Philippe Rekacewicz  Befästa fristäder

Översättare: Göran Dahlberg

Den är märklig, den där paranoida rädslan för inkräktare. Den där ­beslutsamheten att till varje pris skydda sig från människor som gått i exil för att bege sig till ett förlovat land i den rika världen. Denna rika värld som beslutat att dessa människoströmmar inte är välkomna. Som befäster sina gränser och bygger allt högre ­av­spärrningar och murar.

Land efter land ansluter sig enligt ett slags härmningsmönster, en ”mimikry”, och konstruerar sina egna befästningar för att be­gränsa ekonomisk migration från fattigare områden till de egna tillväxtregionerna.

Sådana hinder är effektiva redskap för att kriminalisera in­vand­ring och göra det möjligt att uttala det som borde vara otänkbart: ”­illegal invandrare”. De får människor att tro att de bryter mot lagen. Med hjälp av dessa nya hinder, juridiska och fysiska, har en ny ­kategori brottslingar skapats: invandrare. Och med den nya ­oklar­heter beträffande allmängiltiga värden och internationell rättspraxis.

Omslag

Pris: SLUTSÅLT
Beställ nummer.

"Blandningen av prosa, reportage och kortare flyktberättelser från anonyma gömda flyktingar är perfekt, men det är ändå essäerna som ger mest. Eve Geddies klargörande text om EU:s dubbla ansikte tar höstens sjunkande båtar, med hundratals döda syrier, som exempel: utåt sörjde de europeiska ledarna medan överlevarna fängslades och unionen byggde högre murar och skärpte övervakningen."
Shora Esmailian, Sydsvenskan

"Jag slukar det. Äntligen en skarp, kritisk röst i ett samtal som alltför ofta handlar om begränsningar, volymer, och ekonomi, och som alltför sällan handlar om solidaritet, mänskliga rättigheter och de dagliga dödsfallen vid Europas gränser. [...] Glänta ger mig hopp om ett samtal om migration som är akut och aktuellt, som främst är grundat i erfarenhet, i kroppar, och i behov – inte i nationalism eller sverigedemokratisk retorik."
Judith Kiros, Dagens Nyheter

"Gläntas senaste nummer är kort sagt ett starkt, seriöst och uppfordrande bidrag till ett samtal som annars ofta kännetecknas av slarv och simpla instrumentaliseringar."
Fredrik Persson-Lahusen, Aftonbladet