Tidskrift | Senaste numret

Omslag till Gläntas senaste nummer

Gränssnitt

Ett gränssnitt är den mekanism som gör det möjligt för oss att interagera med någonting som annars skulle förbli utom räckhåll. Vanligtvis används ordet för mobilernas och datorernas skärmar och tangentbord, som i det här numret diskuteras av författarna Agri Ismaïl och Julia Ravanis, neurovetaren Johan Agorelius, samt en gigarbetande Alice Berggren som prövar att producera träningsdata för olika AI.

Men det finns flera andra viktiga gränssnitt. Lina Wolff tar sig in…

Inledning: Många system som vi ingår i eller använder oss av varje dag är svår­förståeliga. Men det finns mekanismer som gör det möjligt att inter­­agera med dem ändå. För att kunna skicka ett mejl måste datorns ettor och nollo…

Tidskrift | Tidigare nummer

Alla nummer

Prenumerera på Glänta

Förutom nya nummer i brevlådan får du tillgång till Gläntas växande digitala tidskriftsarkiv via dator, mobil och surfplatta. Nya prenumeranter får även välja en bok som premie. Och som alltid får prenumeranter fritt inträde på alla Gläntas arrangemang.

Nyhet: Gläntas digitala arkiv

Nu finns Glänta i ett växande tidskriftsarkiv att läsa från datorn, mobilen och surfplattan. Alla nya utgåvor blir tillgängliga digitalt samtidigt med det fysiska numret och redan nu innehåller arkivet de senaste årens utgivning. Arkivet är under arbete och utökas hela tiden med såväl nya som tidigare nummer. Så småningom kommer du som prenumerant att kunna läsa ur ett komplett arkiv med alla Gläntas nummer hela vägen från starten 1993. Klicka här för att komma igång.

Böcker | Senast utgivet

Om humor

Stina Bäckström

Omslag

Hur kan det vara så härligt att skratta åt det fula, det skeva, åt tillvarons gräsligheter? Att roas av det som brister?

I sju essäer undersöker filosofen Stina Bäckström denna humorns grundkonflikt. Begreppet kul, som vanligtvis betraktas som för ytligt för att förtjäna en studie, är här centralt. Idag ställs det närmast ett krav på att ha kul. Men går det verkligen att skämta om…

Läs mer

Fritänkandet

Carin Franzén

Omslag

Vad innebär det att tänka fritt? Carin Franzén söker svar hos fyra kvinnliga författare från 1500- och 1600-talen som alla kritiskt ifrågasatte det givna. De kallades libertiner för att de förde fram andra former av subjektivitet än de som generellt framkommer i berättelsen om det autonoma och rationella subjektets etablering – friare former som idag ter sig mer aktuella än någonsin.

Läs mer

Vit magi

Lothar Müller

Omslag

Papperet kan sägas ligga till grund för hela den moderna kulturen, hävdar Lothar Müller, inte bara den litterära. I Vit magi får läsaren följa papperets vindlande väg från Kina via Arabvärlden till Europa och den tekniska revolution som under 1800-talet banade väg för den moderna dagspressen. Långt ifrån att vara tryckpressens tysta följeslagare, intar papperet platsen som en av…

Läs mer

Kritik av det svarta förnuftet

Achille Mbembe

Omslag

Kritik av det svarta förnuftet är en undersökning av hur före­ställningar, fakta och fantasier om Afrika och begreppet ”ras” har gett upphov till den mänskliga kategorin ”svart”. Med en till lika delar litterär som filosofisk kraft gör Mbembe en skoningslös kartläggning av rastänkandet genom historien.

Läs mer

Bortom skuld och botgöring

Jean Améry

Omslag

Genom en blandning av essä och bekännelse låter Jean Améry sina genomlevda erfarenheter ligga till grund för en filosofisk diskussion om det moraliskt förkastliga i att försonas med det förflutna och vända blicken mot framtiden. Författaren gör tvärtom. Han vägrar kompromisslöst att gå vidare, att släppa taget om det…

Läs mer

Gudomliga komedier

Ola Sigurdson

Omslag

Gudomliga komedier är en humorns idéhistoria och filosofi. Det är ett trebandsverk som – även i en internationell jämförelse – är unikt i sin omfattning och ambitionsnivå. Ola Sigurdson låter här filosofer, författare och teologer ur historien gå i dialog med varandra och med honom själv, för att på så…

Läs mer

Utgivna titlar

Mer | Nyheter

Release om humor

Hur kan det vara så härligt att skratta åt tillvarons gräsligheter? Att roas av det som brister?  I sju essäer undersöker filosofen Stina Bäckström denna humorns grundkonflikt i sin nya bok. Begreppet kul, som vanligtvis betraktas som för ytligt för att förtjäna en studie, är här centralt. Idag ställs det närmast ett krav på att […]

Carin Franzén om det fria tänkandets salonger

Vad innebär det att tänka fritt? Carin Franzén söker i den nyutkomna boken ”Fritänkandet – Kvinnliga libertiner och en annan humanism” svar hos fyra kvinnliga författare från 1500- och 1600-talen som alla kritiskt ifrågasatte det givna. De kallades libertiner för att de förde fram andra former av subjektivitet än de som generellt framkommer i berättelsen […]

Om sinnen i Malmö

Välkommen till en kväll med tidskriften Glänta i sinnenas tecken. Med utgångspunkt i Gläntas senaste nummer om människans sinnen bjuder vi in till en kväll full av syner, dofter, smaker, ljud och känselintryck. Dessutom lyfts flera sinnen fram som gör anspråk på att vara det sjätte sinnet. Till exempel sinnet för det outsagda, lokalsinnet, sinnet […]

Fler nyheter

Mer | Korta filmer

  • Sanna Beijnoff läser ur ”Synen på ögat” i det senaste numret av Glänta, som handlar om människans sinnen.

    Sanna Beijnoff läser ur ”Synen på ögat” i det senaste numret av Glänta, som handlar om människans sinnen.

  • Stefan Lindberg läser ”Lokalsinnet” i det senaste numret av Glänta.

    Stefan Lindberg läser ”Lokalsinnet” i det senaste numret av Glänta.

  • UKON om sin text ”Sinnet för sammanhang” i det senaste numret av Glänta.

    UKON om sin text ”Sinnet för sammanhang” i det senaste numret av Glänta.

  • Lydia Sandgren läser ur ”Några observationer rörande sinnet för det outsagda” i det senaste numret av Glänta, som handlar om människans sinnen.

    Lydia Sandgren läser ur ”Några observationer rörande sinnet för det outsagda” i det senaste numret av Glänta, som handlar om människans sinnen.

Visa fler

Mer | Långa filmer

  • Documenting Ukraine. Olena Myhashko och Serhii Prokopenko från Gwara Media …
    Documenting Ukraine. Olena Myhashko och Serhii Prokopenko från Gwara Media
  • Ola Sigurdson samtalar med idéhistorikern Cecilia Rosengren om bland annat humor och genus …
    Ola Sigurdson samtalar med idéhistorikern Cecilia Rosengren om bland annat humor och genus …
  • Ola Sigurdson samtalar med litteraturvetaren Katarina Båth om bland annat humor och ironi …
    Ola Sigurdson samtalar med litteraturvetaren Katarina Båth om bland annat humor och ironi …
  • Ola Sigurdson samtalar med poeten och psykoanalytikern UKON om bland annat humor och vitsen …
    Ola Sigurdson samtalar med poeten och psykoanalytikern UKON om bland annat humor och vitsen …
  • Sven Anders Johansson och Lydia Sandgren i samtal om litteraturens slut …
    Sven Anders Johansson och Lydia Sandgren i samtal om litteraturens slut …
Se fler filmer på vår youtubekanal

Mer | Utvalda projekt

Gläntas verktygslåda

Det här är en verktygslåda, till vilken personer från olika skrån har bjudits in för att bidra med var sitt verktyg. Verktygslådan har på så sätt kommit att innehålla 21 verktyg i form av begrepp som kan användas för att bygga upp nya eller riva ner gamla samhälleliga strukturer, för att konstruera, omkonstruera, dekonstruera, destruera, eller vad det nu kan finnas behov av.

Filosofibaren

Hösten 1998 öppnade Glänta filosofibar på Atalante i Göteborg. Ett trettiotal stolar och några marmorbord hade införskaffats. Vi förväntade oss ett mindre samtal, men fler än hundra personer kom och fortsatte att komma varannan måndag. Det blev alltså ett annat slags samtal, som också så småningom pågick parallellt på Södra teatern i Stockholm.

Glänta om migration

Glänta ägnar ett år åt frågor om migration, i tre nummer på temat, fyra samtal och en kartutställning, samt genom Samira Motazedis blogg om svensk asylpolitik och om att leva papperslös i Göteborg.

Fler projekt

Sök bland samtliga tidskriftsnummer sedan 1993. Vissa texter finns publicerade i fulltext, i dessa kan du söka på vilket ord som helst. För övriga artiklar söker du på författare, ord i titeln eller det begrepp, fenomen eller namn du är intresserad av – de flesta texter är taggade med ett antal nyckelord.

Gläntas chefsredaktör Göran Dahlberg
Foto: Ola Kjelbye