2018-12-06 Release i Aspudden

Torsdag den 6 december kl 18 firar vi utgivningen av Axel Anderssons Atlantvärlden: En historia om när Nordamerika erövrades, Europa upptäcktes och en ny värld uppstod däremellan på Aspuddens bokhandel, då författaren samtalar med idéhistorikern Patricia Lorenzoni.

Välkommen till Aspuddens bokhandel! (Hägerstensvägen 130, Hägersten, Stockholm. T-bana Aspudden) Böcker och förfriskningar finns till försäljning.


2018-09-20 Glänta på Angereds bokmässa

Nu på lördag hittar du Glänta med bokbord på första upplagan av Angereds bokmässa. Dessutom samtalar Linn Hansén med Samira Motazedi om hennes bok En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran, kl 13:45 på stora scenen. Välkommen!

Motazedis bok baseras på en flerårig blogg om en europeisk asylpolitik som tvingar människor att försätta sig i allt farligare situationer för att bevisa sitt behov av att få stanna. Vad detta innebär för ens skrivande är något som tas upp i samtalet under rubriken ”Det som hände mig har jag aldrig läst om i familjens bibliotek”.

Under hela dagen finns vi också på plats vid vårt bokbord där vi säljer böcker och tidskriftsnummer med Meira Ahmemulic, Samira Motazedi, Aleksander Motturi och många andra.

Angereds bokmässa, Lördag 22 september 2018. Kl 11-17
Kulturhuset Blå Stället, Angereds Torg 13, Spårvagn 4, 8, 9 till Angered C.

 

 

2018-09-09 Mara Lee: Rödluvan och härmapan

En timme innan vallokalerna stänger publicerar Glänta Mara Lees text ”Rödluvan och härmapan”. Inlägget var en av flera   mikroföreläsningar under vårt arrangemang på Konstfrämjandet i fredags. Två dagar innan valet lyfte Mara Lee fram det som inte låter sig bortförklaras, handlingar som går emot allt förnuft och rimlighet.. (Klicka för fulltext.)

2017-06-21 Mikroföreläsningar, samtal, spoken word, fest

Glänta presenterar en helkväll på Världskulturmuseet, under ledning av kollektivet Ce(n)sur tillsammans med poeter, teoretiker, artister och aktivister Läs mer här.

2017-05-08 Klimatångestrelease

Vad är klimatångest för slags känsla? Vad betyder den? Gläntas nya nummer undersöker känslan, inte bara som ett psykologiskt och individuellt problem, utan också som ett samhälleligt och kulturellt fenomen. Finns det en potential till någonting kollektivt i den krismedvetenhet som för den enskilde bara är förlamande?

Fredagen den 12 maj gör vi ett försök att svara på den frågan med hjälp av numrets gästredaktör Julia Nordblad tillsammans med Gustaf Johansson, Naima Chahboun, Moa Matthis, Johan Fredrikzon och Jesper Weithz, som alla medverkar i numret. Vi ses på Kollaboratoriet i Uppsala, för läsningar, samtal och vin.

Tid: Fredagen den 12 maj, program kl 18:00–19:30
Plats: Kollaboratoriet, Östra Ågatan 19, Uppsala
Fri entré

För den otålige finns det chans att lyssna på Julia Nordblad redan imorgon bitti, då hon presenterar numret på Kollaboratoriets frukostmöte i Uppsala.
 
 

2017-03-24 Svensk Bokkonst 2016 prisar Tvivel / replikernas poetik

Christina Ouzounidis bok Tvivel / replikernas poetik är en av vinnarna i Svensk Bokkonst 2016.

”Akademisk avhandling från Teaterhögskolan i Malmö. Konstnärlig forskning i sparsmakad kostym, med en öppen rygg som inger en känsla av möjlighet till omprövning. Det typografiska konceptet, liksom innehållet, för en dialog med den danska poeten Inger Christensens bok ‘Det’ från 1969.” Läs mer om alla vinnare här.

Foto: Kungliga biblioteket

 

2016-09-23 Gläntafest med Lash, Miss Anthrax, DJ Livsfarligt

Välkommen till Gläntas bokmässefest med hiphop-duon Lash på scen, Miss Anthrax och DJ Livsfarligt bakom skivspelarna!
Dessutom Tone Schunnesson, Samira Motazedi, Emi-Simone Zawall m fl gäst-dj:s.

lash_press2016_smllll

Fredag 23 september kl 20–02.

Entré: 120 kr, inget förköp.

Fri entré för Gläntas prenumeranter!
Mejla namn och adress till info@glanta.org senast den 22 sep, så blir du prenumerant för endast 250 kr (ord 280 kr) – och går gratis på festen. 


Du kan också teckna en prenumeration i dörren till festen, eller i vår monter B07:33 på bokmässan (som vi delar med Tankekraft).

Festen äger rum på Hotell Scandic Opalen 
(obs ingång från Skånegatan, ej stora entrén på Engelbrektsgatan).

Lyssna på Lash singel Två fingrar här, Miss Anthrax mixtapes här och DJ Livsfarligt här
.

miss-anthrax_smldj-livsfarligt_sml

 

2016-09-19 Öppet brev till Bok- och biblioteksmässan

Glänta har deltagit på bokmässan i tjugo år. Någon egen monter har vi aldrig haft, utan alltid delat den med andra mindre förlag och tidskrifter. Vi har fått många nya kompisar och även sålt en och annan publikation. Bokmässan har varit viktig för oss, men samtidigt har det varit en stor ekonomisk ansträngning att medverka, och varje år – ja, faktiskt – funderar vi på om det verkligen är värt denna ekonomiska möda.

Precis som ni beräknat brukar vi och många andra redan under mässdagarna ändå boka en monter till nästa år, eftersom det innebär en viss rabatt på monterhyran. I år känns det dock mer tveksamt än någonsin att göra det. Vad är det för slags mässa vi ska delta i, och betala för ett halvår i förväg (utan återbetalningsmöjligheter)? Till viss del är det förstås alltid en chansning, men förutsättningarna ser denna gång annorlunda ut.

I och med att den högerextrema veckotidningen Nya Tider nu närvarar på mässan – och dessutom har fått ovärderlig draghjälp av de förvirrade turerna kring en eventuell avbokning – är det inte svårt att föreställa sig att fler utgivare i samma anda kommer att söka sig till er framöver. De rasistiska och fascistiska aktörer som paraderar de offentliga platserna i kraft av yttrandefriheten använder samma argumentation, och allehanda tricks, för att inta de kommersiella rummen.

Er bokmässa är ingen offentlig plats, det är en kommersiell verksamhet. Och som sådan har ni onekligen lyckats. Kanske alltför bra? Den vara som ni sålt – och för den delen gjort stora insatser för – i alla år, yttrandefriheten, är nu så förknippad med bokmässan att det blivit ert ansvar att hantera den. Även i största allmänhet. Det är inte riktigt rättvist och vi förstår att det måste vara jobbigt, hela vägen till banken.

För att vi också fortsättningsvis, trots allt, ska välja att köpa en plats på mässgolvet behöver vi veta hur ni kommer att hantera det här rummet framöver. Vi vill veta i förväg vad vi kan förvänta oss och därmed vad vi ska göra med våra hyrda kubikmetrar. Det är inte så att vi nödvändigtvis alltid måste stå bredvid våra vänner eller likasinnade. Det finns många skäl att också ta plats i andra rum, men inte vilka som helst. Vi vill inte stå med nazister. Om vi trots deras närvaro skulle välja att vara på plats skulle vi stå mot dem, och då behöver vi förbereda oss på det. Så vad säger ni, ska vi boka en monter på söndag? Och i så fall börja förbereda oss på vad?

Göran Dahlberg, Linn Hansén & Richard Lindmark för tidskriften och bokförlaget Glänta

Idag har vi, Glänta, skickat ovanstående brev till Bok- och biblioteksmässans vd Maria Källsson med anledning av deras hantering av Nya Tiders närvaro. Vi hoppas att även andra som eventuellt tänker hyra en monter 2017 hör av sig till mässan med de frågor som de anser vara relevanta.

 

Svar från Bok- och biblioteksmässan den 20 september 2016

Till Göran Dahlberg, Linn Hansén & Richard Lindmark för tidskriften och bokförlaget Glänta

Tack för ert mejl/öppna brev!

Nya Tiders medverkan på Bokmässan har fått oproportionerligt stort utrymme i medierna. Det innebär att de fått oförtjänt stor uppmärksamhet kring detta faktum är vi rörande överens.

Bokmässan har alltid stått upp för människors lika värde och mänskliga rättigheter.
Vi tog initiativ till att Göteborg blev den första fristaden för förföljda författare i Sverige. Förra årets nobelpristagare i litteratur är en av dem. Vi har i många år samarbetat med Svenska Pen, Amnesty, SIDA, Svenska Institutet, Se människan och många andra.

Vi har inte slagit in på någon ny väg Vi kommer att noga följa Nya Tiders medverkan på Bokmässan. Om vi ser tendenser till hets mot folkgrupp eller annat som bryter mot lag och rätt kommer vi att ingripa.

Den 25:e september har vi satt in en ny programpunkt där vår hantering av turerna kring Nya Tider kommer att penetreras, kl 09:30 i sal J1. Ni är välkomna att delta.

Dessutom kommer vi efter mässan att göra en egen analys om hur det hela gått till och vilka lärdomar vi har fått av årets mässa. Vi kan däremot inte på förhand göra några utfästelser utan hoppas ni har förtroende för den processen och utgången när vi gjort vår analys tillsammans med för oss viktiga samarbetspartners.

Jag är glad för ni varit med oss som utställare i så många år och jag hoppas att ni även i fortsättningen vill hedra oss med att ställa ut. Jag hoppas vi ses under de närmsta dagarna och kan ha en fortsatt dialog efter Bokmässan där vi är intresserade av era synpunkter angående vårt förhållningssätt och gränsdragningar för framtida utställare.

Med vänlig hälsning

Maria Källsson

 

2016-01-06 Läsecirkel med Glänta på konferens om kroppar, gränser och rörelse

Som en del av konferensen Bodies of Evidence, arrangerad av Masterprogrammet i koreografi på Stockholms konstnärliga högskola, leder Agri Ismaïl en läsecirkel med utgångspunkt i valda texter ur Gläntas tre migrationsnummer. Konferensen äger rum på Stockholms universitet och Tensta konsthall helgen den 14-17 januari.

Se hela Bodies of Evidence-programmet här.

 

2015-11-09 ”Är detta Sveriges viktigaste litterära plattform?”

sbjrn

”Glänta tar diskussionen vidare. Mot en väv av filosofer som Derrida, Haraway och Lacan ställer de medverkande skribenterna djuplodande och hisnande frågor kring kategorier och utmanar oss att våga betrakta det mest familjära med icke-mänskliga ögon. […] Alla bidrag är faktiskt helt lysande och med detta nummer befäster tidningen sin position som en av de vackraste och viktigaste litterära plattformarna i Sverige. För detta är vad en tidskrift kan göra: vidga världen, ifrågasätta sanningar och tänja på gränserna i ett dynamiskt kollage av konst och text, med en kometsvans av fotnoter. Jag bugar mig.”

Andrea Lundgren skriver om Gläntas nummer om djurkunskap i Svenska dagbladet.

 

2019-05-20 Release för Amelie Björcks bok Zooësis

Nu på måndag, på Bitter Pills i Stockholm, firar vi utgivningen av Amelie Björcks Zooësis: Om kulturella gestaltningar av lantbruksdjurens tid och liv.

Vilka möjligheter har konstkulturen att vidga förståelsen för kor, grisar och hästar som fullvärdiga varelser? Vad gör litteraturen med djuren och djuren med litteraturen? Borde vi vara mer kritiskt vaksamma på hur lantbruksdjuren framställs i text och bild?

Om detta samtalar Ann-Sofie Lönngren och författaren (vid 19-tiden), tidiga gäster bjuds på ett glas bubbel, baren är givetvis öppen hela kvällen och boken finns till försäljning till ett oerhört bra pris. Mycket att skåla för, alltså, vi ses där!

Plats: Bitter Pills, Verkstadsgatan 4, Stockholm
Tid: 18–22

2019-02-26 Atlantiskt samtal

Olav Fumarola Unsgaard samtalar med Axel Andersson på Göteborgs litteraturhus tisdagen den 26 februari. Det finns många historier om de första européerna som kom till Nordamerika, men färre om de som reste från andra hållet: de från den nordamerikanska urbefolkningen som upptäcker Europa via européernas koloniala sjövägar.

Tisdagen den 26 februari på Göteborgs litteraturhus. Dörrarna öppnas kl 18. Samtalet börjar 19. Snacks och diverse drycker finns.

Axel Andersson är historiker och kritiker. Han är författare till A Hero for the Atomic Age: Thor Heyerdahl and the Kon-Tiki Expedition och Den koloniala simskolan.
 
Olav Fumarola Unsgaard är redaktör, skribent och programansvarig för Göteborgs litteraturhus.


2018-09-14 Glänta ft Klubb Addis Dakar

Välkommen till Gläntas fest i samarbete med Klubb Addis – Dakar! Dansgolvet övervakas av Lemma & Magassa och deras vänner bakom skivspelarna. Kvällen gästas också av dancehalldrottningen Etzia. Dessutom läsningar av sydafrikanska Koleka Putuma och Gloria Gervitz från Mexiko – den ena brukar beskrivas som ett ungt stjärnskott, den andra som en legend.

Fredag 28 september kl 20–02 på nattklubben Valand (valand.nu), Vasagatan 41.

Entré 120 kr. Gläntas prenumeranter går in gratis! Bli prenumerant genom att mejla namn och adress till info@glanta.org senast den 27 sep, så blir du prenumerant för endast 250 kr (ord 320 kr) – och går gratis på festen.

 

2018-09-07 Är allt redan kört?

Två dagar innan valet bjuder Glänta in till en kväll om cynism – och om likheter och skillnader, handling och passivitet, härmapor och tröskelvärlden.

Vi firar utgivningen av Sven Anders Johanssons bok Det cyniska tillståndet med ett samtal mellan litteraturvetaren Ulf Olsson och författaren, och lyssnar på mikroföreläsningar av juristen Agri Ismaïl, författaren Mara Lee och konstnären Kira Carpelan, som alla medverkar i Gläntas nummer om likheter och skillnader.

Samtalet om Det cyniska tillståndet kommer kretsa kring frågor som: Är handling alltid bättre än passivitet? Är maktlösheten det enda vapnet mot den samtida maktfullkomligheten? Är allt faktiskt redan kört? Mer info om boken här.

Läs mer om Gläntas senaste nummer om likheter och skillnader, om gemensamheter och skiljelinjer, och om vilka idéer om vi och dom som styr ens val av politiska strategier och allianser.

Böcker, nummer och förfriskningar finns till försäljning.
Fredag den 7 september, klockan 18-21 (samtal och läsningar börjar ca 19), på Konstfrämjandet, Swedenborgsgatan 1, Stockholm, T-bana Mariatorget. Välkomna!

Det cyniska tillståndet finns att köpa där böcker säljs, bland annat här eller här.

Du kan köpa Gläntas nummer här på vår hemsida eller – ännu hellre – teckna en prenumeration här.

 

 

2018-05-16 LTI – Tredje rikets språk

”Saknar vi adekvata ord till att förklara det vi ser kommer vi heller inte förstå det – och vi kommer framförallt inte kunna förklara det för någon annan.” 

Robert Salmela på Kulturbloggen recenserar Victor Klemperers LTI– 12 år efter utgivningen av den svenska översättningen – och konstaterar att det är en text som aldrig tappar sin aktualitet.

”Jag tänkte att ju mer accepterad en invandrarfientlig eller rentav rasistisk åsikt blev, desto enklare blev det att torgföra det som tidigare inte hade passerat ouppmärksammat förbi. Åsikter kunde verbaliseras eftersom det parallellt med förskjutningen löpte en normaliseringsprocess. Det som tidigare var otänkbart framstod allteftersom som mildare.”

”Klemperer understryker något intressant och skrämmande, det att om ’exempelvis ordet jude tillräckligt ofta kombineras med vissa adjektiv, så kommer ordet att åtminstone delvis överta adjektivens betydelse i form av bibetydelser och värdeladdningar som associeras med ordet. Detta är en form av språkstyrning som nazisterna i hög grad använde sig av.’”

”Varför denna bok bör läsas idag står nog klart för envar. Om ordet muslim tillräckligt ofta kombineras med vissa adjektiv … Och där är inte nazisterna de största språkomdanarna- och förgiftarna. Det är en insiktsfull och unik bok men framförallt ett levande dokument som vi måste återkomma till och sedan bygga vidare på. Det är en text som aldrig tappar sin aktualitet. Det går både att vinna och förlora språket.”

 

2018-03-02 Halva priset på alla Gläntas e-böcker under bokrean!

Med författare som Johannes Anyuru, Michael Azar, Marcia Sá Cavalcante Schuback, Göran Dahlberg, Victoria Fareld, Carin Franzén, Anders Johansson, David Karlsson, Aleksander Motturi, Amanda Peralta, Ola Sigurdson, Fredrika Spindler, Jayne Svenungsson.

Reapriserna gäller till och med den 31 mars. Du hittar listan över våra e-böcker hos internet-bokhandlare som Adlibris här och Bokus här.

 

2017-11-22 Bidayat besökte Glänta och Sverige

I slutet på november 2017 hade vi den stora äran att få välkomna de fem tongivande personerna bakom den Beirutbaserade tidskriften Bidayat till Sverige. Tidskriften startades i samband med revolterna våren 2011 och samlar röster från hela arabvärlden under parollen ”För alla årstider av förändring”.

I ett unikt översättningsprojekt har Glänta nyligen publicerat ett dubbelnummer med texter sammanställda av Bidayats redaktion och i sin helhet översatt från arabiska till svenska.

Under två kvällar med läsningar, föreläsningar, samtal och visuella presentationer framträdde både Gläntas och Bidayats redaktioner i både Göteborg och Stockholm.

Onsdag 22 november på Kungl. Konsthögskolan , Skeppsholmen i Stockholm. Från kl 17 på Rutiga golvet. Fri entré.

Fredag 24 november på Göteborgs Litteraturhus i Lagerhuset, Järntorget. Från kl 19. Fri entré.

I samarbete med Rutiga golvet och Critical Images på Kungl. Konsthögskolan, och Göteborgs Litteraturhus. Med stöd av Göteborgs stad och Sveriges författarfond.

Du kan köpa Gläntas Bidayat-nummer här eller – ännu hellre – teckna en prenumeration här.

Medverkande:
Fawwaz Traboulsi: författare, översättare, historiker och Bidayats chefredaktör
Jana Traboulsi: illustratör och konstnär
Cynthia Kreichati: författare och sociolog, bl a för Läkare utan gränser
Zeinab Sorour: journalist och författare
Dima Charif: journalist och producent
Samt från Glänta: Sarra Anaya, Göran Dahlberg, Linn Hansén och Anna Jansson

 

 

2017-11-15 Kristian Vistrup Madsen: ”Fängelsebreven: förhandlingar om skillnad”

”Jag kan inte föreställa mig ditt liv, jag kan inte föreställa mig hur det är att vara icke-vit, eller sitta häktad, eller bo i Kalifornien. Jag kan inte ens köra bil, så jag skulle aldrig kunna stjäla en bil.”

Så inleds konstnären Kristian Vistrup Madsens ännu pågående brevväxling med Michael, en intern på ett kaliforniskt fängelse. Utifrån resonemang om makt och skillnad, personligt ansvar och politiskt handlingsutrymme, frågar han sig om en relation som etablerats från ena sidan en fängelsemur till den andra kan rymma verklig ömsesidighet?

Här kan du läsa kapitlet ur Doing time som publicerades i Glänta 2.16.

Onsdag 15 november, kl 18.00-19.30
Världskulturmuseet, Göteborg
Föreläsningen hålls på engelska.

Kristian Vistrup Madsen är utbildad vid Goldsmiths, University of London och Royal College of Art. Han är nu verksam som konstnär och kritiker, bl a i Artforum, i Berlin.

LIKHETER & SKILLNADER

Likheter & Skillnader är en serie arrangemang som inleddes med Gläntas helkväll den 29 september i samband med bokmässan, och fortsatte med Mara Lees föreläsning om härmapor den 18 oktober. Kristian Vistrup Madsens föreläsning är den sista i serien, som senare i år kommer att utmynna i ett nummer på temat.

Inträde 60 kr.

Glänta-prenumeranter går in gratis, teckna en prenumeration på glanta.org/prenumerera

2017-11-03 Releasefest för Samira Motazedis nya bok

Vi firar utgivningen av Samira Motazedis En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran, en personlig berättelse om en tillvaro där tiden blivit ett vapen i händerna på myndigheterna, och om villkoren för ett liv i ständig förhandling mellan ett innanför och ett utanför.

Dessa texter, som baseras på Samira Motazedis fleråriga blogg på Gläntas hemsida, är ett uppfordrande vittnesmål om en europeisk asylpolitik som tvingar människor att försätta sig i allt farligare situationer för att bevisa sitt behov av att få stanna. Och om kampen för det liv som, trots allt, oavbrutet måste levas.

Fredagen den 3 november kl 19 firar vi utgivningen av boken på Göteborgs Litteraturhus, med läsningar, bar och boken till ett extra förmånligt pris. Fri entré. Varmt välkommen!

Torsdagen den 16 november gästar Samira Motazedi Aspuddens bokhandel i Stockholm.

Du kan också köpa boken här, i välsorterade bokaffärer eller i nätbokhandeln

 

 

2017-10-11 Mara Lee: “Härmapor – några tankar om mimikry, masker och motstånd”

Vad är det med härmning som gör att det kryper i skinnet? Varför ser vi ner på människor som ”förställer sig” och ”gör sig till” och ”inte är sig själva”? Mara Lees föreläsning kretsar kring några av imitationens former, från maskering till mimikry, och hur dess uttryck historiskt sett fördömts som värsta tänkbara överträdelser, samtidigt som de har visat sig utgöra potentiella motståndshandlingar. Med nedslag hos Ovidius, Dante, postkolonial teori och samtida sanningssägare undersöker Lee människans fruktan inför härmapans figur. 

Mara Lee är är verksam som romanförfattare, poet, essäist, lärare och översättare. Hon doktorerade 2014 i Litterär gestaltning med avhandlingen “När Andra skriver”.

LIKHETER & SKILLNADER

Likheter & Skillnader är en serie kvällar som arrangeras av Glänta tillsammans med Världskulturmuseet och Folkuniversitet. Serien inleddes med Gläntas helkväll om Likheter & Skillnader den 29 september i samband med bokmässan. Samarbetet fortsätter nu med Mara Lees föreläsning, och den 15 november föreläser Kristian Vistrup Madsens under rubriken “Tid”.

Inträde 60 kr. Glänta-prenumeranter går in gratis, teckna en prenumeration här

18 oktober 2017, 18.00-19.30, Världskulturmuseet, Göteborg

Vi flaggar också gärna för Världskulturmuseets arrangemang under kulturnatta, en konsert med Hiphop-duon LASH den 13 oktober. LASH utgörs av syskonen Sabina och Anfa Lashari som förra året spelade på Gläntas bokmässefest.