2018-12-06 Release i Aspudden

Torsdag den 6 december kl 18 firar vi utgivningen av Axel Anderssons Atlantvärlden: En historia om när Nordamerika erövrades, Europa upptäcktes och en ny värld uppstod däremellan på Aspuddens bokhandel, då författaren samtalar med idéhistorikern Patricia Lorenzoni.

Välkommen till Aspuddens bokhandel! (Hägerstensvägen 130, Hägersten, Stockholm. T-bana Aspudden) Böcker och förfriskningar finns till försäljning.


2018-09-20 Glänta på Angereds bokmässa

Nu på lördag hittar du Glänta med bokbord på första upplagan av Angereds bokmässa. Dessutom samtalar Linn Hansén med Samira Motazedi om hennes bok En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran, kl 13:45 på stora scenen. Välkommen!

Motazedis bok baseras på en flerårig blogg om en europeisk asylpolitik som tvingar människor att försätta sig i allt farligare situationer för att bevisa sitt behov av att få stanna. Vad detta innebär för ens skrivande är något som tas upp i samtalet under rubriken ”Det som hände mig har jag aldrig läst om i familjens bibliotek”.

Under hela dagen finns vi också på plats vid vårt bokbord där vi säljer böcker och tidskriftsnummer med Meira Ahmemulic, Samira Motazedi, Aleksander Motturi och många andra.

Angereds bokmässa, Lördag 22 september 2018. Kl 11-17
Kulturhuset Blå Stället, Angereds Torg 13, Spårvagn 4, 8, 9 till Angered C.

 

 

2018-09-09 Mara Lee: Rödluvan och härmapan

En timme innan vallokalerna stänger publicerar Glänta Mara Lees text ”Rödluvan och härmapan”. Inlägget var en av flera   mikroföreläsningar under vårt arrangemang på Konstfrämjandet i fredags. Två dagar innan valet lyfte Mara Lee fram det som inte låter sig bortförklaras, handlingar som går emot allt förnuft och rimlighet.. (Klicka för fulltext.)

2017-06-21 Mikroföreläsningar, samtal, spoken word, fest

Glänta presenterar en helkväll på Världskulturmuseet, under ledning av kollektivet Ce(n)sur tillsammans med poeter, teoretiker, artister och aktivister Läs mer här.

2017-05-08 Klimatångestrelease

Vad är klimatångest för slags känsla? Vad betyder den? Gläntas nya nummer undersöker känslan, inte bara som ett psykologiskt och individuellt problem, utan också som ett samhälleligt och kulturellt fenomen. Finns det en potential till någonting kollektivt i den krismedvetenhet som för den enskilde bara är förlamande?

Fredagen den 12 maj gör vi ett försök att svara på den frågan med hjälp av numrets gästredaktör Julia Nordblad tillsammans med Gustaf Johansson, Naima Chahboun, Moa Matthis, Johan Fredrikzon och Jesper Weithz, som alla medverkar i numret. Vi ses på Kollaboratoriet i Uppsala, för läsningar, samtal och vin.

Tid: Fredagen den 12 maj, program kl 18:00–19:30
Plats: Kollaboratoriet, Östra Ågatan 19, Uppsala
Fri entré

För den otålige finns det chans att lyssna på Julia Nordblad redan imorgon bitti, då hon presenterar numret på Kollaboratoriets frukostmöte i Uppsala.
 
 

2017-03-24 Svensk Bokkonst 2016 prisar Tvivel / replikernas poetik

Christina Ouzounidis bok Tvivel / replikernas poetik är en av vinnarna i Svensk Bokkonst 2016.

”Akademisk avhandling från Teaterhögskolan i Malmö. Konstnärlig forskning i sparsmakad kostym, med en öppen rygg som inger en känsla av möjlighet till omprövning. Det typografiska konceptet, liksom innehållet, för en dialog med den danska poeten Inger Christensens bok ‘Det’ från 1969.” Läs mer om alla vinnare här.

Foto: Kungliga biblioteket

 

2016-09-23 Gläntafest med Lash, Miss Anthrax, DJ Livsfarligt

Välkommen till Gläntas bokmässefest med hiphop-duon Lash på scen, Miss Anthrax och DJ Livsfarligt bakom skivspelarna!
Dessutom Tone Schunnesson, Samira Motazedi, Emi-Simone Zawall m fl gäst-dj:s.

lash_press2016_smllll

Fredag 23 september kl 20–02.

Entré: 120 kr, inget förköp.

Fri entré för Gläntas prenumeranter!
Mejla namn och adress till info@glanta.org senast den 22 sep, så blir du prenumerant för endast 250 kr (ord 280 kr) – och går gratis på festen. 


Du kan också teckna en prenumeration i dörren till festen, eller i vår monter B07:33 på bokmässan (som vi delar med Tankekraft).

Festen äger rum på Hotell Scandic Opalen 
(obs ingång från Skånegatan, ej stora entrén på Engelbrektsgatan).

Lyssna på Lash singel Två fingrar här, Miss Anthrax mixtapes här och DJ Livsfarligt här
.

miss-anthrax_smldj-livsfarligt_sml

 

2016-09-19 Öppet brev till Bok- och biblioteksmässan

Glänta har deltagit på bokmässan i tjugo år. Någon egen monter har vi aldrig haft, utan alltid delat den med andra mindre förlag och tidskrifter. Vi har fått många nya kompisar och även sålt en och annan publikation. Bokmässan har varit viktig för oss, men samtidigt har det varit en stor ekonomisk ansträngning att medverka, och varje år – ja, faktiskt – funderar vi på om det verkligen är värt denna ekonomiska möda.

Precis som ni beräknat brukar vi och många andra redan under mässdagarna ändå boka en monter till nästa år, eftersom det innebär en viss rabatt på monterhyran. I år känns det dock mer tveksamt än någonsin att göra det. Vad är det för slags mässa vi ska delta i, och betala för ett halvår i förväg (utan återbetalningsmöjligheter)? Till viss del är det förstås alltid en chansning, men förutsättningarna ser denna gång annorlunda ut.

I och med att den högerextrema veckotidningen Nya Tider nu närvarar på mässan – och dessutom har fått ovärderlig draghjälp av de förvirrade turerna kring en eventuell avbokning – är det inte svårt att föreställa sig att fler utgivare i samma anda kommer att söka sig till er framöver. De rasistiska och fascistiska aktörer som paraderar de offentliga platserna i kraft av yttrandefriheten använder samma argumentation, och allehanda tricks, för att inta de kommersiella rummen.

Er bokmässa är ingen offentlig plats, det är en kommersiell verksamhet. Och som sådan har ni onekligen lyckats. Kanske alltför bra? Den vara som ni sålt – och för den delen gjort stora insatser för – i alla år, yttrandefriheten, är nu så förknippad med bokmässan att det blivit ert ansvar att hantera den. Även i största allmänhet. Det är inte riktigt rättvist och vi förstår att det måste vara jobbigt, hela vägen till banken.

För att vi också fortsättningsvis, trots allt, ska välja att köpa en plats på mässgolvet behöver vi veta hur ni kommer att hantera det här rummet framöver. Vi vill veta i förväg vad vi kan förvänta oss och därmed vad vi ska göra med våra hyrda kubikmetrar. Det är inte så att vi nödvändigtvis alltid måste stå bredvid våra vänner eller likasinnade. Det finns många skäl att också ta plats i andra rum, men inte vilka som helst. Vi vill inte stå med nazister. Om vi trots deras närvaro skulle välja att vara på plats skulle vi stå mot dem, och då behöver vi förbereda oss på det. Så vad säger ni, ska vi boka en monter på söndag? Och i så fall börja förbereda oss på vad?

Göran Dahlberg, Linn Hansén & Richard Lindmark för tidskriften och bokförlaget Glänta

Idag har vi, Glänta, skickat ovanstående brev till Bok- och biblioteksmässans vd Maria Källsson med anledning av deras hantering av Nya Tiders närvaro. Vi hoppas att även andra som eventuellt tänker hyra en monter 2017 hör av sig till mässan med de frågor som de anser vara relevanta.

 

Svar från Bok- och biblioteksmässan den 20 september 2016

Till Göran Dahlberg, Linn Hansén & Richard Lindmark för tidskriften och bokförlaget Glänta

Tack för ert mejl/öppna brev!

Nya Tiders medverkan på Bokmässan har fått oproportionerligt stort utrymme i medierna. Det innebär att de fått oförtjänt stor uppmärksamhet kring detta faktum är vi rörande överens.

Bokmässan har alltid stått upp för människors lika värde och mänskliga rättigheter.
Vi tog initiativ till att Göteborg blev den första fristaden för förföljda författare i Sverige. Förra årets nobelpristagare i litteratur är en av dem. Vi har i många år samarbetat med Svenska Pen, Amnesty, SIDA, Svenska Institutet, Se människan och många andra.

Vi har inte slagit in på någon ny väg Vi kommer att noga följa Nya Tiders medverkan på Bokmässan. Om vi ser tendenser till hets mot folkgrupp eller annat som bryter mot lag och rätt kommer vi att ingripa.

Den 25:e september har vi satt in en ny programpunkt där vår hantering av turerna kring Nya Tider kommer att penetreras, kl 09:30 i sal J1. Ni är välkomna att delta.

Dessutom kommer vi efter mässan att göra en egen analys om hur det hela gått till och vilka lärdomar vi har fått av årets mässa. Vi kan däremot inte på förhand göra några utfästelser utan hoppas ni har förtroende för den processen och utgången när vi gjort vår analys tillsammans med för oss viktiga samarbetspartners.

Jag är glad för ni varit med oss som utställare i så många år och jag hoppas att ni även i fortsättningen vill hedra oss med att ställa ut. Jag hoppas vi ses under de närmsta dagarna och kan ha en fortsatt dialog efter Bokmässan där vi är intresserade av era synpunkter angående vårt förhållningssätt och gränsdragningar för framtida utställare.

Med vänlig hälsning

Maria Källsson

 

2016-01-06 Läsecirkel med Glänta på konferens om kroppar, gränser och rörelse

Som en del av konferensen Bodies of Evidence, arrangerad av Masterprogrammet i koreografi på Stockholms konstnärliga högskola, leder Agri Ismaïl en läsecirkel med utgångspunkt i valda texter ur Gläntas tre migrationsnummer. Konferensen äger rum på Stockholms universitet och Tensta konsthall helgen den 14-17 januari.

Se hela Bodies of Evidence-programmet här.

 

2015-11-09 ”Är detta Sveriges viktigaste litterära plattform?”

sbjrn

”Glänta tar diskussionen vidare. Mot en väv av filosofer som Derrida, Haraway och Lacan ställer de medverkande skribenterna djuplodande och hisnande frågor kring kategorier och utmanar oss att våga betrakta det mest familjära med icke-mänskliga ögon. […] Alla bidrag är faktiskt helt lysande och med detta nummer befäster tidningen sin position som en av de vackraste och viktigaste litterära plattformarna i Sverige. För detta är vad en tidskrift kan göra: vidga världen, ifrågasätta sanningar och tänja på gränserna i ett dynamiskt kollage av konst och text, med en kometsvans av fotnoter. Jag bugar mig.”

Andrea Lundgren skriver om Gläntas nummer om djurkunskap i Svenska dagbladet.

 

2020-08-19 Glänta in Eurozine

Eurozine is publishing four articles from Glänta’s latest issue including an introduction. You can find them and other content in english here.

2020-02-04 Adorno: Samtal och release i Göteborg

Tre verk av den tyske filosofen Theodor W Adorno som aldrig tidigare översatts har alldeles nyligen publicerats svenska. Under kvällen samtalar böckernas översättare Sven-Olov Wallenstein med filosofen Josefine Wikström om Adornos betydelse idag.

I samband med dessa utgivningar publiceras också översättaren Sven-Olov Wallensteins bok Adorno där Adornos filosofi analyseras med utgångspunkt i förhållandet mellan hans två huvudverk och de paradoxer som alstras av närheten mellan konst och filosofi.

Estetisk teori var bara halvfärdig när Adorno plötsligt dog 1969, men frågan är om någon, någonsin, har borrat lika djupt i den moderna konstens aporetiska premisser och utopiska möjligheter. Negativ dialektik sammanfattar de filosofiska huvudlinjer som löper genom Adornos arbeten i form av en filosofisk materialism, som samtidigt ska bevara den sanning som finns i idealismen. I Mahler: En musikalisk fysionomi sätts hans filosofi på spel i möte med musiken.

Tisdag 4 februari kl 18:00 (samtalet börjar ca 18:30) på Göteborgs Litteraturhus, Lagerhuset, Heurlins plats 1, Göteborg.

Fri entré. Dryck och tilltugg serveras.
Böckerna finns givetvis till försäljning för specialpris!
Varmt välkomna!

Sven-Olov Wallenstein är professor i filosofi vid Södertörns högskola. Han har publicerat ett flertal böcker om filosofi och estetik, konst och arkitektur.

Josefine Wikström är skribent och lektor vid Stockholms konstnärliga högskola, samt verksam som lärare i estetik vid Södertörns högskola. Hennes arbete fokuserar på frågan om konstens och dansens autonomi specifikt i relation till Adorno.

Presenteras med stöd av Goethe-institutet. Tack!

Hela samtalet finns att lyssna på här.

2019-12-12 Adorno: bokrelease och samtal

Estetisk teori var bara halvfärdig när Adorno plötsligt dog 1969, men frågan är om någon, någonsin, har borrat lika djupt i den moderna konstens aporetiska premisser och utopiska möjligheter. Negativ dialektik sammanfattar de filosofiska huvudlinjer som löper genom Adornos arbeten i form av en filosofisk materialism, som samtidigt ska bevara den sanning som finns i idealismen.

I samband med dessa båda utgivningar publiceras också översättaren Sven-Olov Wallensteins bok Adorno där Adornos filosofi analyseras med utgångspunkt i förhållandet mellan hans två huvudverk och de paradoxer som alstras av närheten mellan konst och filosofi.

Böckerna levereras direkt från tryckeriet till releasen, då även Adornos bok Mahler: En musikalisk fysionomi släpps. Böckerna kommer aldrig att säljas billigare än där och då.

Torsdag 12 december kl 18:30 på Goethe-Institut, Bryggargatan 12A, Stockholm. Samtalet hålls på engelska.
Fri entré. Vänligen anmäl dig till: anmalan-stockholm@goethe.de

Sven-Olov Wallenstein är professor i filosofi vid Södertörns högskola. Han har publicerat ett flertal böcker om filosofi och estetik, konst och arkitektur.

Josefine Wikström är skribent och lektor vid Stockholms konstnärliga högskola, samt verksam som lärare på Estetiken på Södertörns högskola. Hennes arbete fokuserar på frågan om konstens och dansens autonomi specifikt i relation till Adorno.

OBS! Evenemanget är fullbokat!

Hela samtalet finns att se här.

2019-11-12 AHA! Festival & Glänta på Chalmers

Glänta inledde förra året ett samarbete med Aha-festivalen på Chalmers i Göteborg. Årets festival med tema ”Augmented authenticity”, eller förstärkt autenticitet, pågår 12–14 november med seminarier, konserter och utställningar i skärningspunkten mellan konst och vetenskap. Glänta är medarrangör till delar av det omfattande programmet och här nämner vi bara några enstaka höjdpunkter. Allt som händer under dessa dagar listas på ahafestival.se. Inträdet är fritt. 

12 november
9:30 Lisa Schmidt: ”Raderingspoesi – originalitet eller plagiat?
11.30 Kirsten Kraiberg Knudsen och Maria Küchen: ”An alphabet of space

13 november
10:30 Max Ortiz Catalan, Peter Axelsson och Peter Christensson: ”Creative hands and Created hands
12:00 ”Redogörelse” en text av Franz Kafka framförd av Staffan Nattsén på Enteater
12:30 Jasmine Isdrake, Andrea Lundgren & Fredrik Höök, ”Förvandlingar – om gränsen för mänskliga upplevelser
14:00 Marit Kapla, Ann-Sofie Axelsson, Aarne Ranta & Ulf Karl Olov Nilsson: ”Maskinen som författare och översättare


Varmt välkomna!

2019-09-27 Gläntafesten ft Klubb Rörelsen

Välkommen på Gläntas årliga bokmässefest (& Scener & Samtals officiella förfest) som i år intas av Klubb Rörelsen! Under kvällen släpps också Gläntas nya dubbelnummer.

Bakom skivspelarna Dj GabOna Dj och Cha Blasco (Dj Set). Dessutom författarna/poeterna/översättarna Agri IsmaïlKira Josefsson och Hanna Rajs Lara som gäst-dj:s.

På scen de sydafrikanska poeterna Emmah Mabye och Masai Sepuru. Introducerade av Nino Mick, tidigare svensk mästare i Poetry Slam. Framträder ca kl 21.

Klubb Rörelsen bjuder på schysst häng, kärlek i överflöd och en euforiskt svettig kväll på dansgolvet. I fokus är basen, pulsen, rytmen och rörelsen!

Fredag 27 september kl 20–03 på nattklubben Valand, Vasagatan 41.

Gratis inträde för Gläntas prenumeranter! Övriga 120 kr. Bli prenumerant för endast 250 kr (ord 320 kr) genom att mejla namn och adress till glanta@glanta.org senast den 26 sep – och gå gratis på festen. 

2019-05-20 Release för Amelie Björcks bok Zooësis

Nu på måndag, på Bitter Pills i Stockholm, firar vi utgivningen av Amelie Björcks Zooësis: Om kulturella gestaltningar av lantbruksdjurens tid och liv.

Vilka möjligheter har konstkulturen att vidga förståelsen för kor, grisar och hästar som fullvärdiga varelser? Vad gör litteraturen med djuren och djuren med litteraturen? Borde vi vara mer kritiskt vaksamma på hur lantbruksdjuren framställs i text och bild?

Om detta samtalar Ann-Sofie Lönngren och författaren (vid 19-tiden), tidiga gäster bjuds på ett glas bubbel, baren är givetvis öppen hela kvällen och boken finns till försäljning till ett oerhört bra pris. Mycket att skåla för, alltså, vi ses där!

Plats: Bitter Pills, Verkstadsgatan 4, Stockholm
Tid: 18–22

2019-02-26 Atlantiskt samtal

Olav Fumarola Unsgaard samtalar med Axel Andersson på Göteborgs litteraturhus tisdagen den 26 februari. Det finns många historier om de första européerna som kom till Nordamerika, men färre om de som reste från andra hållet: de från den nordamerikanska urbefolkningen som upptäcker Europa via européernas koloniala sjövägar.

Tisdagen den 26 februari på Göteborgs litteraturhus. Dörrarna öppnas kl 18. Samtalet börjar 19. Snacks och diverse drycker finns.

Axel Andersson är historiker och kritiker. Han är författare till A Hero for the Atomic Age: Thor Heyerdahl and the Kon-Tiki Expedition och Den koloniala simskolan.
 
Olav Fumarola Unsgaard är redaktör, skribent och programansvarig för Göteborgs litteraturhus.


2018-09-14 Glänta ft Klubb Addis Dakar

Välkommen till Gläntas fest i samarbete med Klubb Addis – Dakar! Dansgolvet övervakas av Lemma & Magassa och deras vänner bakom skivspelarna. Kvällen gästas också av dancehalldrottningen Etzia. Dessutom läsningar av sydafrikanska Koleka Putuma och Gloria Gervitz från Mexiko – den ena brukar beskrivas som ett ungt stjärnskott, den andra som en legend.

Fredag 28 september kl 20–02 på nattklubben Valand (valand.nu), Vasagatan 41.

Entré 120 kr. Gläntas prenumeranter går in gratis! Bli prenumerant genom att mejla namn och adress till info@glanta.org senast den 27 sep, så blir du prenumerant för endast 250 kr (ord 320 kr) – och går gratis på festen.

 

2018-09-07 Är allt redan kört?

Två dagar innan valet bjuder Glänta in till en kväll om cynism – och om likheter och skillnader, handling och passivitet, härmapor och tröskelvärlden.

Vi firar utgivningen av Sven Anders Johanssons bok Det cyniska tillståndet med ett samtal mellan litteraturvetaren Ulf Olsson och författaren, och lyssnar på mikroföreläsningar av juristen Agri Ismaïl, författaren Mara Lee och konstnären Kira Carpelan, som alla medverkar i Gläntas nummer om likheter och skillnader.

Samtalet om Det cyniska tillståndet kommer kretsa kring frågor som: Är handling alltid bättre än passivitet? Är maktlösheten det enda vapnet mot den samtida maktfullkomligheten? Är allt faktiskt redan kört? Mer info om boken här.

Läs mer om Gläntas senaste nummer om likheter och skillnader, om gemensamheter och skiljelinjer, och om vilka idéer om vi och dom som styr ens val av politiska strategier och allianser.

Böcker, nummer och förfriskningar finns till försäljning.
Fredag den 7 september, klockan 18-21 (samtal och läsningar börjar ca 19), på Konstfrämjandet, Swedenborgsgatan 1, Stockholm, T-bana Mariatorget. Välkomna!

Det cyniska tillståndet finns att köpa där böcker säljs, bland annat här eller här.

Du kan köpa Gläntas nummer här på vår hemsida eller – ännu hellre – teckna en prenumeration här.

 

 

2018-05-16 LTI – Tredje rikets språk

”Saknar vi adekvata ord till att förklara det vi ser kommer vi heller inte förstå det – och vi kommer framförallt inte kunna förklara det för någon annan.” 

Robert Salmela på Kulturbloggen recenserar Victor Klemperers LTI– 12 år efter utgivningen av den svenska översättningen – och konstaterar att det är en text som aldrig tappar sin aktualitet.

”Jag tänkte att ju mer accepterad en invandrarfientlig eller rentav rasistisk åsikt blev, desto enklare blev det att torgföra det som tidigare inte hade passerat ouppmärksammat förbi. Åsikter kunde verbaliseras eftersom det parallellt med förskjutningen löpte en normaliseringsprocess. Det som tidigare var otänkbart framstod allteftersom som mildare.”

”Klemperer understryker något intressant och skrämmande, det att om ’exempelvis ordet jude tillräckligt ofta kombineras med vissa adjektiv, så kommer ordet att åtminstone delvis överta adjektivens betydelse i form av bibetydelser och värdeladdningar som associeras med ordet. Detta är en form av språkstyrning som nazisterna i hög grad använde sig av.’”

”Varför denna bok bör läsas idag står nog klart för envar. Om ordet muslim tillräckligt ofta kombineras med vissa adjektiv … Och där är inte nazisterna de största språkomdanarna- och förgiftarna. Det är en insiktsfull och unik bok men framförallt ett levande dokument som vi måste återkomma till och sedan bygga vidare på. Det är en text som aldrig tappar sin aktualitet. Det går både att vinna och förlora språket.”