2015-04-21 Förtvivlade läsningar: boksläpp och release

Fredagen den 24 april kl 10 disputerar Elisabeth Hjorth vid Uppsala universitet (Geijersalen), med boken Förtvivlade läsningar: Litteratur som motstånd och läsning som etik. Opponent är Carin Franzén. På kvällen är det fest i Stockholm, på Surbrunnsgatan 25. Välkommen på eftersläpp och release kl 21–01. Ta gärna med kontanter till bok och bar.

Elisabeth Hjorth är författare och kritiker. Hennes senaste roman är Vid himlens början från 2013. Hon är verksam som lärare och forskare i litterär gestaltning på Konstfack.

Boken kan, utöver på releasen, köpas hos välsorterade bokhandlare eller i nätbokhandeln.

 

2015-01-16 Två kvällar om migration

I samband med att Gläntas tredje migrationsnummer utkommer bjuder vi in till två kvällar på temat, en i Göteborg och en i Stockholm. Miniföredrag, läsningar, filmvisning, dj, release av nytt nummer, kartutställning, fest! Med bland andra Agri Ismaïl, Meira Ahmemulic, Trifa Shakely, Ann-Marie Tung Hermelin, Mara Lee, Shahram Khosravi, Leila Brännström, Peo Hansen, Agri Ismaïl, Axel Andersson, Malin Nord, Lidija Praizović, Kristina Hultegård, Samira Motazedi, UKON, Patricia Lorenzoni, Lina Ekdahl, Khashayar Naderehvandi.

Läs mer om numret här.

Torsdagen den 29 januari på Skjulet, Göteborg
Medverkande: Agri Ismaïl, Meira Ahmemulic, Trifa Shakely, Kristina Hultegård, Samira Motazedi, UKON, Patricia Lorenzoni, Lina Ekdahl och Khashayar Naderehvandi.

 

Dj Majsa Allelin bakom skivspelarna. Soppa och bar!

Tid: Torsdagen den 29 januari, kl 18:30 – sent
Plats: Skjulet, Fiskhamnsgatan 41, Göteborg (hpl Chapmans torg)
Fri entré

Lördagen den 31 januari på Weld, Stockholm
Medverkande: Ann-Marie Tung Hermelin, Mara Lee, Shahram Khosravi, Leila Brännström, Peo Hansen, Agri Ismaïl, Trifa Shakely, Axel Andersson, Malin Nord, Lidija Praizović och Patricia Lorenzoni.

 

Programmet börjar kl 18 (prick) och följs av en fest, men vi öppnar dörrarna redan kl 17 och visar Philippe Rekacewicz migrationspolitiska kartor.

Dj Illegal och Zhala bakom skivspelarna.

Tid: Lördagen den 31 januari, kl 17 – sent
Plats: Weld, Norrtullsgatan 7, Stockholm (hpl Odenplan)

Fri entré

Välkommen!

 

2014-09-15 Bokmässefest fredagen den 26 september

Glänta och Göteborg Film Festival ställer traditionsenligt till med fest under bokmässan, denna gång på Pustervik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På scen: Mack Beats feat Rosh och Etzia

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakom skivspelarna: Mack Beats, Majsa Allelin & Amina-Bahja Ekman, samt författarna Andrzej Tichý, Annika Norlin, Elise Karlsson, Per Johansson och Kristina Hultegård.

 

 

 

 

 

 

 

Tid: Fredagen den 26 september kl 20-03
Plats: Pustervik, Järntorget
Entré: 100 kr, inget förköp. Fri entré för Gläntas prenumeranter!

Göteborg Film Festival bjuder alla som kommer innan 21:30 på en gratismånad av sin nya digitala filmkanal Draken Film.

Prenumerera på Glänta! För blott 250 kr (ord pris 280 kr) får du fyra nummer av tidskriften och fritt inträde till festen. Skicka ett mail med namn, adress och telefonnummer till info@glanta.org senast torsdag den 25 september eller teckna din prenumeration i dörren till festen.

Välkommen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ps. Vårt första nummer om migration, som under en tid varit slutsålt, finns nu åter i tryck. Beställ på glanta.org/wordpress eller teckna en prenumeration och ange att du vill att den börjar med nuvarande nummer.

 

2014-04-14 Ett år om migration: tre nummer, tre samtal, en utställning, en blogg

Tidskriften Glänta är mer fokuserad än någonsin, och gör under 2014 tre nummer helt ägnade åt migration. Dessutom arrangerar vi, tillsammans med Göteborgs poesifestival, tre samtalskvällar på samma tema, gör en kartutställning och upprättar en blogg på glanta.org/wordpress.

Det första numret kommer i samband med samtalet om migration och gränser den 22 maj. I kartans, reportagets, diktens, essäns, fotots och infografikens form tar vi oss an den europeiska gränspolitiken, statlig rasism, grekisk flyktingpolitik, hetsjakten på mårdhund, ”fri” rörlighet vs ”illegal” migration, migrerande moderskroppar, resan till faderns land, asylintervjuns baklängesberättelse, vem som tjänar mest på migrationsbusinessen och mycket mer.

Det första samtalet äger rum den 22 maj på Angereds Teater, Andra Stället och handlar om migration och gränser. Europas gränspolitik har liknats vid en fästning eller ett gated community. Är alternativet till murar öppna gränser? Vad är egentligen en gräns och vem ska ha rätt att besluta över den? Är den typen av teoretiska frågor relevanta inlägg i dagens akuta migrationssituation, eller riskerar de att leda uppmärksamheten från vad som är praktiskt genomförbart?

Patricia Lorenzoni möter journalisten och asylrättsaktivisten Hanin Shakrah, idéhistorikern Maria Johansen och Michael Williams, flykting- och invandrarkonsuletn inom Svenska Kyrkan, i ett samtal som knyter samman teoretiska perspektiv på gränser med konkret aktivism kring migration och asylrätt.

Kvällen inleds med att poeten Felicia Mulinari läser ur Gloria Anzaldúas Borderlands/La Frontera.

Under kvällen presenteras också en kritisk kronologi över Europas migrationspolitik.

Tid: Torsdagen den 22 maj kl 18:30
Plats: Angereds Teater/Andra Stället, Triörgatan 1, Angered
Fri entré

Gläntas migrationsår genomförs i samarbete med PostkodLotteriets kulturstiftelse.

2014-01-24 Beata Berggren och David Väyrynen läser Strejkkonsten

”Är det en gruvarbetare som kommer gående emot dig?” Under releasen för Ingela Johanssons Strejkkonsten. Röster om kulturellt och politiskt arbete under och efter gruvstrejken 1969–70 på Konsthall C i november läste poeten Beata Berggren en text skriven särskilt för tillfället. På releasen i Umeå några månader senare läste författaren David Väyrynen en text skriven utifrån boken, också den speciellt för denna kväll. Nu finns de båda att läsa: Berggrens text här och Väyrynens här.

 

2013-11-05 Konst, filosofi och krigföring

Hur ser relationen mellan konst, filosofi och krigföring ut? På vilka sätt deltar konstnärer och tänkare i utformandet av morgondagens militära strategier? Under seminariet Creativity and Authorship in Warfare diskuterar Cecilie Ullerup Schmidt, Natalie Alvarez, Eva Meyer-Keller, Eyal Weizman, Rabih Mroué och Edda Manga hur konstnärliga strategier och kritisk filosofi används i samtida krigföring och presenterar föreställningar som tematiserar konstruerandet av katastrofer och dokumentationer av våld.

Seminariet görs av Cecilie Ullerup Schmidt och Skogen, och presenteras i samarbete med Göteborgs Konsthall och Glänta med stöd från Västra Götalandsregionen och Goethe-Institut Schweden.

Tid: 27 november kl 13:00-21:30
Plats: Göteborgs Konsthall
Boka plats via Skogen

2013-10-24 Dubbelnummer, dubbla fester

Vi firar nya numret av Glänta i två omgångar; i Göteborg onsdagen den 30 okt, och i Stockholm fredagen den 1 nov.

Göteborg onsdagen den 30 oktober:
Glänta + MOVERS III
Video, samtal, musik och bar med MYCKET + The New Beauty Council + Maja Gunn, Claire Tancons, Johan Öberg, Johan Heintz, Hannes Westberg, Kali-Ma.

Tid: Onsdag den 30 oktober kl 19–sent
Plats: Prins Viktor, Fotögatan 9 (Kungstens industriområde), hållplats Sandarna
Fritt inträde. OBS: Bara kontanter i baren!

Stockholm fredagen den 1 november: på Tensta Konsthall
Video, samtal och vin med Sonia Boyce, Claire Tancons, MYCKET + The New Beauty Council + Maja Gunn, Roberto N Peyre, Fredrik Lindblå, Irina Sandomirskaja, Jean-Louis Huhta, Christina Kullberg

Tid: Fredag den 1 november, kl 18–21
Plats: Tensta Konsthall, Taxingegränd 10, tunnelbanestation Tensta
Fritt inträde

Välkommen!

2013-09-23 Glänta på mässan: Kött, strejkkonst och lovtal till intet

På Bok-och biblioteksmässan nu i helgen den 26-29 september hittar du Glänta tillsammans med vännerna i OEI, och särskilt goda priser på vår utgivning, i monter B07:31. Dessutom två nya boktitlar, Helena Dahlbergs Vad är kött? och Ingela Johanssons Strejkkonsten, samt ett efterlängtat nytryck av Marcia Sá Cavalcante Schubacks Lovtal till intet.

2013-09-13 Trinh T Minh-ha i Stockholm

Under rubriken “The Interval of Encounters” föreläser filmaren, författaren, kompositören och kulturkritikern Trinh T Minh-ha för första gången i Stockholm nu på måndag. Föreläsningen är öppen för allmänheten och  arrangeras av Forskarskolan i kulturhistoriska studier. Ingen föranmälan krävs. Boken Någon annanstans, här inne kommer att finnas till försäljning – och signering – till ett förmånligt pris.

Tid: Måndagen den 16 september kl 15-17
Plats: Nordenskiöldsalen, Geovetenskapens Hus, Stockholms universitet

2013-02-28 Ö (Den gemen­samma bokstaven)

Meriç Algün Ringborg presenterar en ny turkisk-svensk ordlista som består av alla de ord som stavas och betyder samma sak i en svensk och en turkisk ordbok. De 1267 orden finns tryckta i Glänta 4.12 och är här inlästa vart och ett, först av en svensktalande och sedan av en turkisktalande person.

2017-01-11 Till minne av Zygmunt Bauman

Till minne av Zygmunt Bauman:

Zygmunt Baumans Auschwitz och det moderna samhället som utkom på svenska 1991 var en viktig inspirationskälla för Glänta (som startades 1993), och dess kritiskt kluvna förhållande till modernitet och upplysning har präglat oss sedan dess. Hans verk har följt oss under åren, ända fram till det som sannolikt kom att bli en av de sista texter han färdigställde, ”Nostalgins tidsålder” i Glänta 2/2016. Till minne av Zygmunt Bauman (1925–2017) publicerar vi idag ”Nostalgins tidsålder”, i översättning av Carl Henrik Fredriksson.
 
 

2016-12-21 Samira Motazedi får uppehållstillstånd

Efter nästan fem års strid för att få stanna i Sverige beviljades Samira Motazedi i måndags, den 19 december, till slut uppehållstillstånd av Migrationsverket. Efter att ärendet prövats och omprövats i flera instanser har hon nu beviljats flyktingstatus på grundval av sin politiska verksamhet som författare och aktivist.

Vi är enormt glada och lättade över detta besked.

Samira Motazedi (till höger) och Linn Hansén läser Migrationsverkets beslut.

Samira har sedan 2014 skrivit och publicerat texter om den svenska asylprocessen och om den islamiska regimen i Iran, inte minst på bloggen ”En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran” på glanta.org/wordpress.

Många har följt och stöttat hennes kamp, genom att läsa och sprida hennes texter eller bidra till vår insamling för att fortsätta publicera hennes blogg – stort tack till er alla!

Med anledning av den nya svenska asyllagstiftningen får den som, liksom Samira, tilldelats flyktingstatus, ett tillfälligt uppehållstillstånd på tre år. I dagsläget tyder mycket på att hon efter dessa tre år kommer att få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Samira kommer att fortsätta blogga här på Gläntas hemsida.

 

2016-11-29 En kväll om Bruno Schulz, med Emi-Simone Zawall och Jenny Tunedal

Den nyligen utkomna “Bruno Schulz: Brev, essäer, noveller” innehåller 140 av Schulz personliga brev och ett urval av hans essäer och noveller. Utifrån dessa samtalar Emi-Simone Zawall – som översatt, skrivit förord och gjort urvalet till boken – denna kväll med poeten och översättaren Jenny Tunedal.

Vi inleder och avslutar med vin och Schulz-musik, sammansatt särskilt för tillfället av Rada Brask.

Schulz_omslag.indd

Tisdag den 29 november kl. 18:00

Göteborgs Litteraturhus, Lagerhuset

Boken kommer givetvis att finnas till försäljning till ett förmånligt pris.

Vill du köpa den redan nu så finns den att beställa, exempelvis via hemsidan här.

Den polsk-judiske författaren Bruno Schulz (1892–1942) tillbringade hela sitt liv i den polska provinsstaden Drohobycz. Där skrev han de två märkliga prosasamlingarna “Kanelbutikerna” och “Sanatoriet Timglaset” som idag räknas bland den europeiska litterära modernismens främsta verk.

 

2016-09-27 Tack alla ni som bidragit!

För några timmar sedan avslutades vår kampanj för att kunna fortsätta publicera Gläntas migrationsblogg, skriven av Samira Motazedi. Med fantastiska 114% av den summa vi siktat på (70 000 kr) har vi nu möjlighet att översätta och publicera Samiras texter i ytterligare nästan sju månader. Det är vi helt enormt glada för – ett stort, stort tack till alla er som bidragit!

 

2016-08-31 Stöd Gläntas migrationsblogg

skarmavbild-2016-09-19-kl-12-19-56-e1474280886261

Sedan fyra år söker Samira Motazedi asyl i Sverige. Sedan två skriver hon om det. Stöd hennes blogg på www.indiegogo.com/projects/glantas-migrationsblogg.

Efter att ha dömts till döden för äktenskapsbrott flydde Samira Motazedi från Iran till Sverige. Hon sökte asyl men fick avslag 2013. Sedan dess har hon stridit för att ärendet ska omprövas, och sedan 2014 bloggat om den svenska asylprocessen och om den iranska regimen. Samiras ärende är ännu inte avgjort. Med gemensamma krafter vill vi se till att hon kan fortsätta blogga tills hon får uppehållstillstånd i Sverige.

*

2016-05-16 Anders Johansson får Göteborg stads essäpris

”Anders Johansson tilldelas Göteborg Stads Essäpris 2016 för essäboken Kärleksförklaring där han med oförtröttlig intellektuell lidelse och djärva utflykter förvandlat frasen ”jag älskar dig” till ett personligt och litterärt drama i 94 akter.”

Jag, Littfest

 

 

 

 

 

2016-04-16 Glänta på Stockholms litteraturmässa

Nu på lördag hittar du Gläntas senaste titlar till extra goda priser på Stockholms litteraturmässa. Dessutom flera Glänta-författare i programmet: Anders Johansson, Mara Lee, Nils Olsson och Jonas (J) Magnusson.

Se hela programmet på hemsidan. Fri entré. Välkommen förbi!

2016-04-08 Release för Den koloniala simskolan

crawl

Axel Andersson i samtal med Mara Lee
Fredagen den 8 april kl 18 på Aspuddens bokhandel i Stockholm.

Den koloniala simskolan tecknar Axel Andersson simningens globala historia. Han rör sig mellan simkulturer, likt de som existerat hos nordamerikanska urbefolkningar, västafrikaner i frihet och slaveri och de vattennära polynesierna. Parallellt undersöker han hur förmedlingen av kroppstekniker medialiserades under främst 1900-talet.Med utgångspunkt i boken samtalar Mara Lee med författaren på Aspuddens bokhandel i Stockholm, fredagen den 8 april kl 18. Boken finns givetvis att köpa till ett förmånligt pris.

“… en viktig och oavbrutet förunderlig berättelse om hur intimt sammanflätat det västerländska och det koloniala är och hur sällan vi förstår det.” (Johan Heltne om boken i Sydsvenskan)

Axel Andersson är historiker och kritiker med intresse för mötet mellan kulturhistoria och medieteori. Han är även författare till A Hero for the Atomic Age: Thor Heyerdahl and the Kon-Tiki Expedition (2010).

Mara Lee är verksam som romanförfattare, poet, essäist, lärare och översättare. Hon utkom senast med När Andra skriver, hennes avhandling i litterär gestaltning.

Fri entré. Välkommen!

2016-03-16 Littfest i Umeå

Samira Littfest

På torsdag börjar Littfest i Umeå och Glänta finns givetvis på plats, bland programpunkterna med författare i samtal och bland bokborden med böcker och tidskrifter till festpris.

Torsdag
13:00–13:20 Studion
En gång i veckan drömmer jag att jag är I Iran
Samira Motazedi om den iranska regimen, svensk migrationspolitik och livet som papperslös i Göteborg. Läs hennes texter här på Glänta.

Fredag
11:00 Idun
Vem är rädd för kulturmannen?
En av 2015 års största kulturdebatter var den om kulturmannen – men vem är han egentligen och utgör han något hot? Ebba Witt­-Brattström möter Anders Johansson, författare till Självskrivna män: subjektiveringens dialektik . Samtalsledare är Therese Eriksson.

11:00 Studion (på engelska)
Safe Havens – om flykt, fristäder och författande
A presentation of the Safe Havens program by Ola Larsmo, head of Swedish PEN. Then a panel discussion about safe havens and writers with Samira Motazedi from Iran, Ahmed Mohamed from Somalia, DJ Stalingrad from Russia, Gunnar Ardelius and Sven-Olov Edvinsson from Sweden. Oskar Ekström is moderating.

Lördag
21:00 Bildmuseet (fritt inträde)
Allt detta kräver eld
Samira Motazedi i samtal med Elisabeth Hjorth, författare till Förtvivlade läsningar, om skrivande som motstånd.

2016-03-11 DN om nya Glänta

Någon har påstått att en männi­skas sanna värde är det som återstår när hon har för­lorat alla sina pengar. Nya numret av tidskriften Glänta (3–4/15) behandlar det outslitliga temat Pengar på hävdvunnet sätt, genom att blanda infallsrika essäer med mer konstnärliga, experimentella texter. En värdefull publicering är den grekiske konstnären Stefanos Tsivopoulos arkiv över alternativa valutor. Nutida läsare tänker nog i första hand på digitala bitcoin, men arkivet sträcker sig djupt in i historien och geografin. Artiklar om kinesiska andepengar, som används för att köpa plats i himlen för döda släktingar, melanesisk grisknorrsvaluta, luffarpengar från depressionens USA, angolanska ölpengar och den indiska noll­valutan, ger en fascinerande inblick i subkulturella monetära system. Numret kostar 120 kronor, men är värt mycket mer än så.” ( DN, 10 mars 2016)