Från Afghanistan till Sverige

Jag flydde från Afghanistan när jag var fyra år. Jag vet faktiskt inte exakt hur det gick till, men talibanerna hotade alla hazarer, så min familj tog sig till Iran. Där bodde jag i åtta, nio år. Man kan säga att jag levt hela mitt liv på flykt. I Iran levde jag som papperslös, utan rättigheter, jag fick inte gå i skolan och vi utsattes för enormt mycket rasism. Mina föräldrar ville inte ens att jag skulle leka utomhus. Till slut flydde jag från Iran. Jag red på en åsna över gränsen mellan Iran och Turkiet. Till Istanbul kom jag med buss, där var jag i någon vecka. Sedan åkte jag båt över till Grekland och blev kvar där en månad. För att korsa gränsen till Italien gömde jag mig under en lastbil. Jag har också gått väldigt långa sträckor. Från Italien till England tog resan en vecka. Jag bodde i England i två år innan jag blev deporterad vid 16 års ålder. Då skickades jag tillbaka till Afghanistan, men där kunde jag inte stanna och flydde därför efter några månader till Iran, där jag bodde i ett år, för att sedan göra om resan till Europa. Den här gången hamnade jag i Sverige. Jag kom till Malmö 2011. 

Omslag

Pris: SLUTSÅLT
Beställ nummer.

"Blandningen av prosa, reportage och kortare flyktberättelser från anonyma gömda flyktingar är perfekt, men det är ändå essäerna som ger mest. Eve Geddies klargörande text om EU:s dubbla ansikte tar höstens sjunkande båtar, med hundratals döda syrier, som exempel: utåt sörjde de europeiska ledarna medan överlevarna fängslades och unionen byggde högre murar och skärpte övervakningen."
Shora Esmailian, Sydsvenskan

"Jag slukar det. Äntligen en skarp, kritisk röst i ett samtal som alltför ofta handlar om begränsningar, volymer, och ekonomi, och som alltför sällan handlar om solidaritet, mänskliga rättigheter och de dagliga dödsfallen vid Europas gränser. [...] Glänta ger mig hopp om ett samtal om migration som är akut och aktuellt, som främst är grundat i erfarenhet, i kroppar, och i behov – inte i nationalism eller sverigedemokratisk retorik."
Judith Kiros, Dagens Nyheter

"Gläntas senaste nummer är kort sagt ett starkt, seriöst och uppfordrande bidrag till ett samtal som annars ofta kännetecknas av slarv och simpla instrumentaliseringar."
Fredrik Persson-Lahusen, Aftonbladet