2017-06-21 Mikroföreläsningar, samtal, spoken word, fest

Glänta presenterar en helkväll på Världskulturmuseet, under ledning av kollektivet Ce(n)sur tillsammans med poeter, teoretiker, artister och aktivister Läs mer här.

2017-05-08 Klimatångestrelease

Vad är klimatångest för slags känsla? Vad betyder den? Gläntas nya nummer undersöker känslan, inte bara som ett psykologiskt och individuellt problem, utan också som ett samhälleligt och kulturellt fenomen. Finns det en potential till någonting kollektivt i den krismedvetenhet som för den enskilde bara är förlamande?

Fredagen den 12 maj gör vi ett försök att svara på den frågan med hjälp av numrets gästredaktör Julia Nordblad tillsammans med Gustaf Johansson, Naima Chahboun, Moa Matthis, Johan Fredrikzon och Jesper Weithz, som alla medverkar i numret. Vi ses på Kollaboratoriet i Uppsala, för läsningar, samtal och vin.

Tid: Fredagen den 12 maj, program kl 18:00–19:30
Plats: Kollaboratoriet, Östra Ågatan 19, Uppsala
Fri entré

För den otålige finns det chans att lyssna på Julia Nordblad redan imorgon bitti, då hon presenterar numret på Kollaboratoriets frukostmöte i Uppsala.
 
 

2017-03-24 Svensk Bokkonst 2016 prisar Tvivel / replikernas poetik

Christina Ouzounidis bok Tvivel / replikernas poetik är en av vinnarna i Svensk Bokkonst 2016.

”Akademisk avhandling från Teaterhögskolan i Malmö. Konstnärlig forskning i sparsmakad kostym, med en öppen rygg som inger en känsla av möjlighet till omprövning. Det typografiska konceptet, liksom innehållet, för en dialog med den danska poeten Inger Christensens bok ‘Det’ från 1969.” Läs mer om alla vinnare här.

Foto: Kungliga biblioteket

 

2016-09-23 Gläntafest med Lash, Miss Anthrax, DJ Livsfarligt

Välkommen till Gläntas bokmässefest med hiphop-duon Lash på scen, Miss Anthrax och DJ Livsfarligt bakom skivspelarna!
Dessutom Tone Schunnesson, Samira Motazedi, Emi-Simone Zawall m fl gäst-dj:s.

lash_press2016_smllll

Fredag 23 september kl 20–02.

Entré: 120 kr, inget förköp.

Fri entré för Gläntas prenumeranter!
Mejla namn och adress till info@glanta.org senast den 22 sep, så blir du prenumerant för endast 250 kr (ord 280 kr) – och går gratis på festen. 


Du kan också teckna en prenumeration i dörren till festen, eller i vår monter B07:33 på bokmässan (som vi delar med Tankekraft).

Festen äger rum på Hotell Scandic Opalen 
(obs ingång från Skånegatan, ej stora entrén på Engelbrektsgatan).

Lyssna på Lash singel Två fingrar här, Miss Anthrax mixtapes här och DJ Livsfarligt här
.

miss-anthrax_smldj-livsfarligt_sml

 

2016-09-19 Öppet brev till Bok- och biblioteksmässan

Glänta har deltagit på bokmässan i tjugo år. Någon egen monter har vi aldrig haft, utan alltid delat den med andra mindre förlag och tidskrifter. Vi har fått många nya kompisar och även sålt en och annan publikation. Bokmässan har varit viktig för oss, men samtidigt har det varit en stor ekonomisk ansträngning att medverka, och varje år – ja, faktiskt – funderar vi på om det verkligen är värt denna ekonomiska möda.

Precis som ni beräknat brukar vi och många andra redan under mässdagarna ändå boka en monter till nästa år, eftersom det innebär en viss rabatt på monterhyran. I år känns det dock mer tveksamt än någonsin att göra det. Vad är det för slags mässa vi ska delta i, och betala för ett halvår i förväg (utan återbetalningsmöjligheter)? Till viss del är det förstås alltid en chansning, men förutsättningarna ser denna gång annorlunda ut.

I och med att den högerextrema veckotidningen Nya Tider nu närvarar på mässan – och dessutom har fått ovärderlig draghjälp av de förvirrade turerna kring en eventuell avbokning – är det inte svårt att föreställa sig att fler utgivare i samma anda kommer att söka sig till er framöver. De rasistiska och fascistiska aktörer som paraderar de offentliga platserna i kraft av yttrandefriheten använder samma argumentation, och allehanda tricks, för att inta de kommersiella rummen.

Er bokmässa är ingen offentlig plats, det är en kommersiell verksamhet. Och som sådan har ni onekligen lyckats. Kanske alltför bra? Den vara som ni sålt – och för den delen gjort stora insatser för – i alla år, yttrandefriheten, är nu så förknippad med bokmässan att det blivit ert ansvar att hantera den. Även i största allmänhet. Det är inte riktigt rättvist och vi förstår att det måste vara jobbigt, hela vägen till banken.

För att vi också fortsättningsvis, trots allt, ska välja att köpa en plats på mässgolvet behöver vi veta hur ni kommer att hantera det här rummet framöver. Vi vill veta i förväg vad vi kan förvänta oss och därmed vad vi ska göra med våra hyrda kubikmetrar. Det är inte så att vi nödvändigtvis alltid måste stå bredvid våra vänner eller likasinnade. Det finns många skäl att också ta plats i andra rum, men inte vilka som helst. Vi vill inte stå med nazister. Om vi trots deras närvaro skulle välja att vara på plats skulle vi stå mot dem, och då behöver vi förbereda oss på det. Så vad säger ni, ska vi boka en monter på söndag? Och i så fall börja förbereda oss på vad?

Göran Dahlberg, Linn Hansén & Richard Lindmark för tidskriften och bokförlaget Glänta

Idag har vi, Glänta, skickat ovanstående brev till Bok- och biblioteksmässans vd Maria Källsson med anledning av deras hantering av Nya Tiders närvaro. Vi hoppas att även andra som eventuellt tänker hyra en monter 2017 hör av sig till mässan med de frågor som de anser vara relevanta.

 

Svar från Bok- och biblioteksmässan den 20 september 2016

Till Göran Dahlberg, Linn Hansén & Richard Lindmark för tidskriften och bokförlaget Glänta

Tack för ert mejl/öppna brev!

Nya Tiders medverkan på Bokmässan har fått oproportionerligt stort utrymme i medierna. Det innebär att de fått oförtjänt stor uppmärksamhet kring detta faktum är vi rörande överens.

Bokmässan har alltid stått upp för människors lika värde och mänskliga rättigheter.
Vi tog initiativ till att Göteborg blev den första fristaden för förföljda författare i Sverige. Förra årets nobelpristagare i litteratur är en av dem. Vi har i många år samarbetat med Svenska Pen, Amnesty, SIDA, Svenska Institutet, Se människan och många andra.

Vi har inte slagit in på någon ny väg Vi kommer att noga följa Nya Tiders medverkan på Bokmässan. Om vi ser tendenser till hets mot folkgrupp eller annat som bryter mot lag och rätt kommer vi att ingripa.

Den 25:e september har vi satt in en ny programpunkt där vår hantering av turerna kring Nya Tider kommer att penetreras, kl 09:30 i sal J1. Ni är välkomna att delta.

Dessutom kommer vi efter mässan att göra en egen analys om hur det hela gått till och vilka lärdomar vi har fått av årets mässa. Vi kan däremot inte på förhand göra några utfästelser utan hoppas ni har förtroende för den processen och utgången när vi gjort vår analys tillsammans med för oss viktiga samarbetspartners.

Jag är glad för ni varit med oss som utställare i så många år och jag hoppas att ni även i fortsättningen vill hedra oss med att ställa ut. Jag hoppas vi ses under de närmsta dagarna och kan ha en fortsatt dialog efter Bokmässan där vi är intresserade av era synpunkter angående vårt förhållningssätt och gränsdragningar för framtida utställare.

Med vänlig hälsning

Maria Källsson

 

2016-01-06 Läsecirkel med Glänta på konferens om kroppar, gränser och rörelse

Som en del av konferensen Bodies of Evidence, arrangerad av Masterprogrammet i koreografi på Stockholms konstnärliga högskola, leder Agri Ismaïl en läsecirkel med utgångspunkt i valda texter ur Gläntas tre migrationsnummer. Konferensen äger rum på Stockholms universitet och Tensta konsthall helgen den 14-17 januari.

Se hela Bodies of Evidence-programmet här.

 

2015-11-09 ”Är detta Sveriges viktigaste litterära plattform?”

sbjrn

”Glänta tar diskussionen vidare. Mot en väv av filosofer som Derrida, Haraway och Lacan ställer de medverkande skribenterna djuplodande och hisnande frågor kring kategorier och utmanar oss att våga betrakta det mest familjära med icke-mänskliga ögon. […] Alla bidrag är faktiskt helt lysande och med detta nummer befäster tidningen sin position som en av de vackraste och viktigaste litterära plattformarna i Sverige. För detta är vad en tidskrift kan göra: vidga världen, ifrågasätta sanningar och tänja på gränserna i ett dynamiskt kollage av konst och text, med en kometsvans av fotnoter. Jag bugar mig.”

Andrea Lundgren skriver om Gläntas nummer om djurkunskap i Svenska dagbladet.

 

2015-08-27 Litteratur och skrivande som motstånd: Mara Lee och Elisabeth Hjorth i samtal med Rebecka Thor

Onsdagen den 9 september kl 19 sammanstrålar Mara Lee och Elisabeth Hjorth i Aspuddens bokhandel för ett samtal med temat “Litteratur och skrivande som motstånd”. Samtalet leds av Rebecka Thor och tar sin utgångspunkt i Lees och Hjorths respektive avhandlingar, båda utgivna på Glänta produktion.

Elisabeth Hjorth är författare och kritiker, aktuell med avhandlingen Förtvivlade läsningar. Hennes senaste roman är Vid himlens början från 2013. Hon är verksam som lärare och forskare i litterär gestaltning på Konstfack.

Mara Lee är verksam som romanförfattare, poet, essäist, lärare och översättare. Aktuell med När Andra skriver, hennes avhandling i Litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.

Rebecka Thor är kritiker och författare, verksam vid Södertörns högskola.

Kvällen kostar 50 kr och förköp i bokhandeln rekommenderas starkt.

 

2015-06-04 Låt Samira Motazedi stanna i Sverige!

Vår vän och kollega, författaren Samira Motazedi, hotas sedan några dagar av utvisning från Sverige. Migrations­verket avfärdar samtliga de asylskäl hon åberopar och menar att hon ska skickas tillbaka till Iran – trots att hon har en dödsdom vilande över sig där, och trots att hon under sin tid i Sverige regelbundet kritiserat regimen i offentligheten, bl a på sin blogg här på glanta.org/wordpress. Tillsammans med Svenska PEN, Sveriges Författarförbund, Aftonbladet och ETC protesterar vi mot detta, och kräver att Samira ska få stanna i Sverige:

“Det är alltså inte bara så att vem som helst med minsta kunskaper om den iranska regimens metoder inser att Samira Motazedis kritik innebär en direkt fara för hennes liv. Migrationsverket vet det också. De må känna sig stötta över kritiken, men det är inte Migrationsverket som är hotade här, det är inte deras liv som står på spel. Att skicka Samira till Iran är att skicka henne till döden.”

Läs uppropet i sin helhet här.

Och skriv under namninsamlingen här!

Elise Karlsson skriver om fallet i Upsala Nya Tidning under rubriken Skamligt, Sverige! och Patricia Lorenzoni skriver bla att “Samiras blogg är sanningen om Sverige idag” på patricia-lorenzoni.com.

 

2015-04-21 Förtvivlade läsningar: boksläpp och release

Fredagen den 24 april kl 10 disputerar Elisabeth Hjorth vid Uppsala universitet (Geijersalen), med boken Förtvivlade läsningar: Litteratur som motstånd och läsning som etik. Opponent är Carin Franzén. På kvällen är det fest i Stockholm, på Surbrunnsgatan 25. Välkommen på eftersläpp och release kl 21–01. Ta gärna med kontanter till bok och bar.

Elisabeth Hjorth är författare och kritiker. Hennes senaste roman är Vid himlens början från 2013. Hon är verksam som lärare och forskare i litterär gestaltning på Konstfack.

Boken kan, utöver på releasen, köpas hos välsorterade bokhandlare eller i nätbokhandeln.

 

2017-11-22 Bidayat besökte Glänta och Sverige

I slutet på november 2017 hade vi den stora äran att få välkomna de fem tongivande personerna bakom den Beirutbaserade tidskriften Bidayat till Sverige. Tidskriften startades i samband med revolterna våren 2011 och samlar röster från hela arabvärlden under parollen ”För alla årstider av förändring”.

I ett unikt översättningsprojekt har Glänta nyligen publicerat ett dubbelnummer med texter sammanställda av Bidayats redaktion och i sin helhet översatt från arabiska till svenska.

Under två kvällar med läsningar, föreläsningar, samtal och visuella presentationer framträdde både Gläntas och Bidayats redaktioner i både Göteborg och Stockholm.

Onsdag 22 november på Kungl. Konsthögskolan , Skeppsholmen i Stockholm. Från kl 17 på Rutiga golvet. Fri entré.

Fredag 24 november på Göteborgs Litteraturhus i Lagerhuset, Järntorget. Från kl 19. Fri entré.

I samarbete med Rutiga golvet och Critical Images på Kungl. Konsthögskolan, och Göteborgs Litteraturhus. Med stöd av Göteborgs stad och Sveriges författarfond.

Du kan köpa Gläntas Bidayat-nummer här eller – ännu hellre – teckna en prenumeration här.

Medverkande:
Fawwaz Traboulsi: författare, översättare, historiker och Bidayats chefredaktör
Jana Traboulsi: illustratör och konstnär
Cynthia Kreichati: författare och sociolog, bl a för Läkare utan gränser
Zeinab Sorour: journalist och författare
Dima Charif: journalist och producent
Samt från Glänta: Sarra Anaya, Göran Dahlberg, Linn Hansén och Anna Jansson

 

 

2017-11-15 Kristian Vistrup Madsen: ”Fängelsebreven: förhandlingar om skillnad”

”Jag kan inte föreställa mig ditt liv, jag kan inte föreställa mig hur det är att vara icke-vit, eller sitta häktad, eller bo i Kalifornien. Jag kan inte ens köra bil, så jag skulle aldrig kunna stjäla en bil.”

Så inleds konstnären Kristian Vistrup Madsens ännu pågående brevväxling med Michael, en intern på ett kaliforniskt fängelse. Utifrån resonemang om makt och skillnad, personligt ansvar och politiskt handlingsutrymme, frågar han sig om en relation som etablerats från ena sidan en fängelsemur till den andra kan rymma verklig ömsesidighet?

Här kan du läsa kapitlet ur Doing time som publicerades i Glänta 2.16.

Onsdag 15 november, kl 18.00-19.30
Världskulturmuseet, Göteborg
Föreläsningen hålls på engelska.

Kristian Vistrup Madsen är utbildad vid Goldsmiths, University of London och Royal College of Art. Han är nu verksam som konstnär och kritiker, bl a i Artforum, i Berlin.

LIKHETER & SKILLNADER

Likheter & Skillnader är en serie arrangemang som inleddes med Gläntas helkväll den 29 september i samband med bokmässan, och fortsatte med Mara Lees föreläsning om härmapor den 18 oktober. Kristian Vistrup Madsens föreläsning är den sista i serien, som senare i år kommer att utmynna i ett nummer på temat.

Inträde 60 kr.

Glänta-prenumeranter går in gratis, teckna en prenumeration på glanta.org/prenumerera

2017-11-03 Releasefest för Samira Motazedis nya bok

Vi firar utgivningen av Samira Motazedis En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran, en personlig berättelse om en tillvaro där tiden blivit ett vapen i händerna på myndigheterna, och om villkoren för ett liv i ständig förhandling mellan ett innanför och ett utanför.

Dessa texter, som baseras på Samira Motazedis fleråriga blogg på Gläntas hemsida, är ett uppfordrande vittnesmål om en europeisk asylpolitik som tvingar människor att försätta sig i allt farligare situationer för att bevisa sitt behov av att få stanna. Och om kampen för det liv som, trots allt, oavbrutet måste levas.

Fredagen den 3 november kl 19 firar vi utgivningen av boken på Göteborgs Litteraturhus, med läsningar, bar och boken till ett extra förmånligt pris. Fri entré. Varmt välkommen!

Torsdagen den 16 november gästar Samira Motazedi Aspuddens bokhandel i Stockholm.

Du kan också köpa boken här, i välsorterade bokaffärer eller i nätbokhandeln

 

 

2017-10-11 Mara Lee: “Härmapor – några tankar om mimikry, masker och motstånd”

Vad är det med härmning som gör att det kryper i skinnet? Varför ser vi ner på människor som ”förställer sig” och ”gör sig till” och ”inte är sig själva”? Mara Lees föreläsning kretsar kring några av imitationens former, från maskering till mimikry, och hur dess uttryck historiskt sett fördömts som värsta tänkbara överträdelser, samtidigt som de har visat sig utgöra potentiella motståndshandlingar. Med nedslag hos Ovidius, Dante, postkolonial teori och samtida sanningssägare undersöker Lee människans fruktan inför härmapans figur. 

Mara Lee är är verksam som romanförfattare, poet, essäist, lärare och översättare. Hon doktorerade 2014 i Litterär gestaltning med avhandlingen “När Andra skriver”.

LIKHETER & SKILLNADER

Likheter & Skillnader är en serie kvällar som arrangeras av Glänta tillsammans med Världskulturmuseet och Folkuniversitet. Serien inleddes med Gläntas helkväll om Likheter & Skillnader den 29 september i samband med bokmässan. Samarbetet fortsätter nu med Mara Lees föreläsning, och den 15 november föreläser Kristian Vistrup Madsens under rubriken “Tid”.

Inträde 60 kr. Glänta-prenumeranter går in gratis, teckna en prenumeration här

18 oktober 2017, 18.00-19.30, Världskulturmuseet, Göteborg

Vi flaggar också gärna för Världskulturmuseets arrangemang under kulturnatta, en konsert med Hiphop-duon LASH den 13 oktober. LASH utgörs av syskonen Sabina och Anfa Lashari som förra året spelade på Gläntas bokmässefest.

 

 

2017-03-03 Halva priset på alla e-böcker!

Med författare som Johannes Anyuru, Michael Azar, Marcia Sá Cavalcante Schuback, Göran Dahlberg, Victoria Fareld, Carin Franzén, Anders Johansson, David Karlsson, Aleksander Motturi, Amanda Peralta, Ola Sigurdson, Fredrika Spindler, Jayne Svenungsson.

Reapriserna gäller från 22 februari till 22 mars. Du hittar en lista över våra e-böcker hos internet­bokhandlare som Adlibris här, och Bokus här.

 

2017-02-25 Bokrea på Göteborgs Litteraturhus

Lördagen den 25 februari samlas ett antal av Göteborgs större och mindre förlag och tidskrifter under samma tak för bokrea på Göteborgs Litteraturhus.

Böcker och tidskrifter till riktigt goda priser. Dessutom fika och läsningar av Karin Brygger och Göteborgs Poetry Slam!

Varmt välkommen önskar Bo Ejeby, Daidalos, Doppelgänger, Glänta, Korpen, Lindelöws, Nätverkstan, Ord&Bild, Pontes, Provins, Teg publishing och Thorén & Lindskog

Fri entré!

 

2017-01-11 Till minne av Zygmunt Bauman

Till minne av Zygmunt Bauman:

Zygmunt Baumans Auschwitz och det moderna samhället som utkom på svenska 1991 var en viktig inspirationskälla för Glänta (som startades 1993), och dess kritiskt kluvna förhållande till modernitet och upplysning har präglat oss sedan dess. Hans verk har följt oss under åren, ända fram till det som sannolikt kom att bli en av de sista texter han färdigställde, ”Nostalgins tidsålder” i Glänta 2/2016. Till minne av Zygmunt Bauman (1925–2017) publicerar vi idag ”Nostalgins tidsålder”, i översättning av Carl Henrik Fredriksson.
 
 

2016-12-21 Samira Motazedi får uppehållstillstånd

Efter nästan fem års strid för att få stanna i Sverige beviljades Samira Motazedi i måndags, den 19 december, till slut uppehållstillstånd av Migrationsverket. Efter att ärendet prövats och omprövats i flera instanser har hon nu beviljats flyktingstatus på grundval av sin politiska verksamhet som författare och aktivist.

Vi är enormt glada och lättade över detta besked.

Samira Motazedi (till höger) och Linn Hansén läser Migrationsverkets beslut.

Samira har sedan 2014 skrivit och publicerat texter om den svenska asylprocessen och om den islamiska regimen i Iran, inte minst på bloggen ”En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran” på glanta.org/wordpress.

Många har följt och stöttat hennes kamp, genom att läsa och sprida hennes texter eller bidra till vår insamling för att fortsätta publicera hennes blogg – stort tack till er alla!

Med anledning av den nya svenska asyllagstiftningen får den som, liksom Samira, tilldelats flyktingstatus, ett tillfälligt uppehållstillstånd på tre år. I dagsläget tyder mycket på att hon efter dessa tre år kommer att få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Samira kommer att fortsätta blogga här på Gläntas hemsida.

 

2016-11-29 En kväll om Bruno Schulz, med Emi-Simone Zawall och Jenny Tunedal

Den nyligen utkomna “Bruno Schulz: Brev, essäer, noveller” innehåller 140 av Schulz personliga brev och ett urval av hans essäer och noveller. Utifrån dessa samtalar Emi-Simone Zawall – som översatt, skrivit förord och gjort urvalet till boken – denna kväll med poeten och översättaren Jenny Tunedal.

Vi inleder och avslutar med vin och Schulz-musik, sammansatt särskilt för tillfället av Rada Brask.

Schulz_omslag.indd

Tisdag den 29 november kl. 18:00

Göteborgs Litteraturhus, Lagerhuset

Boken kommer givetvis att finnas till försäljning till ett förmånligt pris.

Vill du köpa den redan nu så finns den att beställa, exempelvis via hemsidan här.

Den polsk-judiske författaren Bruno Schulz (1892–1942) tillbringade hela sitt liv i den polska provinsstaden Drohobycz. Där skrev han de två märkliga prosasamlingarna “Kanelbutikerna” och “Sanatoriet Timglaset” som idag räknas bland den europeiska litterära modernismens främsta verk.

 

2016-09-27 Tack alla ni som bidragit!

För några timmar sedan avslutades vår kampanj för att kunna fortsätta publicera Gläntas migrationsblogg, skriven av Samira Motazedi. Med fantastiska 114% av den summa vi siktat på (70 000 kr) har vi nu möjlighet att översätta och publicera Samiras texter i ytterligare nästan sju månader. Det är vi helt enormt glada för – ett stort, stort tack till alla er som bidragit!