2015-08-27 Litteratur och skrivande som motstånd: Mara Lee och Elisabeth Hjorth i samtal med Rebecka Thor

Onsdagen den 9 september kl 19 sammanstrålar Mara Lee och Elisabeth Hjorth i Aspuddens bokhandel för ett samtal med temat “Litteratur och skrivande som motstånd”. Samtalet leds av Rebecka Thor och tar sin utgångspunkt i Lees och Hjorths respektive avhandlingar, båda utgivna på Glänta produktion.

Elisabeth Hjorth är författare och kritiker, aktuell med avhandlingen Förtvivlade läsningar. Hennes senaste roman är Vid himlens början från 2013. Hon är verksam som lärare och forskare i litterär gestaltning på Konstfack.

Mara Lee är verksam som romanförfattare, poet, essäist, lärare och översättare. Aktuell med När Andra skriver, hennes avhandling i Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.

Rebecka Thor är kritiker och författare, verksam vid Södertörns högskola.

Kvällen kostar 50 kr och förköp i bokhandeln rekommenderas starkt.

 

2015-06-04 Låt Samira Motazedi stanna i Sverige!

Vår vän och kollega, författaren Samira Motazedi, hotas sedan några dagar av utvisning från Sverige. Migrations­verket avfärdar samtliga de asylskäl hon åberopar och menar att hon ska skickas tillbaka till Iran – trots att hon har en dödsdom vilande över sig där, och trots att hon under sin tid i Sverige regelbundet kritiserat regimen i offentligheten, bl a på sin blogg här på glanta.org/wordpress. Tillsammans med Svenska PEN, Sveriges Författarförbund, Aftonbladet och ETC protesterar vi mot detta, och kräver att Samira ska få stanna i Sverige:

“Det är alltså inte bara så att vem som helst med minsta kunskaper om den iranska regimens metoder inser att Samira Motazedis kritik innebär en direkt fara för hennes liv. Migrationsverket vet det också. De må känna sig stötta över kritiken, men det är inte Migrationsverket som är hotade här, det är inte deras liv som står på spel. Att skicka Samira till Iran är att skicka henne till döden.”

Läs uppropet i sin helhet här.

Och skriv under namninsamlingen här!

Elise Karlsson skriver om fallet i Upsala Nya Tidning under rubriken Skamligt, Sverige! och Patricia Lorenzoni skriver bla att “Samiras blogg är sanningen om Sverige idag” på patricia-lorenzoni.com.

 

2015-04-21 Förtvivlade läsningar: boksläpp och release

Fredagen den 24 april kl 10 disputerar Elisabeth Hjorth vid Uppsala universitet (Geijersalen), med boken Förtvivlade läsningar: Litteratur som motstånd och läsning som etik. Opponent är Carin Franzén. På kvällen är det fest i Stockholm, på Surbrunnsgatan 25. Välkommen på eftersläpp och release kl 21–01. Ta gärna med kontanter till bok och bar.

Elisabeth Hjorth är författare och kritiker. Hennes senaste roman är Vid himlens början från 2013. Hon är verksam som lärare och forskare i litterär gestaltning på Konstfack.

Boken kan, utöver på releasen, köpas hos välsorterade bokhandlare eller i nätbokhandeln.

 

2015-01-16 Två kvällar om migration

I samband med att Gläntas tredje migrationsnummer utkommer bjuder vi in till två kvällar på temat, en i Göteborg och en i Stockholm. Miniföredrag, läsningar, filmvisning, dj, release av nytt nummer, kartutställning, fest! Med bland andra Agri Ismaïl, Meira Ahmemulic, Trifa Shakely, Ann-Marie Tung Hermelin, Mara Lee, Shahram Khosravi, Leila Brännström, Peo Hansen, Agri Ismaïl, Axel Andersson, Malin Nord, Lidija Praizović, Kristina Hultegård, Samira Motazedi, UKON, Patricia Lorenzoni, Lina Ekdahl, Khashayar Naderehvandi.

Läs mer om numret här.

Torsdagen den 29 januari på Skjulet, Göteborg
Medverkande: Agri Ismaïl, Meira Ahmemulic, Trifa Shakely, Kristina Hultegård, Samira Motazedi, UKON, Patricia Lorenzoni, Lina Ekdahl och Khashayar Naderehvandi.

 

Dj Majsa Allelin bakom skivspelarna. Soppa och bar!

Tid: Torsdagen den 29 januari, kl 18:30 – sent
Plats: Skjulet, Fiskhamnsgatan 41, Göteborg (hpl Chapmans torg)
Fri entré

Lördagen den 31 januari på Weld, Stockholm
Medverkande: Ann-Marie Tung Hermelin, Mara Lee, Shahram Khosravi, Leila Brännström, Peo Hansen, Agri Ismaïl, Trifa Shakely, Axel Andersson, Malin Nord, Lidija Praizović och Patricia Lorenzoni.

 

Programmet börjar kl 18 (prick) och följs av en fest, men vi öppnar dörrarna redan kl 17 och visar Philippe Rekacewicz migrationspolitiska kartor.

Dj Illegal och Zhala bakom skivspelarna.

Tid: Lördagen den 31 januari, kl 17 – sent
Plats: Weld, Norrtullsgatan 7, Stockholm (hpl Odenplan)

Fri entré

Välkommen!

 

2014-09-15 Bokmässefest fredagen den 26 september

Glänta och Göteborg Film Festival ställer traditionsenligt till med fest under bokmässan, denna gång på Pustervik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På scen: Mack Beats feat Rosh och Etzia

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakom skivspelarna: Mack Beats, Majsa Allelin & Amina-Bahja Ekman, samt författarna Andrzej Tichý, Annika Norlin, Elise Karlsson, Per Johansson och Kristina Hultegård.

 

 

 

 

 

 

 

Tid: Fredagen den 26 september kl 20-03
Plats: Pustervik, Järntorget
Entré: 100 kr, inget förköp. Fri entré för Gläntas prenumeranter!

Göteborg Film Festival bjuder alla som kommer innan 21:30 på en gratismånad av sin nya digitala filmkanal Draken Film.

Prenumerera på Glänta! För blott 250 kr (ord pris 280 kr) får du fyra nummer av tidskriften och fritt inträde till festen. Skicka ett mail med namn, adress och telefonnummer till info@glanta.org senast torsdag den 25 september eller teckna din prenumeration i dörren till festen.

Välkommen!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ps. Vårt första nummer om migration, som under en tid varit slutsålt, finns nu åter i tryck. Beställ på glanta.org/wordpress eller teckna en prenumeration och ange att du vill att den börjar med nuvarande nummer.

 

2014-04-14 Ett år om migration: tre nummer, tre samtal, en utställning, en blogg

Tidskriften Glänta är mer fokuserad än någonsin, och gör under 2014 tre nummer helt ägnade åt migration. Dessutom arrangerar vi, tillsammans med Göteborgs poesifestival, tre samtalskvällar på samma tema, gör en kartutställning och upprättar en blogg på glanta.org/wordpress.

Det första numret kommer i samband med samtalet om migration och gränser den 22 maj. I kartans, reportagets, diktens, essäns, fotots och infografikens form tar vi oss an den europeiska gränspolitiken, statlig rasism, grekisk flyktingpolitik, hetsjakten på mårdhund, ”fri” rörlighet vs ”illegal” migration, migrerande moderskroppar, resan till faderns land, asylintervjuns baklängesberättelse, vem som tjänar mest på migrationsbusinessen och mycket mer.

Det första samtalet äger rum den 22 maj på Angereds Teater, Andra Stället och handlar om migration och gränser. Europas gränspolitik har liknats vid en fästning eller ett gated community. Är alternativet till murar öppna gränser? Vad är egentligen en gräns och vem ska ha rätt att besluta över den? Är den typen av teoretiska frågor relevanta inlägg i dagens akuta migrationssituation, eller riskerar de att leda uppmärksamheten från vad som är praktiskt genomförbart?

Patricia Lorenzoni möter journalisten och asylrättsaktivisten Hanin Shakrah, idéhistorikern Maria Johansen och Michael Williams, flykting- och invandrarkonsuletn inom Svenska Kyrkan, i ett samtal som knyter samman teoretiska perspektiv på gränser med konkret aktivism kring migration och asylrätt.

Kvällen inleds med att poeten Felicia Mulinari läser ur Gloria Anzaldúas Borderlands/La Frontera.

Under kvällen presenteras också en kritisk kronologi över Europas migrationspolitik.

Tid: Torsdagen den 22 maj kl 18:30
Plats: Angereds Teater/Andra Stället, Triörgatan 1, Angered
Fri entré

Gläntas migrationsår genomförs i samarbete med PostkodLotteriets kulturstiftelse.

2014-01-24 Beata Berggren och David Väyrynen läser Strejkkonsten

”Är det en gruvarbetare som kommer gående emot dig?” Under releasen för Ingela Johanssons Strejkkonsten. Röster om kulturellt och politiskt arbete under och efter gruvstrejken 1969–70 på Konsthall C i november läste poeten Beata Berggren en text skriven särskilt för tillfället. På releasen i Umeå några månader senare läste författaren David Väyrynen en text skriven utifrån boken, också den speciellt för denna kväll. Nu finns de båda att läsa: Berggrens text här och Väyrynens här.

 

2013-11-05 Konst, filosofi och krigföring

Hur ser relationen mellan konst, filosofi och krigföring ut? På vilka sätt deltar konstnärer och tänkare i utformandet av morgondagens militära strategier? Under seminariet Creativity and Authorship in Warfare diskuterar Cecilie Ullerup Schmidt, Natalie Alvarez, Eva Meyer-Keller, Eyal Weizman, Rabih Mroué och Edda Manga hur konstnärliga strategier och kritisk filosofi används i samtida krigföring och presenterar föreställningar som tematiserar konstruerandet av katastrofer och dokumentationer av våld.

Seminariet görs av Cecilie Ullerup Schmidt och Skogen, och presenteras i samarbete med Göteborgs Konsthall och Glänta med stöd från Västra Götalandsregionen och Goethe-Institut Schweden.

Tid: 27 november kl 13:00-21:30
Plats: Göteborgs Konsthall
Boka plats via Skogen

2013-10-24 Dubbelnummer, dubbla fester

Vi firar nya numret av Glänta i två omgångar; i Göteborg onsdagen den 30 okt, och i Stockholm fredagen den 1 nov.

Göteborg onsdagen den 30 oktober:
Glänta + MOVERS III
Video, samtal, musik och bar med MYCKET + The New Beauty Council + Maja Gunn, Claire Tancons, Johan Öberg, Johan Heintz, Hannes Westberg, Kali-Ma.

Tid: Onsdag den 30 oktober kl 19–sent
Plats: Prins Viktor, Fotögatan 9 (Kungstens industriområde), hållplats Sandarna
Fritt inträde. OBS: Bara kontanter i baren!

Stockholm fredagen den 1 november: på Tensta Konsthall
Video, samtal och vin med Sonia Boyce, Claire Tancons, MYCKET + The New Beauty Council + Maja Gunn, Roberto N Peyre, Fredrik Lindblå, Irina Sandomirskaja, Jean-Louis Huhta, Christina Kullberg

Tid: Fredag den 1 november, kl 18–21
Plats: Tensta Konsthall, Taxingegränd 10, tunnelbanestation Tensta
Fritt inträde

Välkommen!

2013-09-23 Glänta på mässan: Kött, strejkkonst och lovtal till intet

På Bok-och biblioteksmässan nu i helgen den 26-29 september hittar du Glänta tillsammans med vännerna i OEI, och särskilt goda priser på vår utgivning, i monter B07:31. Dessutom två nya boktitlar, Helena Dahlbergs Vad är kött? och Ingela Johanssons Strejkkonsten, samt ett efterlängtat nytryck av Marcia Sá Cavalcante Schubacks Lovtal till intet.

2017-03-03 Halva priset på alla e-böcker!

Med författare som Johannes Anyuru, Michael Azar, Marcia Sá Cavalcante Schuback, Göran Dahlberg, Victoria Fareld, Carin Franzén, Anders Johansson, David Karlsson, Aleksander Motturi, Amanda Peralta, Ola Sigurdson, Fredrika Spindler, Jayne Svenungsson.

Reapriserna gäller från 22 februari till 22 mars. Du hittar en lista över våra e-böcker hos internet­bokhandlare som Adlibris här, och Bokus här.

 

2017-02-25 Bokrea på Göteborgs Litteraturhus

Lördagen den 25 februari samlas ett antal av Göteborgs större och mindre förlag och tidskrifter under samma tak för bokrea på Göteborgs Litteraturhus.

Böcker och tidskrifter till riktigt goda priser. Dessutom fika och läsningar av Karin Brygger och Göteborgs Poetry Slam!

Varmt välkommen önskar Bo Ejeby, Daidalos, Doppelgänger, Glänta, Korpen, Lindelöws, Nätverkstan, Ord&Bild, Pontes, Provins, Teg publishing och Thorén & Lindskog

Fri entré!

 

2017-01-11 Till minne av Zygmunt Bauman

Till minne av Zygmunt Bauman:

Zygmunt Baumans Auschwitz och det moderna samhället som utkom på svenska 1991 var en viktig inspirationskälla för Glänta (som startades 1993), och dess kritiskt kluvna förhållande till modernitet och upplysning har präglat oss sedan dess. Hans verk har följt oss under åren, ända fram till det som sannolikt kom att bli en av de sista texter han färdigställde, ”Nostalgins tidsålder” i Glänta 2/2016. Till minne av Zygmunt Bauman (1925–2017) publicerar vi idag ”Nostalgins tidsålder”, i översättning av Carl Henrik Fredriksson.
 
 

2016-12-21 Samira Motazedi får uppehållstillstånd

Efter nästan fem års strid för att få stanna i Sverige beviljades Samira Motazedi i måndags, den 19 december, till slut uppehållstillstånd av Migrationsverket. Efter att ärendet prövats och omprövats i flera instanser har hon nu beviljats flyktingstatus på grundval av sin politiska verksamhet som författare och aktivist.

Vi är enormt glada och lättade över detta besked.

Samira Motazedi (till höger) och Linn Hansén läser Migrationsverkets beslut.

Samira har sedan 2014 skrivit och publicerat texter om den svenska asylprocessen och om den islamiska regimen i Iran, inte minst på bloggen ”En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran” på glanta.org/wordpress.

Många har följt och stöttat hennes kamp, genom att läsa och sprida hennes texter eller bidra till vår insamling för att fortsätta publicera hennes blogg – stort tack till er alla!

Med anledning av den nya svenska asyllagstiftningen får den som, liksom Samira, tilldelats flyktingstatus, ett tillfälligt uppehållstillstånd på tre år. I dagsläget tyder mycket på att hon efter dessa tre år kommer att få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Samira kommer att fortsätta blogga här på Gläntas hemsida.

 

2016-11-29 En kväll om Bruno Schulz, med Emi-Simone Zawall och Jenny Tunedal

Den nyligen utkomna “Bruno Schulz: Brev, essäer, noveller” innehåller 140 av Schulz personliga brev och ett urval av hans essäer och noveller. Utifrån dessa samtalar Emi-Simone Zawall – som översatt, skrivit förord och gjort urvalet till boken – denna kväll med poeten och översättaren Jenny Tunedal.

Vi inleder och avslutar med vin och Schulz-musik, sammansatt särskilt för tillfället av Rada Brask.

Schulz_omslag.indd

Tisdag den 29 november kl. 18:00

Göteborgs Litteraturhus, Lagerhuset

Boken kommer givetvis att finnas till försäljning till ett förmånligt pris.

Vill du köpa den redan nu så finns den att beställa, exempelvis via hemsidan här.

Den polsk-judiske författaren Bruno Schulz (1892–1942) tillbringade hela sitt liv i den polska provinsstaden Drohobycz. Där skrev han de två märkliga prosasamlingarna “Kanelbutikerna” och “Sanatoriet Timglaset” som idag räknas bland den europeiska litterära modernismens främsta verk.

 

2016-09-27 Tack alla ni som bidragit!

För några timmar sedan avslutades vår kampanj för att kunna fortsätta publicera Gläntas migrationsblogg, skriven av Samira Motazedi. Med fantastiska 114% av den summa vi siktat på (70 000 kr) har vi nu möjlighet att översätta och publicera Samiras texter i ytterligare nästan sju månader. Det är vi helt enormt glada för – ett stort, stort tack till alla er som bidragit!

 

2016-08-31 Stöd Gläntas migrationsblogg

skarmavbild-2016-09-19-kl-12-19-56-e1474280886261

Sedan fyra år söker Samira Motazedi asyl i Sverige. Sedan två skriver hon om det. Stöd hennes blogg på www.indiegogo.com/projects/glantas-migrationsblogg.

Efter att ha dömts till döden för äktenskapsbrott flydde Samira Motazedi från Iran till Sverige. Hon sökte asyl men fick avslag 2013. Sedan dess har hon stridit för att ärendet ska omprövas, och sedan 2014 bloggat om den svenska asylprocessen och om den iranska regimen. Samiras ärende är ännu inte avgjort. Med gemensamma krafter vill vi se till att hon kan fortsätta blogga tills hon får uppehållstillstånd i Sverige.

*

2016-05-16 Anders Johansson får Göteborg stads essäpris

”Anders Johansson tilldelas Göteborg Stads Essäpris 2016 för essäboken Kärleksförklaring där han med oförtröttlig intellektuell lidelse och djärva utflykter förvandlat frasen ”jag älskar dig” till ett personligt och litterärt drama i 94 akter.”

Jag, Littfest

 

 

 

 

 

2016-04-16 Glänta på Stockholms litteraturmässa

Nu på lördag hittar du Gläntas senaste titlar till extra goda priser på Stockholms litteraturmässa. Dessutom flera Glänta-författare i programmet: Anders Johansson, Mara Lee, Nils Olsson och Jonas (J) Magnusson.

Se hela programmet på hemsidan. Fri entré. Välkommen förbi!

2016-04-08 Release för Den koloniala simskolan

crawl

Axel Andersson i samtal med Mara Lee
Fredagen den 8 april kl 18 på Aspuddens bokhandel i Stockholm.

I Den koloniala simskolan tecknar Axel Andersson simningens globala historia. Han rör sig mellan simkulturer, likt de som existerat hos nordamerikanska urbefolkningar, västafrikaner i frihet och slaveri och de vattennära polynesierna. Parallellt undersöker han hur förmedlingen av kroppstekniker medialiserades under främst 1900-talet.Med utgångspunkt i boken samtalar Mara Lee med författaren på Aspuddens bokhandel i Stockholm, fredagen den 8 april kl 18. Boken finns givetvis att köpa till ett förmånligt pris.

“… en viktig och oavbrutet förunderlig berättelse om hur intimt sammanflätat det västerländska och det koloniala är och hur sällan vi förstår det.” (Johan Heltne om boken i Sydsvenskan)

Axel Andersson är historiker och kritiker med intresse för mötet mellan kulturhistoria och medieteori. Han är även författare till A Hero for the Atomic Age: Thor Heyerdahl and the Kon-Tiki Expedition (2010).

Mara Lee är verksam som romanförfattare, poet, essäist, lärare och översättare. Hon utkom senast med När Andra skriver, hennes avhandling i litterär gestaltning.

Fri entré. Välkommen!