2015-08-27 Litteratur och skrivande som motstånd: Mara Lee och Elisabeth Hjorth i samtal med Rebecka Thor

Onsdagen den 9 september kl 19 sammanstrålar Mara Lee och Elisabeth Hjorth i Aspuddens bokhandel för ett samtal med temat “Litteratur och skrivande som motstånd”. Samtalet leds av Rebecka Thor och tar sin utgångspunkt i Lees och Hjorths respektive avhandlingar, båda utgivna på Glänta produktion.

Elisabeth Hjorth är författare och kritiker, aktuell med avhandlingen Förtvivlade läsningar. Hennes senaste roman är Vid himlens början från 2013. Hon är verksam som lärare och forskare i litterär gestaltning på Konstfack.

Mara Lee är verksam som romanförfattare, poet, essäist, lärare och översättare. Aktuell med När Andra skriver, hennes avhandling i Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.

Rebecka Thor är kritiker och författare, verksam vid Södertörns högskola.

Kvällen kostar 50 kr och förköp i bokhandeln rekommenderas starkt.

 

2015-06-04 Låt Samira Motazedi stanna i Sverige!

Vår vän och kollega, författaren Samira Motazedi, hotas sedan några dagar av utvisning från Sverige. Migrations­verket avfärdar samtliga de asylskäl hon åberopar och menar att hon ska skickas tillbaka till Iran – trots att hon har en dödsdom vilande över sig där, och trots att hon under sin tid i Sverige regelbundet kritiserat regimen i offentligheten, bl a på sin blogg här på glanta.org/wordpress. Tillsammans med Svenska PEN, Sveriges Författarförbund, Aftonbladet och ETC protesterar vi mot detta, och kräver att Samira ska få stanna i Sverige:

“Det är alltså inte bara så att vem som helst med minsta kunskaper om den iranska regimens metoder inser att Samira Motazedis kritik innebär en direkt fara för hennes liv. Migrationsverket vet det också. De må känna sig stötta över kritiken, men det är inte Migrationsverket som är hotade här, det är inte deras liv som står på spel. Att skicka Samira till Iran är att skicka henne till döden.”

Läs uppropet i sin helhet här.

Och skriv under namninsamlingen här!

Elise Karlsson skriver om fallet i Upsala Nya Tidning under rubriken Skamligt, Sverige! och Patricia Lorenzoni skriver bla att “Samiras blogg är sanningen om Sverige idag” på patricia-lorenzoni.com.

 

2015-04-21 Förtvivlade läsningar: boksläpp och release

Fredagen den 24 april kl 10 disputerar Elisabeth Hjorth vid Uppsala universitet (Geijersalen), med boken Förtvivlade läsningar: Litteratur som motstånd och läsning som etik. Opponent är Carin Franzén. På kvällen är det fest i Stockholm, på Surbrunnsgatan 25. Välkommen på eftersläpp och release kl 21–01. Ta gärna med kontanter till bok och bar.

Elisabeth Hjorth är författare och kritiker. Hennes senaste roman är Vid himlens början från 2013. Hon är verksam som lärare och forskare i litterär gestaltning på Konstfack.

Boken kan, utöver på releasen, köpas hos välsorterade bokhandlare eller i nätbokhandeln.

 

2015-01-16 Två kvällar om migration

I samband med att Gläntas tredje migrationsnummer utkommer bjuder vi in till två kvällar på temat, en i Göteborg och en i Stockholm. Miniföredrag, läsningar, filmvisning, dj, release av nytt nummer, kartutställning, fest! Med bland andra Agri Ismaïl, Meira Ahmemulic, Trifa Shakely, Ann-Marie Tung Hermelin, Mara Lee, Shahram Khosravi, Leila Brännström, Peo Hansen, Agri Ismaïl, Axel Andersson, Malin Nord, Lidija Praizović, Kristina Hultegård, Samira Motazedi, UKON, Patricia Lorenzoni, Lina Ekdahl, Khashayar Naderehvandi.

Läs mer om numret här.

Torsdagen den 29 januari på Skjulet, Göteborg
Medverkande: Agri Ismaïl, Meira Ahmemulic, Trifa Shakely, Kristina Hultegård, Samira Motazedi, UKON, Patricia Lorenzoni, Lina Ekdahl och Khashayar Naderehvandi.

 

Dj Majsa Allelin bakom skivspelarna. Soppa och bar!

Tid: Torsdagen den 29 januari, kl 18:30 – sent
Plats: Skjulet, Fiskhamnsgatan 41, Göteborg (hpl Chapmans torg)
Fri entré

Lördagen den 31 januari på Weld, Stockholm
Medverkande: Ann-Marie Tung Hermelin, Mara Lee, Shahram Khosravi, Leila Brännström, Peo Hansen, Agri Ismaïl, Trifa Shakely, Axel Andersson, Malin Nord, Lidija Praizović och Patricia Lorenzoni.

 

Programmet börjar kl 18 (prick) och följs av en fest, men vi öppnar dörrarna redan kl 17 och visar Philippe Rekacewicz migrationspolitiska kartor.

Dj Illegal och Zhala bakom skivspelarna.

Tid: Lördagen den 31 januari, kl 17 – sent
Plats: Weld, Norrtullsgatan 7, Stockholm (hpl Odenplan)

Fri entré

Välkommen!

 

2014-09-15 Bokmässefest fredagen den 26 september

Glänta och Göteborg Film Festival ställer traditionsenligt till med fest under bokmässan, denna gång på Pustervik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På scen: Mack Beats feat Rosh och Etzia

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakom skivspelarna: Mack Beats, Majsa Allelin & Amina-Bahja Ekman, samt författarna Andrzej Tichý, Annika Norlin, Elise Karlsson, Per Johansson och Kristina Hultegård.

 

 

 

 

 

 

 

Tid: Fredagen den 26 september kl 20-03
Plats: Pustervik, Järntorget
Entré: 100 kr, inget förköp. Fri entré för Gläntas prenumeranter!

Göteborg Film Festival bjuder alla som kommer innan 21:30 på en gratismånad av sin nya digitala filmkanal Draken Film.

Prenumerera på Glänta! För blott 250 kr (ord pris 280 kr) får du fyra nummer av tidskriften och fritt inträde till festen. Skicka ett mail med namn, adress och telefonnummer till info@glanta.org senast torsdag den 25 september eller teckna din prenumeration i dörren till festen.

Välkommen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ps. Vårt första nummer om migration, som under en tid varit slutsålt, finns nu åter i tryck. Beställ på glanta.org/wordpress eller teckna en prenumeration och ange att du vill att den börjar med nuvarande nummer.

 

2014-04-14 Ett år om migration: tre nummer, tre samtal, en utställning, en blogg

Tidskriften Glänta är mer fokuserad än någonsin, och gör under 2014 tre nummer helt ägnade åt migration. Dessutom arrangerar vi, tillsammans med Göteborgs poesifestival, tre samtalskvällar på samma tema, gör en kartutställning och upprättar en blogg på glanta.org/wordpress.

Det första numret kommer i samband med samtalet om migration och gränser den 22 maj. I kartans, reportagets, diktens, essäns, fotots och infografikens form tar vi oss an den europeiska gränspolitiken, statlig rasism, grekisk flyktingpolitik, hetsjakten på mårdhund, ”fri” rörlighet vs ”illegal” migration, migrerande moderskroppar, resan till faderns land, asylintervjuns baklängesberättelse, vem som tjänar mest på migrationsbusinessen och mycket mer.

Det första samtalet äger rum den 22 maj på Angereds Teater, Andra Stället och handlar om migration och gränser. Europas gränspolitik har liknats vid en fästning eller ett gated community. Är alternativet till murar öppna gränser? Vad är egentligen en gräns och vem ska ha rätt att besluta över den? Är den typen av teoretiska frågor relevanta inlägg i dagens akuta migrationssituation, eller riskerar de att leda uppmärksamheten från vad som är praktiskt genomförbart?

Patricia Lorenzoni möter journalisten och asylrättsaktivisten Hanin Shakrah, idéhistorikern Maria Johansen och Michael Williams, flykting- och invandrarkonsuletn inom Svenska Kyrkan, i ett samtal som knyter samman teoretiska perspektiv på gränser med konkret aktivism kring migration och asylrätt.

Kvällen inleds med att poeten Felicia Mulinari läser ur Gloria Anzaldúas Borderlands/La Frontera.

Under kvällen presenteras också en kritisk kronologi över Europas migrationspolitik.

Tid: Torsdagen den 22 maj kl 18:30
Plats: Angereds Teater/Andra Stället, Triörgatan 1, Angered
Fri entré

Gläntas migrationsår genomförs i samarbete med PostkodLotteriets kulturstiftelse.

2014-01-24 Beata Berggren och David Väyrynen läser Strejkkonsten

”Är det en gruvarbetare som kommer gående emot dig?” Under releasen för Ingela Johanssons Strejkkonsten. Röster om kulturellt och politiskt arbete under och efter gruvstrejken 1969–70 på Konsthall C i november läste poeten Beata Berggren en text skriven särskilt för tillfället. På releasen i Umeå några månader senare läste författaren David Väyrynen en text skriven utifrån boken, också den speciellt för denna kväll. Nu finns de båda att läsa: Berggrens text här och Väyrynens här.

 

2013-11-05 Konst, filosofi och krigföring

Hur ser relationen mellan konst, filosofi och krigföring ut? På vilka sätt deltar konstnärer och tänkare i utformandet av morgondagens militära strategier? Under seminariet Creativity and Authorship in Warfare diskuterar Cecilie Ullerup Schmidt, Natalie Alvarez, Eva Meyer-Keller, Eyal Weizman, Rabih Mroué och Edda Manga hur konstnärliga strategier och kritisk filosofi används i samtida krigföring och presenterar föreställningar som tematiserar konstruerandet av katastrofer och dokumentationer av våld.

Seminariet görs av Cecilie Ullerup Schmidt och Skogen, och presenteras i samarbete med Göteborgs Konsthall och Glänta med stöd från Västra Götalandsregionen och Goethe-Institut Schweden.

Tid: 27 november kl 13:00-21:30
Plats: Göteborgs Konsthall
Boka plats via Skogen

2013-10-24 Dubbelnummer, dubbla fester

Vi firar nya numret av Glänta i två omgångar; i Göteborg onsdagen den 30 okt, och i Stockholm fredagen den 1 nov.

Göteborg onsdagen den 30 oktober:
Glänta + MOVERS III
Video, samtal, musik och bar med MYCKET + The New Beauty Council + Maja Gunn, Claire Tancons, Johan Öberg, Johan Heintz, Hannes Westberg, Kali-Ma.

Tid: Onsdag den 30 oktober kl 19–sent
Plats: Prins Viktor, Fotögatan 9 (Kungstens industriområde), hållplats Sandarna
Fritt inträde. OBS: Bara kontanter i baren!

Stockholm fredagen den 1 november: på Tensta Konsthall
Video, samtal och vin med Sonia Boyce, Claire Tancons, MYCKET + The New Beauty Council + Maja Gunn, Roberto N Peyre, Fredrik Lindblå, Irina Sandomirskaja, Jean-Louis Huhta, Christina Kullberg

Tid: Fredag den 1 november, kl 18–21
Plats: Tensta Konsthall, Taxingegränd 10, tunnelbanestation Tensta
Fritt inträde

Välkommen!

2013-09-23 Glänta på mässan: Kött, strejkkonst och lovtal till intet

På Bok-och biblioteksmässan nu i helgen den 26-29 september hittar du Glänta tillsammans med vännerna i OEI, och särskilt goda priser på vår utgivning, i monter B07:31. Dessutom två nya boktitlar, Helena Dahlbergs Vad är kött? och Ingela Johanssons Strejkkonsten, samt ett efterlängtat nytryck av Marcia Sá Cavalcante Schubacks Lovtal till intet.

2017-11-22 Bidayat besökte Glänta och Sverige

I slutet på november 2017 hade vi den stora äran att få välkomna de fem tongivande personerna bakom den Beirutbaserade tidskriften Bidayat till Sverige. Tidskriften startades i samband med revolterna våren 2011 och samlar röster från hela arabvärlden under parollen ”För alla årstider av förändring”.

I ett unikt översättningsprojekt har Glänta nyligen publicerat ett dubbelnummer med texter sammanställda av Bidayats redaktion och i sin helhet översatt från arabiska till svenska.

Under två kvällar med läsningar, föreläsningar, samtal och visuella presentationer framträdde både Gläntas och Bidayats redaktioner i både Göteborg och Stockholm.

Onsdag 22 november på Kungl. Konsthögskolan , Skeppsholmen i Stockholm. Från kl 17 på Rutiga golvet. Fri entré.

Fredag 24 november på Göteborgs Litteraturhus i Lagerhuset, Järntorget. Från kl 19. Fri entré.

I samarbete med Rutiga golvet och Critical Images på Kungl. Konsthögskolan, och Göteborgs Litteraturhus. Med stöd av Göteborgs stad och Sveriges författarfond.

Du kan köpa Gläntas Bidayat-nummer här eller – ännu hellre – teckna en prenumeration här.

Medverkande:
Fawwaz Traboulsi: författare, översättare, historiker och Bidayats chefredaktör
Jana Traboulsi: illustratör och konstnär
Cynthia Kreichati: författare och sociolog, bl a för Läkare utan gränser
Zeinab Sorour: journalist och författare
Dima Charif: journalist och producent
Samt från Glänta: Sarra Anaya, Göran Dahlberg, Linn Hansén och Anna Jansson

 

 

2017-11-15 Kristian Vistrup Madsen: ”Fängelsebreven: förhandlingar om skillnad”

”Jag kan inte föreställa mig ditt liv, jag kan inte föreställa mig hur det är att vara icke-vit, eller sitta häktad, eller bo i Kalifornien. Jag kan inte ens köra bil, så jag skulle aldrig kunna stjäla en bil.”

Så inleds konstnären Kristian Vistrup Madsens ännu pågående brevväxling med Michael, en intern på ett kaliforniskt fängelse. Utifrån resonemang om makt och skillnad, personligt ansvar och politiskt handlingsutrymme, frågar han sig om en relation som etablerats från ena sidan en fängelsemur till den andra kan rymma verklig ömsesidighet?

Här kan du läsa kapitlet ur Doing time som publicerades i Glänta 2.16.

Onsdag 15 november, kl 18.00-19.30
Världskulturmuseet, Göteborg
Föreläsningen hålls på engelska.

Kristian Vistrup Madsen är utbildad vid Goldsmiths, University of London och Royal College of Art. Han är nu verksam som konstnär och kritiker, bl a i Artforum, i Berlin.

LIKHETER & SKILLNADER

Likheter & Skillnader är en serie arrangemang som inleddes med Gläntas helkväll den 29 september i samband med bokmässan, och fortsatte med Mara Lees föreläsning om härmapor den 18 oktober. Kristian Vistrup Madsens föreläsning är den sista i serien, som senare i år kommer att utmynna i ett nummer på temat.

Inträde 60 kr.

Glänta-prenumeranter går in gratis, teckna en prenumeration på glanta.org/prenumerera

2017-11-03 Releasefest för Samira Motazedis nya bok

Vi firar utgivningen av Samira Motazedis En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran, en personlig berättelse om en tillvaro där tiden blivit ett vapen i händerna på myndigheterna, och om villkoren för ett liv i ständig förhandling mellan ett innanför och ett utanför.

Dessa texter, som baseras på Samira Motazedis fleråriga blogg på Gläntas hemsida, är ett uppfordrande vittnesmål om en europeisk asylpolitik som tvingar människor att försätta sig i allt farligare situationer för att bevisa sitt behov av att få stanna. Och om kampen för det liv som, trots allt, oavbrutet måste levas.

Fredagen den 3 november kl 19 firar vi utgivningen av boken på Göteborgs Litteraturhus, med läsningar, bar och boken till ett extra förmånligt pris. Fri entré. Varmt välkommen!

Torsdagen den 16 november gästar Samira Motazedi Aspuddens bokhandel i Stockholm.

Du kan också köpa boken här, i välsorterade bokaffärer eller i nätbokhandeln

 

 

2017-10-11 Mara Lee: “Härmapor – några tankar om mimikry, masker och motstånd”

Vad är det med härmning som gör att det kryper i skinnet? Varför ser vi ner på människor som ”förställer sig” och ”gör sig till” och ”inte är sig själva”? Mara Lees föreläsning kretsar kring några av imitationens former, från maskering till mimikry, och hur dess uttryck historiskt sett fördömts som värsta tänkbara överträdelser, samtidigt som de har visat sig utgöra potentiella motståndshandlingar. Med nedslag hos Ovidius, Dante, postkolonial teori och samtida sanningssägare undersöker Lee människans fruktan inför härmapans figur. 

Mara Lee är är verksam som romanförfattare, poet, essäist, lärare och översättare. Hon doktorerade 2014 i Litterär gestaltning med avhandlingen “När Andra skriver”.

LIKHETER & SKILLNADER

Likheter & Skillnader är en serie kvällar som arrangeras av Glänta tillsammans med Världskulturmuseet och Folkuniversitet. Serien inleddes med Gläntas helkväll om Likheter & Skillnader den 29 september i samband med bokmässan. Samarbetet fortsätter nu med Mara Lees föreläsning, och den 15 november föreläser Kristian Vistrup Madsens under rubriken “Tid”.

Inträde 60 kr. Glänta-prenumeranter går in gratis, teckna en prenumeration här

18 oktober 2017, 18.00-19.30, Världskulturmuseet, Göteborg

Vi flaggar också gärna för Världskulturmuseets arrangemang under kulturnatta, en konsert med Hiphop-duon LASH den 13 oktober. LASH utgörs av syskonen Sabina och Anfa Lashari som förra året spelade på Gläntas bokmässefest.

 

 

2017-03-03 Halva priset på alla e-böcker!

Med författare som Johannes Anyuru, Michael Azar, Marcia Sá Cavalcante Schuback, Göran Dahlberg, Victoria Fareld, Carin Franzén, Anders Johansson, David Karlsson, Aleksander Motturi, Amanda Peralta, Ola Sigurdson, Fredrika Spindler, Jayne Svenungsson.

Reapriserna gäller från 22 februari till 22 mars. Du hittar en lista över våra e-böcker hos internet­bokhandlare som Adlibris här, och Bokus här.

 

2017-02-25 Bokrea på Göteborgs Litteraturhus

Lördagen den 25 februari samlas ett antal av Göteborgs större och mindre förlag och tidskrifter under samma tak för bokrea på Göteborgs Litteraturhus.

Böcker och tidskrifter till riktigt goda priser. Dessutom fika och läsningar av Karin Brygger och Göteborgs Poetry Slam!

Varmt välkommen önskar Bo Ejeby, Daidalos, Doppelgänger, Glänta, Korpen, Lindelöws, Nätverkstan, Ord&Bild, Pontes, Provins, Teg publishing och Thorén & Lindskog

Fri entré!

 

2017-01-11 Till minne av Zygmunt Bauman

Till minne av Zygmunt Bauman:

Zygmunt Baumans Auschwitz och det moderna samhället som utkom på svenska 1991 var en viktig inspirationskälla för Glänta (som startades 1993), och dess kritiskt kluvna förhållande till modernitet och upplysning har präglat oss sedan dess. Hans verk har följt oss under åren, ända fram till det som sannolikt kom att bli en av de sista texter han färdigställde, ”Nostalgins tidsålder” i Glänta 2/2016. Till minne av Zygmunt Bauman (1925–2017) publicerar vi idag ”Nostalgins tidsålder”, i översättning av Carl Henrik Fredriksson.
 
 

2016-12-21 Samira Motazedi får uppehållstillstånd

Efter nästan fem års strid för att få stanna i Sverige beviljades Samira Motazedi i måndags, den 19 december, till slut uppehållstillstånd av Migrationsverket. Efter att ärendet prövats och omprövats i flera instanser har hon nu beviljats flyktingstatus på grundval av sin politiska verksamhet som författare och aktivist.

Vi är enormt glada och lättade över detta besked.

Samira Motazedi (till höger) och Linn Hansén läser Migrationsverkets beslut.

Samira har sedan 2014 skrivit och publicerat texter om den svenska asylprocessen och om den islamiska regimen i Iran, inte minst på bloggen ”En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran” på glanta.org/wordpress.

Många har följt och stöttat hennes kamp, genom att läsa och sprida hennes texter eller bidra till vår insamling för att fortsätta publicera hennes blogg – stort tack till er alla!

Med anledning av den nya svenska asyllagstiftningen får den som, liksom Samira, tilldelats flyktingstatus, ett tillfälligt uppehållstillstånd på tre år. I dagsläget tyder mycket på att hon efter dessa tre år kommer att få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Samira kommer att fortsätta blogga här på Gläntas hemsida.

 

2016-11-29 En kväll om Bruno Schulz, med Emi-Simone Zawall och Jenny Tunedal

Den nyligen utkomna “Bruno Schulz: Brev, essäer, noveller” innehåller 140 av Schulz personliga brev och ett urval av hans essäer och noveller. Utifrån dessa samtalar Emi-Simone Zawall – som översatt, skrivit förord och gjort urvalet till boken – denna kväll med poeten och översättaren Jenny Tunedal.

Vi inleder och avslutar med vin och Schulz-musik, sammansatt särskilt för tillfället av Rada Brask.

Schulz_omslag.indd

Tisdag den 29 november kl. 18:00

Göteborgs Litteraturhus, Lagerhuset

Boken kommer givetvis att finnas till försäljning till ett förmånligt pris.

Vill du köpa den redan nu så finns den att beställa, exempelvis via hemsidan här.

Den polsk-judiske författaren Bruno Schulz (1892–1942) tillbringade hela sitt liv i den polska provinsstaden Drohobycz. Där skrev han de två märkliga prosasamlingarna “Kanelbutikerna” och “Sanatoriet Timglaset” som idag räknas bland den europeiska litterära modernismens främsta verk.

 

2016-09-27 Tack alla ni som bidragit!

För några timmar sedan avslutades vår kampanj för att kunna fortsätta publicera Gläntas migrationsblogg, skriven av Samira Motazedi. Med fantastiska 114% av den summa vi siktat på (70 000 kr) har vi nu möjlighet att översätta och publicera Samiras texter i ytterligare nästan sju månader. Det är vi helt enormt glada för – ett stort, stort tack till alla er som bidragit!