märklig missuppfattning att konst med självklarhet ska vara så begriplig.” Annika von Hausswolff ”Vad konstnärer kan göra är att tänka, och det behövs.” Carl Johan De Geer

Förordstext:

De förändringar konsten genomgått under de senaste årtiondena har fått konsekvenser som är svåra att överblicka. I praktiken är frågan om vad konst är kanske inte längre så intressant för de som gör konsten, men det är en fråga som trots det oupphörligen aktualiseras i hur den uppfattas.

Omslag

"Den goda föresatsen att låta det allmängiltiga framträda genom det personliga, och tvärtom, infrias i denna utmärkta introduktion till konst och konstnärer verksamma i Sverige 1999. Volymen Konstens anspråk fyller därmed ett stort tomrum och är sålunda ett måste för alla som är intresserade av samtida konst och som är nyfikna på hur konstnärer resonerar innan, i och efter den konstnärliga processen." (Mårten Castenfors, SvD)

"en god vägvisare in i den samtida konstens föränderliga labyrint." (Lars O Ericsson, DN)

"En antropolog från en annan tid eller kultur skulle bli ytterst förbryllad." (Peter Cornell, Expressen)