Sven Anders Johansson  Det cyniska tillståndet

– Är allt redan kört?
– Ja, det är väl det.
– Det är bara att ge upp alltså?
– Förmodligen. Fast samtidigt är ju båda frågorna odugliga i sin brist på precision: vad menar du med ”ge upp”? Och vad menas med ”allt”?
– Säg det. Livet på den här planeten kanske.
– Är du säker på det? Är det inte bara den svenska medel­klassens rådande livsföring du sörjer? Dina egna privilegier. Och så ­projicerar du din oro på de stackars växterna och djuren …
– Är det så fel då? Behöver de inte någon som sörjer för dem?


Uppgivenhet, hopplöshet, passivitet – känslor vi vanligtvis försöker hålla på avstånd. Men bör vi verkligen det? I en essä, som också är ett slags historieskrivning, kretsande kring de senaste årens ödesfrågor – flyktingkrisen, nyfascismen och klimat­för­änd­ringarna – utmanar Sven Anders Johansson idén om att alla kan göra något, att allt hänger på dig och mig.

Det börjar med Carola och slutar på Nordeas bolagsstämma. På vägen passerar han kynikern Diogenes, den kritiska teorins (in)aktualitet, vänsterns aversion mot Sverigedemokraterna, middagsbjudningens kronotop, massmediernas förtjusning i katastrofer och mycket annat. Resultatet är kanske inte riktigt så nedslående som man skulle kunna tro. Först när vi bejakar vår osjälvständighet, bräcklighet och passivitet kan vi ta oss ur det cyniska tillståndet, menar Johansson.

Sven Anders Johansson (tidigare Anders Johansson) är professor i litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet och skribent på Aftonbladets kultursida. Hans senaste bok, Kärleksförklaring, belönades 2016 med Göteborgs stads essäpris.

Glänta produktion, Juni 2018
Hardcore
152 sidor, Mjukband

Mer info

Omslag

Finns att köpa där böcker säljs, bland annat här eller här.

”Med andra ord: det finns all anledning att ge upp. Det roliga med Johanssons bok är att det är precis det han uppmanar oss att göra.” Bernur