Axel Andersson  Atlantvärlden

En historia om när Nordamerika erövrades, Europa upptäcktes och en ny värld uppstod däremellan

När nordamerikanska urbefolkningar upptäcker Eu­ro­pa via européernas koloniala sjövägar, träder en ny värld fram. Axel Andersson skildrar den norra Atlantvärlden genom att följa sändebud och fångar från de nord­ameri­kanska urbefolkningarna såväl som europeiska kolonisa­törer. Tjugoen Atlantkorsningar och sex livsöden illustrerar världarnas möten under perioden mellan femton- och sextonhundratalens början, innan etablerandet av beständiga europeiska bosättningar. Tjugosju nedslag i migrationens och kolonialismens historia som fortsätter att hemsöka de båda världs­delarnas självbilder.

Axel Andersson är historiker och kritiker. Han är författare till A Hero for the Atomic Age: Thor Heyerdahl and the Kon-Tiki Expedition och Den koloniala simskolan.

Finns även som e-bok.

Glänta produktion, September 2018
136 sidor, Mjukband

ISBN: 978-91-86133-97-9

Författarporträtt av: Foto: Sara Mac Key

Författarporträtt

Omslagsbild

Omslag: Richard Lindmark

Sättning: Richard Lindmark

Omslag

"Med det sagt så ges vi här en annorlunda ingång till kolonialiseringen av det som idag kallas Syd- och Nordamerika. En så banal sak som att urbefolkningen samtidigt som skeppen dök upp gjorde sin första bekantskap med Europa har aldrig föresvävat mig."
Robert Salmela i dagensbok.com