Samira Motazedi  En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran

Översättning av Linn Hansén

En personlig berättelse om en tillvaro där tiden blivit ett vapen i händerna på myndigheterna, och om villkoren för ett liv i ständig förhandling mellan ett innanför och ett utanför. Dessa texter, som baseras på en flerårig blogg, är ett uppfordrande vittnesmål om en europeisk asylpolitik som tvingar människor att försätta sig i allt farligare situationer för att bevisa sitt behov av att få stanna. Och om kampen för det liv som, trots allt, oavbrutet måste levas.

Samira Motazedi är uppvuxen i Iran, där hon bl a studerat ekonomi. 2012 kom hon som flykting till Sverige och sökte asyl, året därpå fick hon avslag på sin ansökan. Sedan dess har hon stridit för att Migrationsverket ska ompröva hennes ärende samtidigt som hon kontinuerligt skrivit på sin blogg på Gläntas hemsida och i andra medier. I december 2016 beviljades Samira tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige.

Glänta produktion, Oktober 2017
216 sidor, Mjukband

ISBN: 978-91-86133-89-4

Författarporträtt av: Privat

Författarporträtt

Författarporträtt2

Omslagsbild

Omslag: Richard Lindmark

Sättning: Richard Lindmark

Beställ från Samlade skrifter.

Omslag

”Jag har läst, gråtit, skrattat, blivit arg, känt sorg, vanmakt, ja hela mitt känslospektra har hon lyckats aktivera i sin extremt precisa och nakna förmåga att sätta ord på ovissheten.”
Sinziana Ravini i GP

"Motazedi skriver lågmält men drabbande och förbehållslöst om vardagliga detaljer, om att glömma kvar parfymen i handväskan när hon ska gå på planet, om att få sextiotvå kronor om dagen att räcka till mat, tvättmedel, hygienartiklar. Om att tvätta och tvätta för att få julaftonen att gå […] Små saker som rymmer avgrunder, som blir bilder för hopp, tvivel, förtvivlan och rädsla."
Ida Andersen i Opulens

”Samira Motazedi beskriver livet som asylsökande i Sverige. Det är drabbande och upprörande, dels att få ta del av den personliga kampen men också om hur byråkratin, likt ett monster, slukar människan. Läsningen känns som att få öppna dörren till en för mig helt okänd värld.”
Anna Frölander tipsar om boken i P4 Sörmland :

Läs också Elin Swedenmarks intervju med Samira Motazedi.