2013-09-13 Trinh T Minh-ha i Stockholm

Under rubriken “The Interval of Encounters” föreläser filmaren, författaren, kompositören och kulturkritikern Trinh T Minh-ha för första gången i Stockholm nu på måndag. Föreläsningen är öppen för allmänheten och  arrangeras av Forskarskolan i kulturhistoriska studier. Ingen föranmälan krävs. Boken Någon annanstans, här inne kommer att finnas till försäljning – och signering – till ett förmånligt pris.

Tid: Måndagen den 16 september kl 15-17
Plats: Nordenskiöldsalen, Geovetenskapens Hus, Stockholms universitet

2013-02-28 Ö (Den gemen­samma bokstaven)

Meriç Algün Ringborg presenterar en ny turkisk-svensk ordlista som består av alla de ord som stavas och betyder samma sak i en svensk och en turkisk ordbok. De 1267 orden finns tryckta i Glänta 4.12 och är här inlästa vart och ett, först av en svensktalande och sedan av en turkisktalande person.

2013-01-30 Kittler-samtal och release

Den 30 januari firar vi utgivningen av Friedrich Kittlers Nedskrivningssystem 1800 · 1900 med ett samtal mellan litteraturvetarna Otto Fischer och Thomas Götselius och författaren Kajsa Sundin, på restaurang Trappan i Göteborg.

Vad händer om man läser Goethe genom en reformpedagog, Nietzsche genom skrivmaskinens konstruktör och Lacan genom fonografens uppfinnare? I hjärtat av den europeiska kulturen finns, enligt medieteoretikern Friedrich Kittler, varken en själ, en ande eller ett subjekt, utan en teknologi. Hur påverkar medierna vårt tänkande och mediehistoriens förvandlingar vår kultur? I vilken mån har medierna makt över vår situation?

Efter samtalet skålar vi också för nya numret av Glänta, som utöver mycket annat innehåller den sista intervju som gjordes med Kittler innan han gick bort förra året.

Redan nu kan du besöka en helt ny webbsida för Mediehistoriskt bibliotek som är ett komplement till Kittlers bok, med digitalt material rörande det mediehistoriska fältet i allmänhet och Kittlers teoretiska arbete i synnerhet.

Tid: Onsdagen den 30 januari, kl 19
Plats: Restaurang Trappan, Folkets Hus Järntorget, Göteborg
Fri entré – barservering
Samtalet är ett samarbete mellan Glänta och ABF Göteborg

2012-10-22 Kittler på Rönnells

Måndagen den 22 oktober firar vi utgivningen av Friedrich Kittlers Nedskrivningssystem 1800 • 1900 på Rönnells antikvariat. Bokens översättare Tommy Andersson samtalar med Thomas Götselius och Otto Fischer, båda litteraturvetare och redaktörer för bokserien Mediehistoriskt bibliotek där boken utkommer.

Tid: Måndagen den 22 oktober kl 19
Plats: Rönnells antikvariat, Birger Jarlsgatan 32, Stockholm
Fri entré

2012-09-27 Glänta på bokmässan

Den 27-30 september är det bokmässa i Göteborg. Glänta, liksom särskilt goda priser på våra böcker och tidskrifter, hittar du i monter B07:31. Lagom till mässan ger vi ut Friedrich Kittlers länge emotsedda Nedskrivnings-system 1800 • 1900, samt ett nytt nummer.

2012-06-12 Om The Chronic i Arbetaren

“Målet är att ge en bild av Afrika som inte primärt är en Bild Av Afrika, konstruerad för att betraktas av välmenande utomstående. Det har visat sig vara oväntat svårt. […] Resultatet är emellertid oändligt uppfriskande, ofta rent av lysande. Förra året gav man till exempel ut The Chimurenga Chronic i samarbete med Göteborgsbaserade tidskriften Glänta: en fiktiv nyhetstidning, daterad till maj 2008. […] Där en antologi hade känts som ett bokslut över en svunnen epok känns dagstidningen affirmerande. Den kommer ju i morgon också, och med det möjligheten att förändra dess innehåll. På så vis blir Chimurenga en hoppfull portal till det potentiellt annorlunda.”
Rebecka Kärde, Arbetaren

The Chronic kan beställas via Samlade skrifter.

2012-05-11 Trinh T Minh-ha till Göteborg

Den 5 juni gästar filmaren, författaren och kulturkritikern Trinh T Minh-ha Göteborg för en föreläsning om gränshändelsen. Lagom till detta ger vi ut hennes essäsamling Någon annanstans, här inne den första boken av Minh-ha på svenska – där just detta begrepp är centralt.

Gränshändelsen är på samma gång någonting materiellt och ickemateriellt. Å ena sidan till exempel murhändelsen: ett ärr i landskapet, ett visuellt påtagligt uttryck för förhållandet till omgivande samhällen. Å andra sidan en händelse som har att göra med tid och varaktighet. Som skymningen. Den förekommer ofta i Trinh T Minh-has verk som det bräckliga och komplicerade ögonblicket för mötet mellan natt och dag, dåtid och framtid, öst och väst. Mellan det dagliga och det nattliga finns också en tredje tidsperiod. Minh-ha utgår här från sina tidigare studier av hybriditet och förskjutningar och genom att diskutera hur ”varje resa kan sägas involvera en förflyttning av gränslinjer” ställer hon frågor kring flyktingskap, immigration, hem och exil.

Föreläsningen arrangeras i samarbete med Clandestino Institut.

The talk will be in English.

Tid: tisdagen den 5 juni, kl 19
Plats: House of Win-Win, Tredje Långgatan 13B
Inträde: 80 kr. Fri entré för Gläntas prenumeranter. Teckna en prenumeration och gå gratis på föreläsningen!

2012-04-19 Stenkakor, kassetter, swing och majbrasa på valborg

Gläntas legendariska Valborgsfest återuppstår! Tillsammans med Clandestino tänder vi en sprakande majbrasa och bjuder till fest på Röda Sten.

Musikdirektör Bengtsson vänder stenkakor med jazz, knaster, folkmusik, sprak, swing, brus, ragtime, blues och schlagers.

Göteborg International Film Festival delar för 19:e året i rad ut Gyllene Draken för filmkonstfrämjande insatser i Västsverige. (Utdelningen sker mellan kl 20 och 21.)

Swing Tarturo bjuder på jazz som vore det tjugotalets New Orleans. Det svänger!

Awesome Tapes From Africa – New Yorkaren Brian Shimkovitz – har under sex års tid samlat på sig guldkorn bland de kassetter som säljs på gatan i Ghana, allt från urgamla high life-inspelningar till samtida elektroniska popdängor. Awesome Tapes From Africa dj:ar över snart sagt hela planeten – oftast utrustad endast med ett par kassettspelare. Så även på Röda Sten.
Hör honom i Mitt i musiken.

Dessutom: Miss Anthrax bakom skivspelarna!

Biljetter i dörren: 100 kr (60 kr fram till kl 21:00)
Tid: måndagen den 30 april kl 20:00-03:00
Plats: Röda Sten, Göteborg

Som Glänta-prenumerant har du fri entré på alla våra evenemang. Teckna en prenumeration, få en bonusbok på köpet och gå gratis på festen!

2012-04-10 Glissant-läsningar i Göteborg

Tisdagen den 17 april firar vi utgivningen av två böcker av Édouard Glissant, Relationens filosofi (Glänta Produktion) och Indiorna – en dikt om den nakna nattens erövrare (Elisabeth Grate Bokförlag) på bokhandeln Aniara i Göteborg.

Poeten Linn Hansén och författaren Göran Dahlberg samt översättaren Magdalena Sørensen läser ur de båda böckerna.

Tid: Tisdagen den 17 april kl 19:00
Plats: Bokhandeln Aniara, Linnégatan 49, Göteborg
Fri entré

Vi vill också redan nu flagga för att det blir Valborgsfest i år, denna gång tillsammans med Clandestino Röda Sten i Göteborg. Stenkakor, kassettband och swing utlovas!

2012-04-04 Musik och tid med Marcia Sá Cavalcante Schuback

Lördagen den 21 april föreläser Marcia Sá Cavalcante Schuback på Gerleborgsskolan i Bohuslän. Genom att ”dekonstruera” en psykologisk, intellektuell-rationalistisk tidsuppfattning visar hon på hur en poetisk-musikalisk förståelse synliggör tiden som erfarenhet, och konfronterar en musikalisk-poetisk förståelse av tid mot en vetenskaplig-filosofisk. Föreläsningen i Gerlesborg blir första gången hon behandlar detta ämne.

Marcia Sá Cavalcante Schuback är aktuell med boken Att tänka i skisser.

Dessutom bygger Kjell Sjögren instrument på plats och cellisten Peter Schuback framträder. Restaurang Gerles är öppen för middag.

Tid: 21 april kl 14:00
Plats: Gerlesborgsskolan
Fri entré för föreläsningen, 100 kr för cellokonserten (som börjar kl 19:00)

2016-08-31 Stöd Gläntas migrationsblogg

skarmavbild-2016-09-19-kl-12-19-56-e1474280886261

Sedan fyra år söker Samira Motazedi asyl i Sverige. Sedan två skriver hon om det. Stöd hennes blogg på www.indiegogo.com/projects/glantas-migrationsblogg.

Efter att ha dömts till döden för äktenskapsbrott flydde Samira Motazedi från Iran till Sverige. Hon sökte asyl men fick avslag 2013. Sedan dess har hon stridit för att ärendet ska omprövas, och sedan 2014 bloggat om den svenska asylprocessen och om den iranska regimen. Samiras ärende är ännu inte avgjort. Med gemensamma krafter vill vi se till att hon kan fortsätta blogga tills hon får uppehållstillstånd i Sverige.

*

2016-05-16 Anders Johansson får Göteborg stads essäpris

”Anders Johansson tilldelas Göteborg Stads Essäpris 2016 för essäboken Kärleksförklaring där han med oförtröttlig intellektuell lidelse och djärva utflykter förvandlat frasen ”jag älskar dig” till ett personligt och litterärt drama i 94 akter.”

Jag, Littfest

 

 

 

 

 

2016-04-16 Glänta på Stockholms litteraturmässa

Nu på lördag hittar du Gläntas senaste titlar till extra goda priser på Stockholms litteraturmässa. Dessutom flera Glänta-författare i programmet: Anders Johansson, Mara Lee, Nils Olsson och Jonas (J) Magnusson.

Se hela programmet på hemsidan. Fri entré. Välkommen förbi!

2016-04-08 Release för Den koloniala simskolan

crawl

Axel Andersson i samtal med Mara Lee
Fredagen den 8 april kl 18 på Aspuddens bokhandel i Stockholm.

I Den koloniala simskolan tecknar Axel Andersson simningens globala historia. Han rör sig mellan simkulturer, likt de som existerat hos nordamerikanska urbefolkningar, västafrikaner i frihet och slaveri och de vattennära polynesierna. Parallellt undersöker han hur förmedlingen av kroppstekniker medialiserades under främst 1900-talet.Med utgångspunkt i boken samtalar Mara Lee med författaren på Aspuddens bokhandel i Stockholm, fredagen den 8 april kl 18. Boken finns givetvis att köpa till ett förmånligt pris.

“… en viktig och oavbrutet förunderlig berättelse om hur intimt sammanflätat det västerländska och det koloniala är och hur sällan vi förstår det.” (Johan Heltne om boken i Sydsvenskan)

Axel Andersson är historiker och kritiker med intresse för mötet mellan kulturhistoria och medieteori. Han är även författare till A Hero for the Atomic Age: Thor Heyerdahl and the Kon-Tiki Expedition (2010).

Mara Lee är verksam som romanförfattare, poet, essäist, lärare och översättare. Hon utkom senast med När Andra skriver, hennes avhandling i litterär gestaltning.

Fri entré. Välkommen!

2016-03-16 Littfest i Umeå

Samira Littfest

På torsdag börjar Littfest i Umeå och Glänta finns givetvis på plats, bland programpunkterna med författare i samtal och bland bokborden med böcker och tidskrifter till festpris.

Torsdag
13:00–13:20 Studion
En gång i veckan drömmer jag att jag är I Iran
Samira Motazedi om den iranska regimen, svensk migrationspolitik och livet som papperslös i Göteborg. Läs hennes texter här på Glänta.

Fredag
11:00 Idun
Vem är rädd för kulturmannen?
En av 2015 års största kulturdebatter var den om kulturmannen – men vem är han egentligen och utgör han något hot? Ebba Witt­-Brattström möter Anders Johansson, författare till Självskrivna män: subjektiveringens dialektik . Samtalsledare är Therese Eriksson.

11:00 Studion (på engelska)
Safe Havens – om flykt, fristäder och författande
A presentation of the Safe Havens program by Ola Larsmo, head of Swedish PEN. Then a panel discussion about safe havens and writers with Samira Motazedi from Iran, Ahmed Mohamed from Somalia, DJ Stalingrad from Russia, Gunnar Ardelius and Sven-Olov Edvinsson from Sweden. Oskar Ekström is moderating.

Lördag
21:00 Bildmuseet (fritt inträde)
Allt detta kräver eld
Samira Motazedi i samtal med Elisabeth Hjorth, författare till Förtvivlade läsningar, om skrivande som motstånd.

2016-03-11 DN om nya Glänta

Någon har påstått att en männi­skas sanna värde är det som återstår när hon har för­lorat alla sina pengar. Nya numret av tidskriften Glänta (3–4/15) behandlar det outslitliga temat Pengar på hävdvunnet sätt, genom att blanda infallsrika essäer med mer konstnärliga, experimentella texter. En värdefull publicering är den grekiske konstnären Stefanos Tsivopoulos arkiv över alternativa valutor. Nutida läsare tänker nog i första hand på digitala bitcoin, men arkivet sträcker sig djupt in i historien och geografin. Artiklar om kinesiska andepengar, som används för att köpa plats i himlen för döda släktingar, melanesisk grisknorrsvaluta, luffarpengar från depressionens USA, angolanska ölpengar och den indiska noll­valutan, ger en fascinerande inblick i subkulturella monetära system. Numret kostar 120 kronor, men är värt mycket mer än så.” ( DN, 10 mars 2016)

2016-03-10 Föreläsning av Peo Hansen: EU:s migrationskriser

mig1

Torsdagen den 10 mars kl 18:30 på Folkteatern Göteborg, Vita scenen

På senare år har migrationskriserna avlöst varandra i Europa, däribland den akuta situationen för EU-migranter och för ett allt större antal flyktingar. Men hur förklaras dessa kriser och i vilken utsträckning kan de förstås som sammankopplade?

Peo Hansen är professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet och har länge forskat om EU:s migrationspolitik. Han utkom senast med boken Eurafrika: EU:s koloniala rötter, tillsammans med Stefan Jonsson.

Tid: Torsdagen den 10 mars, kl 18:30
Plats: Folkteatern Göteborg (Vita scenen), Olof Palmes plats
Fri entré

Välkommen!

Föreläsningen är sista delen i Glänta och Folkteaterns serie ”Tre dimensioner av migration”. I januari föreläste Leila Brännström under rubriken “Den svenska rasismens hjärta: ras och etnicitet i efterkrigstidens Sverige” och i februari talade Agri Ismaïl om “Nationalstatens spillror i den globala migrationens tid”. Alla tre föreläsningar tar sin utgångspunkt i texter publicerade i något av Gläntas tre nummer om migration.

Prenumerera på Glänta och få Johannes Anyurus bok En civilisation utan båtar

2016-02-29 Gabriella Håkansson och Anders Johansson i ett samtal om kärlek

crpkrkl

”Jag älskar dig!” Vad innebär det att denna fras uttalas så mycket oftare idag än för ett halvsekel sedan? Att vi har blivit mer kärleksfulla? Eller att kärleken har förvandlats? Anders Johansson söker svaret på de frågorna i litteraturhistorien, populär­kulturen, religionen, politiken, medieutvecklingen, sexualiteten och inte minst sina egna mest intima erfarenheter. Kärleksförklaring är en envist vind­­lan­de essä som genom största möjliga subjektivitet försöker förstå det mest allmängiltiga. Den under­liggande frågan är inte bara vad kärlek är, utan också vad det innebär att vara ett subjekt.

“Jag älskar dig!” – frasen är utgångspunkten för måndagkvällens föreläsning på Östervärns Antikvariat & Bokhandel i Malmö som följs av ett samtal mellan Anders Johansson och författaren Gabriella Håkansson. Arrangemanget är ett samarbete mellan Glänta och bokhandeln.

Tid: Måndagen den 29 februari, kl 19:00
Plats: Östervärns Antikvariat & Bokhandel, Höstgatan 37, Malmö

Anders Johansson är docent i litteraturvetenskap, verksam vid Umeå universitet och kritiker i Aftonbladet. Under rubriken “Subjektiveringens dialektik” har Anders Johansson gett ut de två parallella, men separata, böckerna: Kärleksförklaring och Självskrivna mänTidigare har han givit ut bland annat Nonfiction (2008), Göra ont (2010) och Critica obscura (2012). Han har även pratat om kärlek i exempelvis Filosofiska rummet.

Gabriella Håkansson är författare, litteraturkritiker och skribent. Hon medverkar regelbundet i Sydsvenska Dagbladet och Sveriges Radio. Hon har tidigare givit ut bland annat Operation B (1997), Aldermanns arvinge (2013) och Kättarnas tempel (2014).

OBS att Kärleksförklaring, och andra av våra böcker, anges som tillfälligt slut på Adlibris beror på ett tekniskt fel. Böckerna finns tillgängliga att köpa hos andra bokhandlare.

Prenumerera på tidskriften Glänta och få Johannes Anyurus bok En civilisation utan båtar.

Välkommen!

2016-02-01 Föreläsning av Agri Ismaïl:  Nationalstatens spillror i den globala migrationens tid  

rdmgrNär Barack Obama för sista gången höll tal om tillståndet i nationen, den 12:e januari 2016, beskrev han Mellanöstern som ett område ”med konflikter som går tillbaka tusentals år” och som ligger till grund för det som sker där nu. En sådan historieomskrivning, där Mellanöstern framstår som en region med ständiga krig utan utsikter till förbättring, skapar en föreställning om att de människor som bor där är närmast oförmögna att leva i fred. Syrier som för fem år sedan levde i ett välfungerande och högutbildat (om än totalitärt) samhälle förvandlas i en sådan berättelse till ett illitterat, knappt mänskligt folk som inte har något att göra i våra civiliserade länder. En avhumaniseringsprocess som bland annat gör att ett femtiotal män kan springa omkring i centrala Stockholm och hota och misshandla människor som i deras ögon inte ser ut att höra hemma där.

I relation till dessa berättelser är det viktigt att kartlägga migrationen ur ett historiskt perspektiv – att analysera vilka som flyttat när, var och varför, för att skilja sanning från myt, levd erfarenhet från anekdotisk propaganda. Det är exempelvis lätt att glömma att irakiska Kurdistan för knappt två år sedan, till följd av många år av högkonjunktur, var ett av de områden som folk flyttade till snarare än flydde ifrån (2013 var Irak ett av de länder dit flest svenskar emigrerade). Eller att utvandrande svenska män under tidigt 1900-tal beskrevs av amerikaner med ord som liknar dagens avhumaniserade språk om asylsökande och migranter från Mellanöstern.

Agri Ismaïl rör sig i den här föreläsningen genom en historia av ouppfyllda drömmar och diskuterar konstgjorda gränser, den globala migrationens konsekvenser och omöjligheten i att åka hem igen. Samtidigt analyserar han en europeisk förståelse av gränser genom att titta på de fysiska och metaforiska murar som i nuläget byggs runtom Europa – där Turkiet får miljarder euro för att se till att flyktingar håller sig utanför unionen och Schengenavtalet bara är en verklighet för den som ser tillräckligt västerländsk ut – medan de påtvingade gränserna i Irak och Syrien kollapsar efter Islamiska statens erövring av ett område som sträcker sig tvärsöver de båda länderna, och kurderna i Syrien, Irak och Turkiet arbetar tillsammans i områden som de facto ligger utanför staternas kontroll.

Agri föreläsning

Agri Ismaïl är författare och jurist, och delar sin tid mellan Sverige och irakiska Kurdistan. Han skriver bl a för al-Jazeera, Chimurenga, The White Review, och regelbundet för Glänta.

Tid: Torsdagen den 11 februari, kl 19:30
Plats: Folkteatern Göteborg (Foajén), Olof Palmes plats
Fri entré

Föreläsningen är del två i Glänta och Folkteaterns serie ”Tre dimensioner av migration”. Vid det tredje och avslutande tillfället, den 10 mars, föreläser Peo Hansen om EU:s migrationskriser.

Prenumerera på Glänta och få Johannes Anyurus bok En civilisation utan båtar

2016-01-06 Den svenska rasismens hjärta: Leila Brännström om ras och etnicitet i efterkrigstidens Sverige

Slutade verkligen begreppet ras att användas i Sverige efter andra världskriget? Med utgångspunkt i olika offentliga dokument kartlägger Leila Brännström vad som egentligen hänt med rasbegreppet under denna period. Vad säger dess förskjutningar och förvandlingar om hur vi förstår oss själva och varandra?

“En tidig morgon i mitten av juli 1986 flög jag med mor och syskon från Mehrabad flygplats i Tehran och landade vid midnatt på Arlanda. En månad senare började jag 12 år gammal lära mig svenska i en så kallad förberedelseklass i Skellefteå tillsammans med ett gäng barn från Iran, Libanon, Eritrea och Chile. I skolan kom jag att föräras epitetet ’invandrare’, vilket jag införlivade med min person och än idag identifierar mig med. Mer än två decennier senare insåg jag emellertid att det nu var sällan som omgivningen betraktade eller behandlade mig som en ’invandrare’ och att folk istället förundrades över att jag kunde tala mitt eget modersmål väl. Vad handlar nu detta om? Om att det (nästan) inte längre hördes att svenska inte var mitt första språk? Om att jag hade bytt efternamn som 18-åring för att bli osynlig, röra mig friare och fly rasism? Om att jag över tid blivit en person som utstrålar medelklasstillhörighet och en könstillhörighet som inte tar det svenska folkets tankar till Mellanöstern? Eller handlade det överhuvudtaget inte om vad jag har gjort och inte har gjort, har blivit och inte blivit? Är det snarare så att kriterierna för ’invandrarskap’ har förändrats så att de bleka och brunhåriga (med undantag för Zlatan) inte längre kan vara ’riktiga invandrare’?

Leila

Leila Brännström är forskare och lärare i rättsvetenskap vid Lunds universitet.

Tid: Torsdagen den 14 januari 18:30
Plats: Folkteatern Göteborg (Vita scenen), Olof Palmes plats
Fri entré

Glänta gästar under våren Folkteatern i ett samarbete kring tre föreläsningar om migration, där vi zoomar vi ut från staten, via unionen, till världen. Den 11 februari föreläser Agri Ismaïl under rubriken “Nationalstatens spillror i den globala migrationens tid” och den 10 mars talar Peo Hansen om EU:s migrationskriser.